[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
鳩估

1a. Boolean 揀錯 option, 應該要用 difference
1b. 用嚟開窿果個 object 有問題 (e.g. 太薄 / 唔係實心)

2. 個 mesh 有2層 (但係正常應該會cut晒2層)
重新嚟過 > 入edit mode > "A" > "P" > "By Loose Parts"
咁做會有2個結果:
a. 會分咗好多 parts 出嚟
-> 你搵下有無啲係重疊咗嘅 mesh, del 晒佢
-> 揀晒所有剩低嘅 mesh > "Ctrl + J"
b. 無分別
-> 即係成個model係一舊mesh過, 唔知點幫你
好多謝你嘅幫忙,多得你我諗到解決方法了

1a:我用difference
1b:係果個object問題呀,因為我有試其他都成功用到boolean,係果個object失敗左,只係唔知咩原因同點解決

2:答案係b 無分別

不過多得你提醒,一舊過!
我直接sculpt 填走左啲紅色位,之後再用Boolean就成功左了
諗住用咩整game?
最近研究緊godot
最近自學,都係幫人哋寵物整,最尾就係幫自己整

隻狗好得意
想問有無啲course 想教blender架?
之前有上utube跟住tutor揼左間屋仔出嚟但個人悟性低想有人教住做好啲
lm
搵你得唔得捉我隻手仔去做
Up to you na反正我都會推住你做
https://www.youtube.com/playlist?list=PLn3ukorJv4vuU3ILv3g3xnUyEGOQR-D8J

推介呢個初學playlist超好用,英文又易明
唸返起之前學其他beginning playlist學到強迫症都出曬黎
因為好多細微操作都唔知原來可以咁做hhh
留個名先
外國巴但都係想揾香港人一齊整動畫圖像類創作, 岩口型啲
我用blender 一年經驗左右,整過下啲好無聊既同畫同模型modeling
想揾下志同道合既巴打
或者有無咩project 進行緊需要3d animator 幫手可以聯絡我有興趣參與
暫時比較熟既有 keyframe animation, environment, props, texturing, lighting 都得
Character, rigging 半桶水
巴打都係上網自學?
係,一開始YouTube 學
之後買course
有冇睇開嘅channel 可以分享?
咩都有睇下架喎,polyfjord 啲片有好多新中奇idea,cg boost 係我比錢睇既course 我覺得幾充實到啲fundamental d 既知識,畫畫就睇marco bucci 學下用色同補充下啲藝術細胞
想問下假設我用blender整咗個3d character
加上我有個pose detection deep learning model
我應該點做令到我個人可以控制個character
想問下點樣可以一次過將幾點唔同位既vertex move到去相同既位置,例如select左幾點,想全部都去y既0
例如想將highlight果啲點移去鼻尖

1. 揀多次target果點做active, 會變白色

2. keyboard "." 開pie menu, 揀active element

3. scale, 0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞