[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
用Subdiv modifier?
不過會好麻煩, 啲mesh要變返做quad
跟住又要整返啲hard edge出嚟
keyboard "n" 開個menu出嚟
將scale個數字copy去其餘2條axis

想快可以撳實改咗果個數, 然後拉去其餘果2格
有冇清上過樂言社啲course? 啲老師好唔好的
有冇巴打知道點mirror weight paint
你想上咩course
0知識想學3d建模 打印d模型出黎
好似圖咁 整8cm左右高
請問 新手應該從何入手學
去youtube搵tutorial
學操作嘅話, 搵啲版本係3.0以上, 因為以下果啲個介面完全唔同樣

因為最後係3D print, 只要砌到個形出嚟就得
加上隻公仔個外形唔太複雜
淨係學modeling應該夠做, (學操作, 用modifier)
唔駛學Texturing, rendering
Sculpting有機會有用, 不過另一個skillset嚟, 同埋我唔熟, 點唔到個方向俾你

如果英文ok嘅話, BlenderGuru啲modeling tutorial唔差
但咁岩佢個youtube channel俾人heck咗, 睇唔到佢啲片

你本身對3D print有幾熟?
對3d 0知識 白紙一張
英文唔得
有冇d中文介面既軟件
youtube都有唔少中文教學, 見到有個仲係廣東話
未睇過唔知好唔好, 不過基本野應該邊個教都係一樣

畫3D要唔駛錢, user base大(方便搵人問), 個軟件又唔好太廢
仲要用嚟畫公仔, 應該得Blender可以揀
Blender個介面都可以轉中, 不過用返英文好處係要搵相關教學易啲

學好咗點用Blender做簡單modeling先
之後真係畫隻果時再留意下3D print用嘅model有咩要求
你會買機玩3D print定出去搵人print?
唔該巴打 講得好詳細 等我砌部腦
研究下操作先
如果畫得ok既 都會買部機玩下
因為畫得掂 有好多野都想畫出黎玩下
加油
有咩唔明再嚟問, 我應該答到關於Blender或者FDM 3D print嘅基本野
新手留名順便想問個問題
我以前用D drive裝 blender 之後更新咗3.3放落 F driver 之後啲files 同 temp files path 都係放F drive 但係每次做野要loading 都重見到係用D drive loading 而Fdrive 冇做過
究極點解會咁
關唔關我有啲會用嘅image texture save咗係D drive事
依個唔識答
雖然唔駛好detailed
但有眼耳口鼻牙都唔易整
新手一嚟就整呢啲好越級挑戰
今朝重裝 再將啲texture 放返哂係F drive
解決到問題 因為D drive 係hdd 一要loading就成部機好慢 呢加轉咗ssd 改善咗好
見免費玩下玩下 見到有鏡面反光
不過點解反極都係樹林樣
因為依個係初步睇material用 (有其他texture可以揀)

真係render果時唔係用依個做
撳"Q"有個pie menu, 揀"Rendered"果個就係實際ren出嚟嘅樣
樓主點睇RTX3090 佢個24GB vram 會唔會好有用
諗到4080都係16GB 重要貴咁多
窮唔諗4090
唔係好熟GPU
不過有啲GPU benchmark 係用 blender 做
跟住果啲數宇決定買邊款GPU?
邊睇教學邊整都覺得好煩
我鍾意睇晒教學先開始做
邊睇邊做個節奏好慢
應該假片嚟啦
model個頭出嚟先, 再用shape key做cube去頭個變形動畫
有冇巴打知道點樣教背景相出rendering?

每次一係加完之後唔見張相或者嗰張相唔啱perspective

Thxxxx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞