[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
將眼/嘴/眉毛果啲拆出嚟做表情?
好奇想問下整咗幾耐?
學下野先
淨係識畫interior
留名學野
強帖lm
睇黎我可以拋棄lumion同rhino
想問下版本唔同係咪會有影響,我見上網d 人物 model 會寫埋版本,即係2.91版本係用唔到2.8版本嘅人物model?
唔係, 尋日官方stream試過2.92可以開到2.5啲file
不過啲人寫咩版本係因為有啲功能係新版本先有

想問有無呢幅圖大D既ver
搵唔到同一張, 而且就咁睇有啲唔update

下面依張update啲
https://www.giudansky.com/illustration/infographics/blender-map
Solidworks用家留名
Blender 3D 用咩render?
thank you
Blender有2個內置rendering engine - Cycles, Eevee

Cycles係path tracer, 物理上準確嘅
Eevee係類近game engine, 可以實時render (view port入面果個material preview就係Eevee), 快Cycles好多 (講緊可以快10倍), 無noise, 不過唔跟物理, ray trace唔到

大部分shader node都互通, 所以隨時轉都唔會有太大問題
Thanks.
用開zbrush 同fusion360, 最近想學埋用blender玩下rendering

啲模型係就咁一塊plane?
香港3D 感覺好小眾 仲要分 software blender開post
咪拆得仲細
因為我淨係識用blender
隻隻3D software做到嘅嘢同原理都大同小異
呢度做到嘅嗰度都未必做唔到
美術底如果係講緊畫畫skills就唔係必須
但識會好有幫助 唔識都一樣做到靚嘢
反而最重要係有品味有sense 識審美
有好多導演、modeler/sculptor唔識畫畫(如果做 character就要識 anatomy)
Storyboard畫火柴人
但勝在識得visual flow同構圖 分鏡間有連貫性
識基本 design rules 就已經做到好作品
LM學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞