【賣樓移民幫到手】低調置業討論區(29)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
全球亂印銀紙,資金四處搵出路,抵抗通貨膨脹,冰島直情炒上去,唔知有冇「辣椒」助陣啦

財女手筆:
冰島買樓無力感

■不少冰島投資者買入住宅短租Airbnb,投資需求令當地樓價一年高過一年。 資料圖片

到冰島行冰川,當地帶隊導遊只有二十多歲,後生仔女一討論,話題仍然圍繞樓價、生活指數,喺呢位冰島年輕人身上,感受到同香港年輕人一樣嘅氣息,就係對買樓嘅沉重無力感!
由芬蘭、挪威走到冰島,一路聽到當地人投訴樓價不斷上升,主因是Airbnb。歐洲酒店價格昂貴,加上一些國家如冰島,旅客數量一年多過一年,即使經歷2008年金融海嘯破產,2010年火山爆發,去年到訪冰島旅客仍高達180萬人,係冰島33萬人口的5.4倍,當地酒店房間根本唔夠住,不少投資者買入住宅,靠Airbnb短租,投資需求令當地樓價一年高過一年。

講番冰島領導年輕人,一臉baby face上留鬚,帶隊上冰川兩年,當地最低工資每月只有21萬冰島克朗,大約1.8萬港紙,佢話普遍後生仔女可以賺到兩、三萬蚊一個月,但係Airbnb當道,冰島樓價年年升,根據萊坊樓價指數,冰島樓價單係去年第三季按年上升13%,睇嚟樓價仲未升停。
冰島領隊表示,同香港嘅後生仔女一樣,冰島後生仔女想買樓上車,原來都係要靠父母,靠自己可能一世都上唔到車,即使當地各樣福利已經好好,不過消費指數貴,一公升柴油都要13.6港紙,仲貴過香港!
喺冰島必須開車代步,已經成為當地人沉重負擔。冰島領隊話,同香港後生仔女一樣,佢唔願意向父母拎錢勉強買樓、供樓,買唔到樓生活點算?佢話做咗兩年工作,寧願用筆錢去泰國等東南亞國家休息番半年,逃離樓價無日無之嘅困局。

Melody
http://www.facebook.com/whichroad
本欄逢周三刊出

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20170222/19935811
我哋睇醫生律師話買唔起樓,感覺好怪異,係咪?
港豬買樓post 睇到火都黎埋

全球性樓價飛升,如果要買唔改變諗法冇辦法幫到佢
https://youtu.be/ZoxGi2HULA0

大佬要面子 又要行頭 正宗又要馬兒好 又要馬兒不吃草
細佬 現實d 知道遊戲玩法 依家笑住咁望大佬

Tag: 「睇餸食飯」、「一鳥在手,勝過百鳥在林」,「毒撚追女神」

唔知大佬到今時今日買左第一層樓未呢

香港嘅醫生、律師、乜師物師嘅專業人士,好多都有「精英」心態,認為自己比其他人更優秀,以為其社會地位萬年不變,事實上環境唔同咗,社會階層係會流動嘅,昨日嘅中產如果唔適應社會變化,向下流係可以嘅,調整心態放下身段其實好快回流上去,甚至更高,但改變一個人嘅諗法必須係自己領悟先得

所以,我估未,爭在未喺連登出post屌鬼

睇到當年健威花園500幾尺都唔洗400萬
都話貴
我真係
我當佢生意普通啦, 每個月落袋有60000 啦(佢自己都話搵得多交多D 稅)
咁38X 萬單位都係每個月供萬零蚊
其實有幾難?

人哋覺得自己係精英唔想個個月都死慳死抵買樓
要食好住好用好野咁 咁緊係俾返相應嘅代價架啦
我夠想有腎者之石

個節目入面都有講
果個單位租都要租萬5蚊
呀大醫生唔用左佢個高學歷腦計一計數, 租值都有萬5蚊
唔通賣俾你賣200萬?

400萬以內O既樓, 我地呢度好多巴打都買得起供得起啦
我當計埋借9 成壓測啦, 應該3萬零4萬蚊人工就過到壓測啦, 即係供得到啦
真係想借問聲呀大醫生, 乜原來你月入連4萬都無? 連4萬蚊人工都搵唔到就好心你唔好學人開私家診所啦, 返去做公營醫生啦, 都起碼6萬啦

健威花園個地點不知幾好
交通方便, 近北角果邊又多平靚正野食
樓下又有商場

咁係無上面寶馬山咁高社會地位O既

Tag: 「睇餸食飯」、「一鳥在手,勝過百鳥在林」,「毒撚追女神」

香港嘅醫生、律師、乜師物師嘅專業人士,好多都有「精英」心態,認為自己比其他人更優秀,以為其社會地位萬年不變,事實上環境唔同咗,社會階層係會流動嘅,昨日嘅中產如果唔適應社會變化,向下流係可以嘅,調整心態放下身段其實好快回流上去,甚至更高,但改變一個人嘅諗法必須係自己領悟先得

都話貴
我真係
我當佢生意普通啦, 每個月落袋有60000 啦(佢自己都話搵得多交多D 稅)
其實有幾難?

我夠想有腎者之石

個節目入面都有講
果個單位租都要租萬5蚊
呀大醫生唔用左佢個高學歷腦計一計數, 租值都有萬5蚊
唔通賣俾你賣200萬?

400萬以內O既樓, 我地呢度好多巴打都買得起供得起啦
我當計埋借9 成壓測啦, 應該3萬零4萬蚊人工就過到壓測啦, 即係供得到啦
真係想借問聲呀大醫生, 乜原來你月入連4萬都無? 連4萬蚊人工都搵唔到就好心你唔好學人開私家診所啦, 返去做公營醫生啦, 都起碼6萬啦

健威花園個地點不知幾好
交通方便, 近北角果邊又多平靚正野食
樓下又有商場

咁係無上面寶馬山咁高社會地位O既

北角黎講佢地起碼都要港運城,城市花園,和富先叫入流
有睇吓財經新聞,望到全球樓價上升6%,對比一下香港政府嘅通脹率萬年2.X%,你信佢我唔反對,我就唔信佢啦,嗰個數係比比大公司加人工嘅道具

都話貴
我真係
其實有幾難?

我夠想有腎者之石

身邊有朋友住開市區
佢其實夠錢上車 但又想住番同區
咁市區一定唔平啦
問佢有冇考慮下其他區呀 又話唔慣
好彩我住開牛屎區 前排係牛屎區上左車
有層樓之後起碼可以玩下加按轉按做雙租
心信總有一日出到市區
但做租租 付出既錢係幫業主供樓

叫佢諗下做雙租
買牛屎收租 再自己租市區

都話貴
我真係
其實有幾難?

我夠想有腎者之石

身邊有朋友住開市區
佢其實夠錢上車 但又想住番同區
咁市區一定唔平啦
問佢有冇考慮下其他區呀 又話唔慣
好彩我住開牛屎區 前排係牛屎區上左車
有層樓之後起碼可以玩下加按轉按做雙租
心信總有一日出到市區
但做租租 付出既錢係幫業主供樓

叫佢諗下做雙租
買牛屎收租 再自己租市區

係佢地眼中 只得一條路 唔聽人講
加按點玩 可否講多啲
應該係假設樓價一升再升先有得玩?
利申只供左唔夠一年
坦白講,我自己睇唔係正苦對私樓加入咁多管制法例,由得佢自由發展,可能炒咗上天跌返落嚟了,依家當市場不理性嘅時間就出辣椒幫市場冷靜一下,於是乎架車冇衝落懸崖,司機仲有時間睇清楚條路,可以轉去另一條路,要爆煲幾難,會跌但唔會大跌

我都係咁睇
根本正苦好似以前咁乜都唔管
香港樓市可能由2009 到而家已經出現左好多次升浪同跌浪了

政府嘅目標係穩定樓市 升跌都唔會比佢有大上落 最多只會有微調 多數會係平穩係按揭限制以上 長期積累嘅住屋需要同新伙落成差距 只會令樓價持續高企
加按點玩 可否講多啲
利申只供左唔夠一年

樓價升先可以加按
例如你層樓買入時400萬做五成按揭,
兩年後過罰息,loan size還左30萬即170萬
現市價500萬你再做五成按即loan size 250 萬,套現出來即250萬減170萬即套80萬首期出來
加按點玩 可否講多啲
利申只供左唔夠一年

樓價升先可以加按
現市價500萬你再做五成按即loan size 250 萬,套現出來即250萬減170萬即套80萬首期出來

咁但加按完買層新就變左要用其他人名或加擔保?
因壓測加按完 冇咩可能再搞到新造按歇
加按點玩 可否講多啲
利申只供左唔夠一年

樓價升先可以加按

依家仲要有人頭先得,以前09年嗰種1->2->4->8咁去難好多
加按點玩 可否講多啲
利申只供左唔夠一年

樓價升先可以加按

咁但加按完買層新就變左要用其他人名或加擔保?
因壓測加按完 冇咩可能再搞到新造按歇

加按後業主用自己名,但前題你收入要過到壓力測試,套出來舊錢加平時儲蓄就用屋企人或另一半名買入
加按點玩 可否講多啲
利申只供左唔夠一年

樓價升先可以加按

依家仲要有人頭先得,以前09年嗰種1->2->4->8咁去難好多

係,以前仲要冇壓力測試
不過呢種方向要量力而為

我上年年尾同個AA買一手,個AA一向有食開飯,個時我冇出過聲回佣,個AA已經拎張form 話回,又定時打來跟按揭批成點,跟埋上律師樓,我見佢冇左成日跟其他客都唔好意思

山巴可否介紹您個AA比小弟?
之前問過一個AA海之戀回佣有幾多,佢話要問下公司先
最後都係無答我
有冇巴打衝過黎ifc齋睇比我隊卡片

我上年年尾同個AA買一手,個AA一向有食開飯,個時我冇出過聲回佣,個AA已經拎張form 話回,又定時打來跟按揭批成點,跟埋上律師樓,我見佢冇左成日跟其他客都唔好意思

山巴可否介紹您個AA比小弟?
之前問過一個AA海之戀回佣有幾多,佢話要問下公司先
最後都係無答我

加按點玩 可否講多啲
利申只供左唔夠一年

樓價升先可以加按

係,以前仲要冇壓力測試
不過呢種方向要量力而為

你套左250$要還
你再買 要有人頭加過壓測
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞