[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
巴打 咁岩既
就算用 Houdini,
好多時都會用埋 Blender, Maya, Max
基本 concept 其實一樣, 所以識幾隻都好正常

Youtube tutorial - Houdini Basic [簡單黎講 C++]
https://www.youtube.com/playlist?list=PLeGk08zVu457CnZ_fxvPEfnzYsYn2sXtf
巴打想做遊戲定電影先,不過做邊樣香港都冇得發展,去外國把啦
想知你地整哩啲現實嘢係咪有哂尺寸reference?
可以試吓搵rigid body嘅教學
就咁一堆長方體應該唔難整, 問題係數目太多部電腦可能頂唔順
好我試下 唔該哂
整真野冇ref冇得整 點整都唔似
咁出面啲設計師點樣憑空整件3D model出黎比客睇
無理由晒錢整個藍本再跟住畫
請教下 接觸呢樣野無耐
要執好啲Porfo,上面幾張圖好難表現到你既技巧,尤其做遊戲行業,佢地好需要睇到你Rigging 、Modelling 手法

Maya係行業標準,但建議學埋Blender
如果差唔多都得, 而且同身高做到比較嘅話
可以用rigify個人型bone做大小ref
https://www.youtube.com/watch?v=uWkKV0HxwFQ&t
有隻plugin叫fSpy可以係幅圖畫線去推算返你個camera settings
你係blender入面import返個fspy file, 然後就可以跟返幅ref既scale黎model
diu 答左
https://www.youtube.com/watch?v=imkSdlbXB_U
岩岩學blender嗰陣成日睇IanHubert啲tutorial
佢啲tutorial好正
學佢用project from view整texture, 不過唔知點解無佢整得咁靚
只係識對住張ref 去畫
一直想自己創作場景 , 畫下草圖有冇幫助?

想問點解唔用C4D 好似簡單又pro
用mac機好定window好
同埋係咪要用繪圖版
唔一定要電繪板, 淨係整3D野既可以唔需要, 不過有既可以玩埋佢個grease pencil
我自己有但Blender好少拎黎用
MOTH
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞