【賣樓移民幫到手】低調置業討論區(29)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
加按點玩 可否講多啲
應該係假設樓價一升再升先有得玩?
利申只供左唔夠一年

樓價升先可以加按
例如你層樓買入時400萬做五成按揭,
兩年後過罰息,loan size還左30萬即170萬
現市價500萬你再做五成按即loan size 250 萬,套現出來即250萬減170萬即套80萬首期出來

依家仲要有人頭先得,以前09年嗰種1->2->4->8咁去難好多

係,以前仲要冇壓力測試
不過呢種方向要量力而為

你套左250$要還
你再買 要有人頭加過壓測

難搞 諗緊下一站車位先
我老細月搵60 萬 知道佢最近買左間千呎屋

咁人地月揾60萬, 揾到錢買大屋, 正常呀
唯有自己又努力D, 以呢個為目標啦

師兄你投資有道,師父射住,收入高,其實唔難

努力出發緊。 真係好同意你上文咁講,我屋企人有高收入人士,因為覺得供樓好chur,之前都唔諗住再置業,好彩我爸佢d fd 有投資開,計掂條數叫我地買左隔離d 單位。如果唔係真係宜家都好難咁既價錢買返。 錢真係不斷depreciate 緊

師兄你投資有道,師父射住,收入高,其實唔難

我老細本身係好慳果d ,唔會亂買野,佢買得應該真係覺得d 樓升得太快。

沈門就一定係靠師父致富。

睇到當年健威花園500幾尺都唔洗400萬
都話貴
我真係
我當佢生意普通啦, 每個月落袋有60000 啦(佢自己都話搵得多交多D 稅)
咁38X 萬單位都係每個月供萬零蚊
其實有幾難?

人哋覺得自己係精英唔想個個月都死慳死抵買樓
要食好住好用好野咁 咁緊係俾返相應嘅代價架啦
我夠想有腎者之石

個節目入面都有講
果個單位租都要租萬5蚊
呀大醫生唔用左佢個高學歷腦計一計數, 租值都有萬5蚊
唔通賣俾你賣200萬?

400萬以內O既樓, 我地呢度好多巴打都買得起供得起啦
我當計埋借9 成壓測啦, 應該3萬零4萬蚊人工就過到壓測啦, 即係供得到啦
真係想借問聲呀大醫生, 乜原來你月入連4萬都無? 連4萬蚊人工都搵唔到就好心你唔好學人開私家診所啦, 返去做公營醫生啦, 都起碼6萬啦

健威花園個地點不知幾好
交通方便, 近北角果邊又多平靚正野食
樓下又有商場

咁係無上面寶馬山咁高社會地位O既

北角黎講佢地起碼都要港運城,城市花園,和富先叫入流

識得有個開廣告公司年賺千萬o既老闆都係住健威花園jar
佢只不過小小牙醫

牙醫公家無咩位
我依度唔係龍頭講緊得一個
衛生署多d 但d客多數係公務員 唔少人因為d客太西點都唔做
大部分真係一畢業就出黎私人執業
但講緊起碼5/6皮
無錢剩嘅原因其實多數都係同d助理
同埋一個不幸地讀上去dental d學費好癲
成個master隨時過百萬
真係攞首期黎讀書架

即係點都有5-6 萬啦
揾得呢個數都無錢買樓, 無咩O既, 理財不善囉, 完

「唔少人因為d客太西點都唔做」
牙醫唔想遇西客仲可以私人執業都有5-6 萬一個月
你難為幾多香港人日日對住西客西同事西老闆呀
都無5-6萬一個月呀
都仲要頂硬上繼續做呀
真係你估你讀書叻考到醫學系做得到醫生就高人一等咩
如果2017年O既今日仲有呢個觀念, 我真係奉勸佢睇少D CCTVB 啦

佢地無錢剩嘅原因多數係同d助理.....hehehe
都係理睇不善嘅

又咁講
醫生要溝女
其他香港人唔洗溝女?

醫生溝女就要洗錢,
其他職業O既香港人溝女就唔洗洗錢?

睇下呢個post
大把巴打都唔係醫生律司呢D 咩咩高人一等職業
咩IT 狗呀, 老師呀, 個個都一樣有女朋友/老婆要溝女要洗錢
咪一樣買到樓有自己O既家

所以我話呢D 根本就係理財不善, 唔抵可憐

努力出發緊。 真係好同意你上文咁講,我屋企人有高收入人士,因為覺得供樓好chur,之前都唔諗住再置業,好彩我爸佢d fd 有投資開,計掂條數叫我地買左隔離d 單位。如果唔係真係宜家都好難咁既價錢買返。 錢真係不斷depreciate 緊

sorry 得罪講句, 紅字真係完完全全logical fail....
供樓個個月要供所以chur
乜租樓唔洗個個月交租?

sorry 得罪講句, 紅字真係完完全全logical fail....
乜租樓唔洗個個月交租?

唔係,係講緊第二間 第一間果陣差唔多供斷。最後佢個fd 講既野就同呢個各位巴打講既野差唔多,之後就慢慢走上包租公之路。

師父話咗2019樓爆,早兩日又暗示半年到9個月樓爆,66仆街,37蚊唔使,師父射住驚條毛啊,最驚係售樓中心影到佢排隊,咁就

個節目入面都有講
果個單位租都要租萬5蚊
呀大醫生唔用左佢個高學歷腦計一計數, 租值都有萬5蚊
唔通賣俾你賣200萬?

400萬以內O既樓, 我地呢度好多巴打都買得起供得起啦
我當計埋借9 成壓測啦, 應該3萬零4萬蚊人工就過到壓測啦, 即係供得到啦
真係想借問聲呀大醫生, 乜原來你月入連4萬都無? 連4萬蚊人工都搵唔到就好心你唔好學人開私家診所啦, 返去做公營醫生啦, 都起碼6萬啦

健威花園個地點不知幾好
交通方便, 近北角果邊又多平靚正野食
樓下又有商場

咁係無上面寶馬山咁高社會地位O既

北角黎講佢地起碼都要港運城,城市花園,和富先叫入流

識得有個開廣告公司年賺千萬o既老闆都係住健威花園jar
佢只不過小小牙醫

牙醫公家無咩位
我依度唔係龍頭講緊得一個
衛生署多d 但d客多數係公務員 唔少人因為d客太西點都唔做
大部分真係一畢業就出黎私人執業
但講緊起碼5/6皮
無錢剩嘅原因其實多數都係同d助理
同埋一個不幸地讀上去dental d學費好癲
成個master隨時過百萬
真係攞首期黎讀書架

即係點都有5-6 萬啦

都無5-6萬一個月呀
都仲要頂硬上繼續做呀
如果2017年O既今日仲有呢個觀念, 我真係奉勸佢睇少D CCTVB 啦

都係理睇不善嘅

又咁講
醫生要溝女
其他香港人唔洗溝女?

醫生溝女就要洗錢,

睇下呢個post
咩IT 狗呀, 老師呀, 個個都一樣有女朋友/老婆要溝女要洗錢

我講緊嗰種社交關係係比平人複雜
我唔知點解唔少都有幾個or幾房or幾頭家
真係搵得多駛得多

發夢見到嘅

咁咪又係即係理財不善
玩女人 / 玩貴價玩具/ 玩呢樣玩果樣都好, 點都係玩
佢要玩O既自已選擇, 無人阻止佢
但唔好自己玩哂D 錢就去鬧醫生都買唔起樓
根本唔抵可憐

師父話咗2019樓爆,早兩日又暗示半年到9個月樓爆,66仆街,37蚊唔使,師父射住驚條毛啊,最驚係售樓中心影到佢排隊,咁就

唔驚既,最多係師母排隊姐 btw 呢個post 真係學到好多野,例如收租、裝修、mortgage 果d,我睇完都教返啊爸啊媽

乜租樓唔洗個個月交租?

唔係,係講緊第二間 第一間果陣差唔多供斷。最後佢個fd 講既野就同呢個各位巴打講既野差唔多,之後就慢慢走上包租公之路。

咁講真, 做唔做包租公, 真係個人選擇黎, 我覺得無問題

我針對O既係第一層樓有自住需求果D 人

至於之後買樓定做D 咩投資, 真係個人選擇
有人真係股神O既, 佢自己多餘錢買股票贏到錢, 賺得多過買樓, 一定有呢D 人
有人有舊錢拎去做生意, 又真係成功左, 亦唔出奇
只不過做包租公係現時香港O環境下相對上最低風險而又可以抗衡到通漲O既投資方式咁解

即係點都有5-6 萬啦

都無5-6萬一個月呀
都仲要頂硬上繼續做呀

都係理睇不善嘅

又咁講
醫生要溝女
其他香港人唔洗溝女?

醫生溝女就要洗錢,

睇下呢個post

我講緊嗰種社交關係係比平人複雜
我唔知點解唔少都有幾個or幾房or幾頭家
真係搵得多駛得多

發夢見到嘅

咁咪又係即係理財不善
玩女人 / 玩貴價玩具/ 玩呢樣玩果樣都好, 點都係玩
佢要玩O既自已選擇, 無人阻止佢
但唔好自己玩哂D 錢就去鬧醫生都買唔起樓
根本唔抵可憐

其實有個睇得咁透嘅細佬點都同佢講過啦
個牙醫有咁好嘅意見都係唔入市

同樣大學生,兄弟,出身一樣,真係諗法問題

大師唔好買呀

希望沈大師過幾年先買樓, 咁我地就可以儲多幾年彈藥

乜租樓唔洗個個月交租?

咁講真, 做唔做包租公, 真係個人選擇黎, 我覺得無問題

我針對O既係第一層樓有自住需求果D 人

至於之後買樓定做D 咩投資, 真係個人選擇
有人真係股神O既, 佢自己多餘錢買股票贏到錢, 賺得多過買樓, 一定有呢D 人
有人有舊錢拎去做生意, 又真係成功左, 亦唔出奇
只不過做包租公係現時香港O環境下相對上最低風險而又可以抗衡到通漲O既投資方式咁解

自住樓真係入到市就買啦,好似我個fd 由細搬屋搬到大咪話唔過癮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞