[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
為興趣玩吓, 比唔起錢買license
所以淨係玩唔駛錢嘅blender

下次開PO可以大包圍啲
不過CAD果啲又點計
留名
做海盜就隻隻都唔使錢
呢個post定位係Art&創作
即係3D artist
CAD嗰啲係工程建築設計
唔會太重疊嘅
利申冇做
有冇Blender Add-ons 介紹下?
收費既都可以 , 簡化步驟既

利申:初學Blender
下面依啲係唔駛錢, 跟Blender入面已經有, 你要去preferences>add-ons到enable佢:
node wrangler
- 可以快速駁啲node, 有shortcut key整node出嚟, 有好Q多同node有關嘅功能
- 基本上你一整shader就一定會用, 全部shader教學開波第一步就係叫你enable node wrangler

Bool Tool
- 有shortcut key加到boolean modifier (Ctrl + num /*-+)
- default會將件tool轉做display as bounds, 個人鍾意wire多啲, 可以去setting較

import Images as Planes
- 配合knife, 可以好快整到啲textured mesh出嚟
- 可以參考下IanHubert

F2
- 強化F掣功能, 例如得"V"字形2條邊, 揀2條edge相交果個vertex, 就咁F一次就可以起到個quad出嚟

loopTools
- 我最常用佢circle果個功能, 揀一堆mesh, 一個掣就會紜堆mesh執到圓形咁

rigify
- 簡化rigging, 就算唔識rigging, 就咁撳幾個掣都可以整到個有IK/FK嘅rig出嚟(靚唔靚另計)
- 同埋我成日會拎佢個human rig做size reference

下面依啲係我玩過, 要錢/要另外download:
Screen Space Global Illumination for Blender Eevee
- https://gumroad.com/l/PgyXc
- Eevee唔係path tracer, 所以計光線唔準(e.g. 物件之間嘅光線反射), 依個addon可以模擬(?)返Eevee原本無嘅出嚟
- 好似可以唔駛錢

HardOps
- 收費, 如果整hard surface嘅話, 好多人都會講依個addon
- 佢簡化咗加boolean, bevel modifier, shade smooth, auto smooth, 加shape egde依啲hard surface常用嘅步驟
- 不過唔係好建議新玩嘅用, 本身個addon有啲複雜, 而且你要好熟上面啲步驟先會用得好 (我係新玩果時買, 到依家都無點用過)

Box cutter
- 同hardOps同作者, 收費
- 令到boolean果part再簡化啲, 就咁畫個形狀出嚟就可以cut到

DECALmachine
- 收費
- 有啲人會用decal做啲細節出嚟, 主要係想減少modeling時間, 減少polygon count, 依個addon可以簡化依啲步驟
- 新玩果時買, 都係買咗無乜點用過, 而且用decal嘅話, export出嚟果啲好似會好麻煩

MESHmachine
- 同DECALmachine同作者, 收費
- 都係整hard surface會有用addon, 針對bevel geometry (唔係modifier)
- 新玩果時買, 因為唔識用, 所以又係買咗無乜點用過, 如果我有時間會研究下
個人覺得, 新玩唔好買啲簡化本身人手做到嘅步驟嘅addon (上面收費果啲除咗eevee果個都係依類)
因為本身唔識點整, 買個addon返嚟做唔到啲咩
玩埋sverchok同animation nodes
3ds max student 3 years free
有冇得速食?
似真人皮膚的texture
塑膠似塑膠
定直接用上面分享的texture網夠用?
有冇特別render setting要set
陰影一定要打燈?
唔係好識
淨係知道皮膚依類會透光嘅嘢要開subsurface scattering
好靚 用嚟做wallpaper一流
我都 plan 緊畫黃頭, 但仲未有時間落手整
唔該哂
之前用緊macbookpro 13’ 2015 學用blender,未學render,近排需要買部新機,大師們有冇用緊輕薄laptop推薦 (macbook pro 2020夠唔夠用, blender 同c4d 都話support 到m1 )
support
求其搵部gaming laptop, gaming 得嘅都 render 到嘢
係睇你有無其他要求
做graphic design 用開macbook ,想輕又可以做3D野,我主要做products shot 嘅3D modeling ,唔會搞game場景果d。上網搵過推薦都係d gaming laptop都又重又厚,最輕好似係zenbook, vivobook果d ?
放第一張整既LM

新手仲未好識點搞個Render Noise 仲好大
上網Search 過Set 過都好似唔大改善
原來OS X鎖咗GPU唔比blender用
唔係好識, 不過我估zenbook, vivobook依類文書機render嘢隨時慢過新macbook
唔係好識 volumetric, 不過有無試過開 denoise?

(1) "Render Properties" (相機果個tab) > "Sampling" > "Denoising"
Tick 咗 Render 果格 (可以 tick 埋 Viewport)

(2) "View Layer Properties" (3張相果個tab) > "Passes" > "Data"
Tick 咗 Denoising Data
去 Compositor, 加個 Denoise node, 將 render layer 入面依啲 node 駁去 Denoise node 到:
- Noisy Image -> Images
- Denoising Normal -> Normal
- Denoising Abedo -> Abedo
將 Denoise node 個 image 駁去 Composite image
(第一次嘅話, Render 完之後要一邊望住 Compositor, 一邊望住 Image Editor 先會 update 到)
Denoise 有開過 但其實睇到好似係將張圖既Noise Blur 左咁,始終效果感覺唔太好
試下你第二個方法先
Try optix
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞