【賣樓移民幫到手】低調置業討論區(29)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
今星期驗樓 賣家係咪都會在場 aa 話要同賣家夾時間既?

我都黎緊驗樓 aa話賣方會放低條匙係佢地到 所以我幾時去驗都得

有啲業主未收到錢唔會比鎖匙任何人(包括agent),所以要同賣家夾時間

淨係同AA一齊驗樓 度埋唔知怕唔怕呢

度尺冇問題,但最好唔好搞太耐,度左重要果啲方便諗點擺位同買家私就夠,反正過幾日收樓任你點度都得
冚家產打字打到手軟,係公海寫咗啲價格,價值嘅睇法,唔追post啦 有時覺得自己真心膠,其實連登呢啲低水平論壇唔使嘥精神講咁多,當然除咗呢個post
今星期驗樓 賣家係咪都會在場 aa 話要同賣家夾時間既?

我都黎緊驗樓 aa話賣方會放低條匙係佢地到 所以我幾時去驗都得

有啲業主未收到錢唔會比鎖匙任何人(包括agent),所以要同賣家夾時間

淨係同AA一齊驗樓 度埋唔知怕唔怕呢

度尺冇問題,但最好唔好搞太耐,度左重要果啲方便諗點擺位同買家私就夠,反正過幾日收樓任你點度都得

就係收樓果日諗住去買野,反正得個等字,又攞左日假
冚家產打字打到手軟,係公海寫咗啲價格,價值嘅睇法,唔追post啦 有時覺得自己真心膠,其實連登呢啲低水平論壇唔使嘥精神講咁多,當然除咗呢個post

窮人同有錢人mindcept 唔同 V巴請息怒
賣家唔成交,我可以叫律師攪
租租唔比返鎖鑰我,仲要9成按,仲要冇租約,仲要係$0租,佢打死唔走真係官都幫你唔到

官:租金$0,佢唔係冇交租wor

依加洗濕左個頭。真係希望佢唔會玩野。我覺得佢都係比aa水。我諗佢都唔想搞大件事。聽日會問下律師張endorsement有冇法律效用 唔該巴打!

我懷疑律師樓冇見個份endorsement
如果見到 應該唔會比你地過
因為你地似一齊夾計欺詐銀行

你真係比人陰左 個AA明知有屎
所以唔比你地keep份endorsement copy
快d追返份endorsement 然後consult律師專業意見

我覺得現在不是追唔追返按金或裝修/電器損壞
而係成個deal validity

佢而家唯有望過兩個月上手業主唔好玩野
同呢幾個月銀行唔知道

唯有甘做同等
但太passive

係呀。講左 我驚賴野😭。

絲打,相信而家呢一刻應該距離正約定明既成交日期不遠,係咪一兩個星期甚至都冇? 係,銀行又批咗,千萬唔好諗,甚至對方要求,都唔好推遲成交日期,如期成交係100%對家既責任。

盡快同返自己既律師樓講返俾AA昆咗簽租約,等律師樓諗辦法幫你拆彈。另外要求AA出示返分租約同埋對家簽新單位既買賣合約,當然有時間預備埋去EAA既投訴 Form。

倫巴講既野只係最壞可能既情況,既然已成定局,不必太擔心,都係嗰句 prepare for the worst。

如期成交唔係問題,問題係要拎到鎖鑰

你要玩野的話,可以叫佢交吉比你,成交日收鎖匙,之後一日先「借」比佢
完全符合哂買賣協議同埋份「借樓」協議

辛苦Vic 巴
仲咁好心機去講解俾D 淡淡小朋友聽
樓價UPDATES:銀湖.天峰反價18萬沽
05月08日(一) 12:25

樓價升勢未停,部分買家為怕遲買樓價更貴,加速入市搶盤。馬鞍山銀湖.天峰2房單位,原叫750萬港元,業主反價18萬至768萬元仍獲買家承接。另有上車客以432萬元購入沙田河畔花園開放式單位,創屋苑同類次高價

香港區

●北角半山雲峰大廈C座中層1室,實用面積1,407方呎,3房套房間隔,望海景,以2,930萬元易手,實用呎價20,824元,創屋苑新高價,較上月錄得2,800萬元舊紀錄高逾4%。

●西營盤薈臻低層C室,實用面積259方呎,1房間隔,以599萬元易手,實用呎價23,127元。原業主於2012年以624萬元一手買入單位,持貨5年帳面蝕25萬元,為近年物業罕見的蝕讓個案。

─ ─ ─ ─ ─ ─
九龍區

●藍田麗港城8座低層G室,實用面積517方呎,以600萬元成交,實用呎價11,605元。原業主1997年3月購入上址,持貨20年至今沽售帳面獲利193萬元離場。

●荔枝角美孚新邨3期百老匯街70號中層A室,實用面積597方呎,3房間隔,放盤近半年,最初開價780萬元,新近以733萬元沽出,實用呎價12,278元。

●九龍灣淘大花園N座低層4室,實用面積約368方呎,屬2房間隔。據悉,業主原叫租1.4萬元,經議價後,獲新租客以約1.35萬元承租單位,減租約3.6%,實用呎租約36.7元。

●將軍澳慧安園4座中層D室,實用面積354方呎,2房間隔,放盤僅2天,最初開價570萬元,現降價35萬元以535萬元易手,實用呎價15,113元。

─ ─ ─ ─ ─ ─
新界區

●馬鞍山銀湖.天峰7座高層G室,實用面積564方呎,2房間隔,新近以18,000元租出,實用呎租31.9元。

●馬鞍山銀湖.天峰8座高層C室,實用面積539方呎,2房間隔,原叫750萬元,其後反價18萬元以768萬元易手,實用呎價14,249元。

●馬鞍山銀湖.天峰5座中層G室,實用面積700方呎,3房間隔,放盤半個月,獲買家零議價以980萬元承接,實用呎價14,000元。單位剛滿3年SSD期沽出,原業主帳面獲利284萬離場

●馬鞍山雅景臺1座低層C室,實用面積656方呎,放盤僅1天,自由市場價原叫750萬元,議價後以728萬元沽出,實用面積呎價11,098元。

●沙田河畔花園A座中層8室易手,實用面積242方呎,開放式間隔,4月放盤時開價約450萬元,議價後以432萬元易手,實用呎價17,851元,做價屬屋苑次高。

●元朗尚悅11座高層A室,實用面積約743方呎,3房套連士多房設計,原開價780萬元,議價25萬元以755萬元成交,實用呎價約10,162元,比市價低約1成。

●大圍壹號雲頂2座中層A室,實用面積1,164方呎,3房間隔,開價約2,100萬元,議價後連車位以2,090萬元易手,實用呎價17,955元。
樓價UPDATES:銀湖.天峰反價18萬沽
05月08日(一) 12:25

河畔花園
真係痴撚線
公海港豬買樓post 痴線上車上架500萬以上車都講得出
公海港豬買樓post 痴線上車上架500萬以上車都講得出

我貼晒成交圖俾佢啦又唔覆我

有部份太後生,居住對佢地來講,都係靠父母解
根本連租樓買樓個市場都未接觸過理解過
只用報紙/媒體三言兩語就去論斷左
又強烈地認為自己睇法正確

講多無謂

6隻
咁係開心嘅
其實養得寵物真係要日日清潔先得

狗奴才咪開心
我老母成日話我

我老母都一邊話我養2隻貓一邊又話2隻貓得意

等買樓之後打算加貓
屋企兩老都係 成日話好憎我隻貓但又偷偷地同佢玩

我仲煩緊點搬2隻貓過去
我大果隻係大王黎,好似看更同管家咁咩都要管,我女友同佢麻麻,但好痴我
細果隻2歲,仲係死細路咁周圍跑黎跑去,唔痴人但好好玩
我女友好鍾意細果隻但我想2隻一齊搬過去

女朋友同大王準備世界大戰
血光之災 準備多d膠布比女朋友

係呀所以都煩緊
我家大王好似好有霸氣但同時又好好笑
例如如果屋企本身無人, 我開門果陣會見到佢襯我未開燈跑入房
然後我一開燈佢就扮響房入面跑出黎大聲叫歡迎我
仲要響我面前碌哂地咁

好搞笑
成個小朋友甘
賣家唔成交,我可以叫律師攪
租租唔比返鎖鑰我,仲要9成按,仲要冇租約,仲要係$0租,佢打死唔走真係官都幫你唔到

官:租金$0,佢唔係冇交租wor

依加洗濕左個頭。真係希望佢唔會玩野。我覺得佢都係比aa水。我諗佢都唔想搞大件事。聽日會問下律師張endorsement有冇法律效用 唔該巴打!

我懷疑律師樓冇見個份endorsement
如果見到 應該唔會比你地過
因為你地似一齊夾計欺詐銀行

你真係比人陰左 個AA明知有屎
所以唔比你地keep份endorsement copy
快d追返份endorsement 然後consult律師專業意見

我覺得現在不是追唔追返按金或裝修/電器損壞
而係成個deal validity

佢而家唯有望過兩個月上手業主唔好玩野
同呢幾個月銀行唔知道

唯有甘做同等
但太passive

唔好再打個甘字得唔得

6隻
咁係開心嘅

狗奴才咪開心
我老母成日話我

等買樓之後打算加貓

我仲煩緊點搬2隻貓過去
我大果隻係大王黎,好似看更同管家咁咩都要管,我女友同佢麻麻,但好痴我

係呀所以都煩緊
仲要響我面前碌哂地咁

好搞笑
成個小朋友甘

甘你…

公海post一向都好少追
唔知佢地係真膠定假膠

正常應該唔會同一間架bor

唔比用同一間的

係咩
早幾年買樓 有間律師樓話如果雙邊都用佢 平3000蚊

一手樓就可以同一間,不過有咩事佢會幫發展商
追左陣post
九按被fake 簽租約好撚鬼

我明點解d業主唔租比有動物既人,我間屋成屋狗毛,d塵積到厚過我面皮,今日吸完塵翌日唔知點解又會有一層狗毛飛出黎,我養開狗都頂唔順

我有6隻狗
同佢地沖完涼吹毛 d毛球好誇張
所以每日最少要拖地吸塵兩次
如果唔係好似去左沙灘

不過狗主人好sweet 我做奴才做得好開心

巴打好幸福,我都打算日夜吸一次
我有兩隻,帶一隻去新屋
再領養隻大狗
係愛協個網睇中一隻都柏文,過兩日去探下佢

點解唔帶晒兩隻去新屋
如果兩隻一齊相處好耐 忽然有隻唔見左佢地會唔開心
成日守住個門囗
我記得你上次想要鬆毛狗

每日放工回家見到d衰狗 我就會好開心
旅行都唔想去太長 因為會掛住佢地

有一隻養左十四年,有長期病患,留係舊居等呀爸呀媽照顧下唔使咁空虛,我都好唔捨得佢
上次隻鬆獅 d狗義工要我比好多資料佢,我唔想就冇領養到了
我次次都係去旅行去到一半就好後悔去咁耐 然後就好掛住佢地

十四年好有感情 會唔捨得
你新居近唔近亞爸亞媽

最怕查家宅去領養

我成日都想帶d狗仔去旅行 可惜狗仔飛機只能寄倉
唔可以一齊坐 寄倉我又唔開心
去日本會買好多狗用品比d老細用

都近嫁,應該會成日返去
黎緊八月買左平機票去東京,已經後悔緊

唯有買多d手信比老細
東京的寵物店好好行 狗帶衫仔床仔零食好好買
不過好鬼貴

講多無謂

其實某程度上代表左普遍而家D 小朋友對於住屋問題O既睇法
就係無父幹 = 一定買唔起
唔好理呢個係唔係事實 (事實大家都知唔係)
但佢地就係真係覺得呢件事理所當然

所以我每次同我媽講起生仔
我都會話: 而家呢代講父幹首期
到下一代就會反問父母,點解你無留層樓俾我
我覺得呢件事絕對有可能發生

6隻
咁係開心嘅

狗奴才咪開心
我老母成日話我

等買樓之後打算加貓

我仲煩緊點搬2隻貓過去

係呀所以都煩緊
仲要響我面前碌哂地咁

好搞笑
成個小朋友甘

係呀佢最近仲愛上左出冷巷遊花園
自從上次見過隔離隻狗真面目,隔離隻細狗無料到怕左佢之後
佢就知條冷巷佢最大,而家晚晚好開心咁出去行街

講多無謂

其實某程度上代表左普遍而家D 小朋友對於住屋問題O既睇法
就係無父幹 = 一定買唔起
唔好理呢個係唔係事實 (事實大家都知唔係)
但佢地就係真係覺得呢件事理所當然

所以我每次同我媽講起生仔
我都會話: 而家呢代講父幹首期
到下一代就會反問父母,點解你無留層樓俾我
我覺得呢件事絕對有可能發生

同感

四年前我都覺得自己呢世都冇可能買樓,但膽粗粗去睇樓,問下銀行發現原來自己買得起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞