[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
SketchUp易唔易用?
sketchup唔係最易用3d modeling software咩
利申用開sketchup, 依家學緊blender
Hardops, Boxcutter, decalmachine, meshmachine 我學咗冇耐已經買咗嚟用真是好好用。另外再推薦兩個免費常用嘅add-on: power save, MACHIN3tool。
zbrush 間公司有出另一個software , 唔洗錢free 既叫zbrush core mini.
我啱啱玩左幾日Blender 琴日喺度學緊整froggie 一路跟住教學做都無咩問題 但係我去到uv unwrap 嗰位就出事 我將隻青蛙分三部分uv unwrap 嗰頭同件衫就正常出到 但係嗰身試極到unwrap 唔到 我make seam 做左幾次都唔得 想問下有咩問題或者點先搞得掂?

會唔會係因為我subdivide得太多 啲線唔完整?
唔熟unwrap, 但係我應該會試幾樣野先
1. 件 object 個scale係咪 xyz 都1.0
2. 會唔會係啲 seam 唔完整
3. 喺 UV editor 左上角開 UV Sync Selection 睇下飛晒出嚟果堆vertex喺咩位, 會唔會係啲 vertex 疊住咗

或者加多幾條 seam
有件衫啫住, 喺膊頭應該加多個圈應該都唔覺?
我而家慢慢咀嚼下你講咩先 一陣我開嚟試下 麻煩曬ching
搞唔掂 師兄 嗰Scale我就唔係1.0 但係我其他部位都唔係 都做到
開左uv sync selection 係全部都飛曬出黎 我唔識睇咩事

Radeon無Cycles X
卡太耐可能remake仲快
gen唔到一定係有d位電腦計唔到數
remake緊 感覺有啲沮喪 唔知咩事搞到咁
好正常 見人地正職3D Artist 成日拎ploy table來講
利申:學校學過少少
通常佢地一早計好用多少個polygon會有比較好polygon count 冇咁易反模之類

google 3d modeling tips
因為我本身對呢啲係0底子 我已經揾個簡單啲嘅tutorial去做 但係始終佢哋做慣做熟 佢地做既野 我好易Miss左或者用錯方法
可能我搵啲再簡單既試下先
cap screen

Win + typing "Snipping Tool" / PrintScreen button
https://www.businessinsider.com/how-to-screenshot-on-windows
你想我Cap嗰blender嚟睇?
scale 可能關事
下面依個係 object mode 拉長Z到5, 之後喺 edit mode 整返正常之後unwrap嘅結果

正常應該係咁

你出返 object mode, Ctrl+A > Scale 就可以整返做 xyz 都係1
我出返去object mode 發覺scale xyz 係1... 咁姐係唔關scale事?
咁真係唔知點解會咁
你重畫之後都係咁?
我用開Maya 用Blender唔係幾習慣
same here
Blender收埋好多野
之前折人地果sceme連texture都唔識搵出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞