[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
想問下我開render preview個畫面多少少嘢就會crash黑mon
可以點解決?
GPU rx570 最新driver
blender 2.93.1
個人ma ma地
但個垃圾桶個texture好鬼真
跟教學整咗呢個scene
用GPU render會crash
反而用CPU Ryzen 3600先render到(好慢)
有冇巴打知咩事?
會唔會係OptiX CUDA openCL果啲set錯咗?
Amd淨係用到openCL
個人我都麻麻地 果時係想試下最簡單整遠景人嘅方法

垃圾桶啲texture似真, 係因為喺真相到project出嚟
個垃圾桶淨係用咗principled BSDF
多謝巴打回覆
我uninstall咗amd個gpu driver
裝radeon pro driver就冇再crash過喇

不過依家CPU同GPU render速度都係差唔多慢
GPU唔係應該快啲咩?
GPU係應該快啲, 不過要較大個tiles
去 "Render Properties > Performance > Tiles"
將個 Tiles X, Y 較大到256 (或者128, 512, 要試試邊個快啲)
依家又變返間中開render preview會黑Mon/藍Mon
大概10次有1次
我唔介意render時間喇
有冇方法可以穩定啲?
你似係display card有事喎
清下塵同replug試試
聽日試下, thanks
我本身想用blender sculpt人仔再3d print
諗住整完t-pose人之後再用rigify擺pose
但結果rig哂之後就慢到郁唔到
清塵同換咗散熱膏
都冇好轉
用CPU render反而一直冇事
我係咪應該繼續用CPU算
會唔會喺個場太多嘢
個gpu唔夠ram?
有機會係
除咗換卡有冇解決方法?
想知blender做唔做到哩啲片 🤔

https://www.youtube.com/watch?v=F5GjEwI8wEA

3D個part可以, 2D果part應該有更好嘅software
以我所知就無

唯有諗辦法令到 CPU render 得快啲
見你上次張圖無開 denoising, 你可以試下
可能可以用少啲 sample 用少啲時間 render, 都有差唔多效果
或者用 eevee
好開心 原來連登有3D嘅同好
唯有係咁
做cgi唔會用死一個software
一般都有條pipeline

例如
blender(建模/動畫) => substance painter(材質) => octane(渲染) => after effect(compositing)
blender係做到晒成條pipeline嘅野,但係通常唔會咁做

以我認知依家做motion graphic應該都係用after effect+cinema 4d

利申返先我唔係行內人,上面可能冇句啱
睇返作者個twitter, 應該都係用AE+C4D
最近自學blender 成日整到好灰機
上嚟見到原來有post真係好安慰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞