【賣樓移民幫到手】低調置業討論區(29)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
#1浪子回頭 • 4d
樓價可升可跌,投資涉及風險,往後討論不成為買賣樓宇依據,純粹個人意見

網上按揭壓力測試

mreferral.com/affordability-calculator.html

網上銀行估價

匯豐 hsbc.com.hk/personal/mortgages/property-valuation-tool.html

恆生 bank.hangseng.com/1/2/chi/e-valuation/keyword-search

渣打 sc.com/hk/zh/borrow/mortgage-search-for-properties.html

中銀香港 bochk.com/tc/mortgage/tools/freevaluation.html

留意網上估價與實地銀行會有出入

按揭成數及條例 centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=667&article=42803&para1=2
#1VicF • 1-22
兇宅查詢 property.hk/unlucky.php

有關傢私買賣

furniture.28hse.com

ikea.com/hk/zh

innshops.com

另外上強國訂做購買可以平啲

裝修類

guanre.com 香港裝修黃

decocare.com 裝修網

hkdecoman.com/jsp/main.jsp 裝修佬

以上並非推薦

按揭保險

hkmc.com.hk/chi/our_business/mortgage_insurance_programme.html

印花稅計算

gov.hk/tc/residents/taxes/stamp/stamp_duty_rates.htm

男女朋友 可以未婚夫妻名義做按揭

放租要5成按揭
新post樓名
留明先,咁撚多AA 係連登搵食

講明先

如有AA再放流料必定追住佢黎撚
[新 post 再問」 今日睇左坑口新寶城 370' ~6m
請問各位巴絲點睇?

講明先

我係用家,但係個post 入面見到啲AA 搵生意真係好撚肉酸
Lm

講明先

我係用家,但係個post 入面見到啲AA 搵生意真係好撚肉酸

咁祝你搵到件好野啦 我都唔明,同aa企係對立面好咩 如果市場有件荀野出現,你估件貨會去到你手上定同佢fd既客手上?

咁你同各位巴打好friend?

講明先

咁祝你搵到件好野啦 我都唔明,同aa企係對立面好咩 如果市場有件荀野出現,你估件貨會去到你手上定同佢fd既客手上?

多謝你先,我上年已經換左樓喇。唔係對立,而我覺得唔好係呢啲post 到搵生意姐
收左樓,認真check左一晚,要換燈膽、廁所板、門鎖,天台閘鎖

鞋櫃門關不上,要諗諗方法補救

有兩幅牆要油過,因為有幅裂得幾勁
另外再搵位安dyson個掛牆叉電

報告完畢

唔算多野整啦
有容巴你就好
今晚收工後我去IKEA 偷學人地D DESIGN 學左2個鐘
準備將人地IKEA 個design 搬返返去我準備訂造O既地台床度

今日最唔開心係我500尺大廳但勁細廚房,d廚櫃冇撚用放唔到野

個則係點?
有無得改間隔整大D 個廚房?
不過我估有容巴你都暫時唔打算大裝改間隔

冇錢裝了

恭喜容巴 快d訂齊傢私入伙la

BTW cash rebate 1% vs 1.x% 個分別下次不如置頂
成日都有巴打問

下個post 要求置頂

cash rebate 1% vs 1.x%

簡單而言:例子買4m樓,借3.6m

1. 手頭緊: 揀1%cash, loan size 借足 再extra 比1%cash (即 4mx0.6x1% = 24,000)

2. 手頭唔緊: 揀回1.6%, 扣Loan size , 自己成交要比多1.6% 既錢 佢1個月內回返比你 變相同eg1 既loan size 少左 1.6%, 利息少D
(即 4m x 0.6x 1.6% = 38,400,比起例子1,你成交果陣暫時要比多38,400, 銀行一個月內退返比你)

P.s : 每間銀行計法大致一樣,但都有唔同,例如IXBX, 佢既1.6係多過其他行,詳情問banker )

漏咗

講明先

我真係唔信如果你有件荀貨會係連登揾客
做左十年都無d投資客係手 或者有貨都無熟客放
我諗AA要檢討下

我相信AA有存在價值 之前幫我個AA都唔錯
但放流料 水d巴打或者上車客既好心你過主
其實我唔介意AA入黎講下野甚至r客
但唔好亂咁吹
仲有aa唔好太勞氣覆慢少少,費時成日打錯資料要其他巴打幫手更正

講明先

屌你,今次又有邊個契哥契媽幫你手呀
上個po 都有問過 就係簽約果陣未有做pre approval 得唔得 佢開470 我上網禁係462 到時會唔會估唔足 因諗住聽日簽 但聽日搵唔切銀行做
忘記咗張回贈嗰段加落去
[新 post 再問」 今日睇左坑口新寶城 370' ~6m
請問各位巴絲點睇?

你想睇咩先
2座低層成左間5.8m
4座高層成左間6m

睇過 d 間隔其實幾四正 外面睇落 keep 得幾好
但係呢個價位仲有冇其他好 d 嘅選擇?

講明先

多謝你先,我上年已經換左樓喇。唔係對立,而我覺得唔好係呢啲post 到搵生意姐

冇問題既 你可以入gp問下其他巴打 就算唔係跟我買/冇買野既我都盡力解答架

盡力解答? 如果pre approval估唔足價 而家旺市 簽左臨約有機會可以上到 呢d基本野你都答錯 點信你呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞