[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
香港冷門到出汁, modo
原理都係一樣, model, animate, render嗰啲
mari 啦, 大方向都係嗰幾個. mari, substance嗰啲
因為係由另一個冷門既跳過去
十幾年前已經有real time GI preview Render, 當時係好L 堅
買咗substance painter. 依家想整model放入game用
但係唔知邊啲用texture整咩用geometry整
而家冇咩野做幾得閒有d想學下
但好驚自己學到一半又冇心機學
我覺得最緊要係搵到嘢想整
無目標嘅話好難學
其實諗到有
想做果種動漫人物再+environment freeze frame相
但好似又唔一定要blender先做到
份人太3分鐘熱度
有心理準備要整2個model
凹果啲就應該用texture, 係凸果啲唔知點
我諗我都係睇triangle count做人

凹凸係咪通常都淨係用normal或者bump其中一個, 唔會2個一齊用?
唔識講wo 其實係類似同人畫果d 2d畫再將佢3d化咁
係,差唔多, 再加埋環境咁
只係差在點樣可以2d憑想像變佢做3d
concept係, 但唔係整真人咁解
佢呢隻有d夾硬黎咁
如果唔係用黎整真人得唔得
Lm學嘢
我想問一個可能好on9 嘅問題。但我google 過搵唔到答案,可能我英文差
因為我主機無乜容量剩(我做動畫),所以要用外置ssd /hdd 黎做render同放prj file 。
咁我想問下,我用外置ssd或者普通hdd,rendering 時間其實有冇影響?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞