[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
其實我係用開Eevee ren嘢唔駛真, 不過要快
市面上有無其他類似嘅rendering engine?
唔洗真就假既,唔洗錢先係真理
呢個真, 換張3080返嚟, 包你快
公司用緊3080
換3090有24GB vram
張野整出黎根本就係for gpu rendering
邊間咁闊佬
用緊2060, laptop嚟, 換唔到

我有500幾個frame要ren
用cycle淨係用500 samples都要6分鐘/張
用eevee ren淨係用半分鐘, 而且唔駛煩fireflies
ren 5個鐘同ren 3日直落嘅分別, 所以我唔介意唔真
等緊出benchmark
啲人話用3090打機, 其實用3080咪夠有突
3090係一定係用嚟ren野
將個Sample撳低啲; Indirect Lighting個Diffuse Bounces次數少啲; 熄哂啲Ambient Occlusion / Bloom / Depth of Field / Subsurface Scattering / Volumetric; Shadow map又細resolution啲, 咁樣撳低哂包你快, 不過ren出嚟個樣變成點就另一回事
仲有開substance painter畫texture
依家用2080ti得11gb成日打爆
有24gb可以畫得順好多
俾啲錢render farm賺吓
叫公司買 點洗自己出錢
只少個過程順利啲開心啲
幾皮野買張卡返嚟自然會勤力啲練
睇過, 其實都唔平
打完機先會用張卡嚟做嘢
依家唔駛RTX都做到Optix denoise
好似不嬲都唔洗,N記咭就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞