[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
佢每render一張frame都有跳去下一張frame既 但個view就無update
會唔會係key frame有問題?
不如試下output做png, 睇下係咪淨係viewer有事, 定出到嚟都有問題
試過啦 就咁output 3張連住既frame做png都係唔得
想問下各位
modelling 個陣有無咩技巧可以令UV unwrap個陣做得舒服d

另外想問點先可以做到甩漆既效果 好似下面咁

唔係好知呢種效果叫咩名唔識search
edge wearing
最近見過個教用material node做
https://twitter.com/JanvandenHemel/status/1422512954839343127

等其他巴打教點UV unwrap
我淨係用Smart UV Project
lm 之前見到YouTube度有3d render既比賽好勁咁
想學黎玩下
睇你用咩render
ram must 64gb
暫時maya 都係arnold blender 就用cycles
Thx另外都想搭單問埋laptop 有冇咩提議
大家如果要做著衫同除衫,會點做?
我上網搵左好耐,好似冇咩人講點做
因為而家要做一個除外套嘅動畫,有d 苦惱中。
用Marvelous Designer 又做唔做到呢?
定係rig 左件衫再做會好d?

利申:C4D 用家,但我諗理論同做法同各大3d 軟件應該大同小異
你講緊成件著/除?
rig件衫就冇乜可能,太rigid
如果件衫設計唔係太複雜
可以試下用nCloth
你可以set up一個collision object去drive個simulation
如果要做著衫就可能要rig埋個collision object
除非你個pattern好複雜
又或者你要sim得好specific
應該冇需要用到MD
係呀,成件除。
你所講嘅nCloth, 應該同c4d 嘅cloth 類似。
我明你呢個方法,要試一試先
最壞情況可能連件衫都要rig 少少
唔該晒解答
新手,最近都喺Youtube度睇緊日本佬整嘅Tutorial,有時放假就學下

https://youtu.be/ip1ZoYa5FIU
Maya撚轉會中,好似重新學過3D咁
好似可以轉控制轉到似maya啲
印像中the incredibles 2先克服到呢個問題
普遍用剪接嚟cheat
如果最後fix到點整share下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞