【賣樓移民幫到手】低調置業討論區(29)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
新手一問 依家私樓過4M 係唔係只可問銀行借7成?

我依家情況係咁, 前排賣左樓 7月成交有4M, 扣埋AA桶律師費得返3.95M

我本身依家同屋企人住新居屋 用左我名做首置 依家仲欠銀行3.8M

但我黎緊2年PLAN緊結婚 想搬出去住 將來買樓用老婆名 我做擔保

如只可做7成,即係我最少留返1.5M 現金作買樓用 (TARGET 4-4.5M樓)

依家變相好似樓換樓咁 但要再比多差唔多1M先換到樓...

我屋企人就想還哂銀行D錢先 之後再儲下錢先買樓 (但我驚遲D買唔返 )

又有朋友講唔好還哂D錢 留返起碼1M現金

有冇巴打近排有買類似價位既樓可以分享下?

4-4.5, max loan 3.6
4.5-6.0, max loan 80%
6m+1, max loan 60%

1.5夠買6m樓,如果唔考慮入息/壓測因素

我就係唔想再欠銀行太多 同埋七成以上原來要再比保險
我都係借6-7成算 ANYWAY THANKS!!
一個活生生例子
信AA即死

叫佢比番按金得唔得

真心答:

兩樣野
1)你而家成交完之後唔係自用,一定要做5成
2)你報樓價報小左,稅局有權開你file

但其實我係諗住自用
我上網睇過呢個情況可以當係佔用人身份,係當借比佢咁..
唔知有冇錯?我聽日會去問下律師 唔該

借間屋俾個三九唔識七O既人住?
你覺得無問題?
隔離post真係好笑,同我講上車要500萬 ,屯門幾多唔洗500萬既成交
一個活生生例子
信AA即死

叫佢比番按金得唔得

真心答:

兩樣野

但其實我係諗住自用

Concept: 你唔係自用=5成
同埋,當你「借」完兩個月比佢,你冇得再驗樓,所有野有問題都要自己上身

如果果位巴打已經簽左
呢個位寧願要長成交期穩陣D
2個月除非有大件事樓價大跌O既機會應該細過借俾佢住2個月然後佢2個月內整到間屋衰衰格格...

張臨約冇簽過要借比佢2個月,
只係大家另外簽左張野話會收樓後會借比佢住多2個月,而佢有責任保持番間屋同收樓時一樣,不過果時唔識野冇講過話要按金..咁我依加係咪佢唔肯比按金的話,比番果2個月錢佢,再直接收樓咁會好D?如果佢肯比按金就OK,,比佢住多2個月

咁得啦,我而家反口話唔借間屋比你
我要成交日拎鎖鑰,完

唔好再同佢傾簽咩租約/借約

再嘈拎臨約強行成交

總之,律師一定一定要自己搵!!!

再嘈叫賣家撻訂囉
一來一回你又多左錢買另一間
不過就要再睇過樓煩D 咁
隔離post真係好笑,同我講上車要500萬 ,屯門幾多唔洗500萬既成交

唔係新私樓我唔上
好行唔送

只係大家另外簽左張野話會收樓後會借比佢住多2個月,而佢有責任保持番間屋同收樓時一樣,不過果時唔識野冇講過話要按金..咁我依加係咪佢唔肯比按金的話,比番果2個月錢佢,再直接收樓咁會好D?如果佢肯比按金就OK,,比佢住多2個月

我要成交日拎鎖鑰,完

再嘈拎臨約強行成交

再嘈叫賣家撻訂囉

其實佢已經簽左約買第2間屋 我諗佢唔會咁玩野

我依家情況係咁, 前排賣左樓 7月成交有4M, 扣埋AA桶律師費得返3.95M

我本身依家同屋企人住新居屋 用左我名做首置 依家仲欠銀行3.8M

但我黎緊2年PLAN緊結婚 想搬出去住 將來買樓用老婆名 我做擔保

如只可做7成,即係我最少留返1.5M 現金作買樓用 (TARGET 4-4.5M樓)

我屋企人就想還哂銀行D錢先 之後再儲下錢先買樓 (但我驚遲D買唔返 )

巴打
而家供樓咁低息
有錢唔借盡佢好唔著數WOR

mortgage 仲會有ML account
留返D 錢放入ML account 食高息都好過你提早還俾錢行啦
仲可以睇O岩心水做下投資, 物業, 股票, ETF, 咩都好

6成以上已經要買保險

巴打提提你, 保險可以供
一個活生生例子
信AA即死

叫佢比番按金得唔得

真心答:

兩樣野

但其實我係諗住自用

同埋,當你「借」完兩個月比佢,你冇得再驗樓,所有野有問題都要自己上身

如果果位巴打已經簽左
2個月除非有大件事樓價大跌O既機會應該細過借俾佢住2個月然後佢2個月內整到間屋衰衰格格...

我睇落佢臨約就冇寫明
但係就另外簽左張endorsement話借間屋比人

好的,,謝謝巴打既意見,其實我都唔想搞大件事,諗住佢肯比番按金的話就算..

唔係新私樓我唔上
好行唔送

喂呀浪子巴唔好點醒D 淡淡啦
咁多淡淡入哂黎屯門會搞到屯門好迫架

都係果句, 牛屎區上車請去元朗

喂呀浪子巴唔好點醒D 淡淡啦
咁多淡淡入哂黎屯門會搞到屯門好迫架

都係果句, 牛屎區上車請去元朗

對唔住我衰,忍唔到口又出聲

我要成交日拎鎖鑰,完

再嘈拎臨約強行成交

再嘈叫賣家撻訂囉

問題係唔知佢張endorsement點簽
我大可以話冇簽過張endorsement
Or正約果時扮唔知,話冇應承過wor

睇下去到最後邊個唔簽正約先
唔簽果個就要賠訂

今日問過AA,張endorsement有句野話呢份endorsement係正約都取代唔到.
一個活生生例子
信AA即死

叫佢比番按金得唔得

真心答:

兩樣野

但其實我係諗住自用

如果果位巴打已經簽左

我睇落佢臨約就冇寫明
但係就另外簽左張endorsement話借間屋比人

樓上個巴打好似都幾撚大獲....

AA知唔知你要做9成?

唔係新私樓我唔上
好行唔送

所以d人咪走哂去做租租

樓上個巴打好似都幾撚大獲....

AA知唔知你要做9成?

個業主同aa都好奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞