[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
做嘢用就學ps
個人興趣就一定係clip studio paint功能齊到仆街

利申:業餘2d撚
我之前買左clip studio paint 但發現完全唔識畫畫簡單無從入手

巴打我23歲 有邊到適合從零學起 唔洗速成 我唔急
簡直
我係一路都自學 報course嘅話我答你唔到
其實網上有好多教學可以睇
btw如果真係完全0畫畫基礎我會建議初頭用紙筆畫下先,習慣下手感同肌肉記憶
事實
好靚
如果唔係依個po, 我會以為係真相嚟
其實睇係想做邊類型2D animation, 想做手繪動畫嘅TVPaint都唔錯
octane用過blender嗰個, 覺得比人吹大咗
其實有咩唔同?
C4D嘅 motion graphics夠你玩一世
呢個 process叫做 blocking
做 environment art好常見
c4d轉用redshift啦,應該之後會integrate得好好多
其實唔會比較真實, 只係快同set少啲嘢 btw我對GPU render個感覺無咩特別好, 有啲行GPU嘅又唔support procedural texture; 有時ren particle個啲又有甩漏
不過GPU render我未用過Redshift, 好似好勁咁
Blender個cycle唔係都可以用GPU ren咩?
係呀, 所以對比之下我覺得octane係咪真係咁勁係有待商榷, 成件事就好似以前啲室內設計嘅覺得用vRay render就一定真, 其他renderer都係垃圾一樣
Gpu有樣嘢唔好就係好食vram
一爆咗就GG
但細studio/freelancer/細project GPU render真係game changer黎
雖然我未用過redshift, 但係都用過唔少renderer, 個感覺係真係其實你識一個之後, 全部renderer都係咁用 都係set返佢幾多sample、折射反射計幾多次、bouncing light bounce幾多; shader都不外乎diffuse reflect refract
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞