【賣樓移民幫到手】低調置業討論區(29)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
新手想問各位一個問題,,如果業主係交吉後想用佔用人既身份住多2個月,而果2個月會係樓價到減番比我,AA話會大定簽番張合約咁樣...咁完成交易後係果2個月內間屋萬一有咩問題係咪冇得追番?同埋咁做有冇問題?謝謝

SORRY打錯字,,新手想問各位一個問題,,如果業主係交吉後想用佔用人既身份住多2個月,而果2個月會係樓價到減番比我,AA話會大家簽番張合約咁樣...咁完成交易後係果2個月內間屋萬一有咩問題係咪冇得追番?好似好冇保障,同埋咁做有冇問題?謝謝
新手想問各位一個問題,,如果業主係交吉後想用佔用人既身份住多2個月,而果2個月會係樓價到減番比我,AA話會大定簽番張合約咁樣...咁完成交易後係果2個月內間屋萬一有咩問題係咪冇得追番?同埋咁做有冇問題?謝謝

SORRY打錯字,,新手想問各位一個問題,,如果業主係交吉後想用佔用人既身份住多2個月,而果2個月會係樓價到減番比我,AA話會大家簽番張合約咁樣...咁完成交易後係果2個月內間屋萬一有咩問題係咪冇得追番?好似好冇保障,同埋咁做有冇問題?謝謝

點解唔索性遲2個月交收?

首先當然要睇下你制唔制啦
又遲2個月收樓wor
另外
如果係租多2個月俾佢, 應該係成交左之後
收佢按金上期咁樣放租
應該會穩陣d

詳情等有放租o既巴打補充

會當佢幫你租兩個月 亦要簽一份正式租約 係租金寫0元 原業主兩個月按金要照畀 所以整爛你間屋可以按金扣返 負責單買賣嘅aa有責任幫你跟埋 記憶中係咁

會當佢幫你租兩個月 亦要簽一份正式租約 係租金寫0元 原業主兩個月按金要照畀 所以整爛你間屋可以按金扣返 負責單買賣嘅aa有責任幫你跟埋 記憶中係咁

但我其實係做9成 唔可以出租,,好似比人搵左笨

長成交期會安全d
因為成交左你「租」比佢,你就唔係自用,要比5成

同埋佢「租」左你層樓,兩個月之後佢唔比返你,你攪法律野有排煩;果兩個月有野壞,夾維修都係你食哂

個業主搵我地筆錢換樓,,果時冇諗咁多..依加唯有叫佢比番按金

但我其實係做9成 唔可以出租,,好似比人搵左笨

你唔係簽左丫?
簽左真係除左恭喜之外唔知講咩好

係呀
一個活生生例子
信AA即死

叫佢比番按金得唔得
一個活生生例子
信AA即死

叫佢比番按金得唔得

真心答:

兩樣野
1)你而家成交完之後唔係自用,一定要做5成
2)你報樓價報小左,稅局有權開你file

但其實我係諗住自用
我上網睇過呢個情況可以當係佔用人身份,係當借比佢咁..
唔知有冇錯?我聽日會去問下律師 唔該
新手一問 依家私樓過4M 係唔係只可問銀行借7成?

我依家情況係咁, 前排賣左樓 7月成交有4M, 扣埋AA桶律師費得返3.95M

我本身依家同屋企人住新居屋 用左我名做首置 依家仲欠銀行3.8M

但我黎緊2年PLAN緊結婚 想搬出去住 將來買樓用老婆名 我做擔保

如只可做7成,即係我最少留返1.5M 現金作買樓用 (TARGET 4-4.5M樓)

依家變相好似樓換樓咁 但要再比多差唔多1M先換到樓...

我屋企人就想還哂銀行D錢先 之後再儲下錢先買樓 (但我驚遲D買唔返 )

又有朋友講唔好還哂D錢 留返起碼1M現金

有冇巴打近排有買類似價位既樓可以分享下?
一個活生生例子
信AA即死

叫佢比番按金得唔得

唔知係咪我理解能力低 唔太明你簽左d乜
可唔可以講清楚少少

不過最好就唔好簽租約 連約買只可做五成按揭

其實本身無論係長成交期定比佢住多2個月 都係你蝕章
如果佢唔搬走你就有排煩
而長成交期又可能會影響做按揭
因為銀行做按揭係有個期限 唔可以早正式買賣合約太多 (好似係) touchwood係你做按揭期間樓價大跌 銀行估唔足價你就要抬錢

以上資料我都係上網揾 有錯請其他巴打指正

張臨約冇簽過要借比佢2個月,
只係大家另外簽左張野話會收樓後會借比佢住多2個月,而佢有責任保持番間屋同收樓時一樣,不過果時唔識野冇講過話要按金..咁我依加係咪佢唔肯比按金的話,比番果2個月錢佢,再直接收樓咁會好D?如果佢肯比按金就OK,,比佢住多2個月
一個活生生例子
信AA即死

叫佢比番按金得唔得

真心答:

兩樣野
1)你而家成交完之後唔係自用,一定要做5成
2)你報樓價報小左,稅局有權開你file

但其實我係諗住自用
我上網睇過呢個情況可以當係佔用人身份,係當借比佢咁..
唔知有冇錯?我聽日會去問下律師 唔該

Concept: 你唔係自用=5成
同埋,當你「借」完兩個月比佢,你冇得再驗樓,所有野有問題都要自己上身

係呀 我就係問完D朋友 佢地都係咁講,我就知比人搵左笨!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞