【賣樓移民幫到手】低調置業討論區(29)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
想問如果我想換層750萬既樓
賣左而家個層值$580萬
咁我厘印要俾幾多錢?係咪都要俾足15%?
首期係咪要300萬?
謝謝

名下冇樓唔使15%,簡單啲講,以得一間為例

先買後賣,要比15%,半年內賣出原本嗰間申請退稅,假設為3.75%印花稅,15-3.75退返比你
先賣後買 正常印花稅

原本嘅單位需要hold咗3年以上計算

我而家個層係自己名買的,咁係咪退番11.25%稅?謝謝

冇錯,但係咪3.75%印花稅睇稅務局個表,應該唔使咁多
其實公平d咁講 條片個大佬自己執業, 做按壓測要打折
佢都話, 一個月最多淨得萬幾蚊供樓, 可能家用俾好多
同一家庭長大, 兩個觀念差咁遠, 一定有d原因既
例如大佬俾家用要俾一半, 細佬俾幾千就得
細佬無負擔, 自然做野可以搏好多
一齊拎獎學金, 細佬拎去做首期, 大佬拎左大半俾家用

其實佢夠供,裝身唔使每個月3000,另外佢追求優質生活嘅,我估佢節制少少OK,佢細佬揾到自然比多咗家用,佢可以減,公屋邊會用咁多吖,淨食老豆老母6皮嘢嗰時攪唔掂?冇可能

裝身每個月3000
一年3萬6

你話醫生要專業形象, 好啦, 節目入面佢都唔係著full suit
普通business casual

老實講同普通上班族比有幾專業

我唔知佢係咪明星一樣,衫唔翻著? 理論上學巴菲特,就七套黑西裝夠做,股神都只會殘到爛先買

靚靚地真皮皮鞋都係3000蚊有找啦
再貴D 果D 一定有, 但我唔覺我佢著得起
當佢恤衫西褲全tailor made 好未?
西褲tailor made 1000有找1條
恤衫tailor made 700有找一件
以上所有價錢我都預多左俾佢
返工衫來來去去咪又係果D 款
可以轉得幾多次款

應該真係要每件衫著唔多過3次佢先夠做

呢D 幻想中O既野無從判斷WOR 巴打
咁不如剩係用D factual o既野去討論下
一個月有萬幾蚊去供樓
好呀
咁當日O既健威花園都係供呢個價
佢供唔起

都仲未計如果退而求其次買九龍啦
當佢唔想住新界, 住九龍囉
當年比健威花園平O既九龍區屋苑一定有
不過佢又一定話九龍都太遠, 不了

簡單啲講,接受到牛屎區,所有問題一掃而空 呢度大把由牛屎區起步

節目入面個醫生呀哥
其實佢根本港島樓都買得起
都唔洗話咩退而求其次入牛屎區
根本佢係港島買得起
九龍區鬆動
牛屎區直頭無任何壓力

不過人地節目入面都話, 佢覺得自己天之嬌子, 一定要半山豪宅級數O既住宅先襯得起自己
咁好啦, 可能到而家都仲係做緊公屋仔
佢細佬就晨早做左私樓撚, 背後笑鳩左佢幾年

唔安全感覺,牛屎區咁平,就唔驚嘛,卓爾居隨時只係2球多啲,講到底guts問題
有睇吓財經新聞,望到全球樓價上升6%,對比一下香港政府嘅通脹率萬年2.X%,你信佢我唔反對,我就唔信佢啦,嗰個數係比比大公司加人工嘅道具

無撚錯

其實佢夠供,裝身唔使每個月3000,另外佢追求優質生活嘅,我估佢節制少少OK,佢細佬揾到自然比多咗家用,佢可以減,公屋邊會用咁多吖,淨食老豆老母6皮嘢嗰時攪唔掂?冇可能

裝身每個月3000
一年3萬6

你話醫生要專業形象, 好啦, 節目入面佢都唔係著full suit

我唔知佢係咪明星一樣,衫唔翻著? 理論上學巴菲特,就七套黑西裝夠做,股神都只會殘到爛先買

可以轉得幾多次款

裝身每個月$3000

呢D 幻想中O既野無從判斷WOR 巴打
咁不如剩係用D factual o既野去討論下
一個月有萬幾蚊去供樓
好呀
咁當日O既健威花園都係供呢個價
佢供唔起

都仲未計如果退而求其次買九龍啦
當佢唔想住新界, 住九龍囉
當年比健威花園平O既九龍區屋苑一定有
不過佢又一定話九龍都太遠, 不了

簡單啲講,接受到牛屎區,所有問題一掃而空 呢度大把由牛屎區起步

節目入面個醫生呀哥
其實佢根本港島樓都買得起
都唔洗話咩退而求其次入牛屎區
根本佢係港島買得起
九龍區鬆動
牛屎區直頭無任何壓力

不過人地節目入面都話, 佢覺得自己天之嬌子, 一定要半山豪宅級數O既住宅先襯得起自己
咁好啦, 可能到而家都仲係做緊公屋仔
佢細佬就晨早做左私樓撚, 背後笑鳩左佢幾年

唔安全感覺,牛屎區咁平,就唔驚嘛,卓爾居隨時只係2球多啲,講到底guts問題

根本就心態問題啦
你一同佢講牛屎區
佢又會話: 我本來都住牛屎區啦
做乜而家買樓又要都係買返牛屎區

我都識得有人係呢個心態

裝身每個月3000
一年3萬6

可以轉得幾多次款

裝身每個月$3000

咁佢要買o既一定幾貴都有得佢買o既
何止3000, 每個月剩係淘寶都淘一萬蚊o既人我都識得
有無人幫襯過 ICBC / 永隆 做mortgage ?
關海膽同Panerai咩事
想問大家 買第一層同第二層既分別係邊。
好似我咁 都咪知買邊到好
得1.8球左右 用黎買既話 要包埋雜費 tax 果d

你要有高月入過壓測
因為原本果度已供緊

唔識有錢玩意 咩係海膽

唔識有錢玩意 咩係海膽

panerai 老母比左我 但我唔敢帶返工 海膽諗唔明

你要有高月入過壓測
因為原本果度已供緊

第一層 供完 未補居屋 不過係牛屎區y型

你要有高月入過壓測
因為原本果度已供緊

壓力測試=(第一層供款 + 第二層供款 + P loan如有 )/ 每月入息

40% 內 pass

你要有高月入過壓測
因為原本果度已供緊

如果第二層都係你名你要比額外15% stamp duty

唔識有錢玩意 咩係海膽

好似係之前鏗鏘集對couple要食下海膽 玩下貴錶先係生活品味 人一世物一世緊係要嘆夠佢
唔通好似我呢d牛屎仔做樓奴咩 租樓日日賺

唔識有錢玩意 咩係海膽

鏗鏘集Leo老婆高級餐廳食海膽嗰幕,睇吓隻手

唔識有錢玩意 咩係海膽

Pan 幾萬到廿三十萬都有
今晚咁靜既……

唔識有錢玩意 咩係海膽

唉差唔多三十歲人得隻辣殺精工
真係租樓日日賺

唔識有錢玩意 咩係海膽

真係租樓日日賺

李嘉誠都係戴精工

唔識有錢玩意 咩係海膽

真係租樓日日賺

李嘉誠都係戴精工

我睇電話 買錶唔係問題只係覺得好睇咪得囉 但唔好同我講乜撚嘢保值好撚on9

你要有高月入過壓測
因為原本果度已供緊

如果第二層都係你名你要比額外15% stamp duty

居屋老母名 我冇
依家有1.7-8 cash 小弟月入25k

唔識有錢玩意 咩係海膽

真係租樓日日賺

李嘉誠都係戴精工

我睇電話 買錶唔係問題只係覺得好睇咪得囉 但唔好同我講乜撚嘢保值好撚on9

之前買左隻入門撈 叫做獎勵下自己
但只帶過兩次 唔敢帶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞