[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
Maya真係不思進取
自學留名
咁我都係做返Code狗算
依家淨係寫Code都冇時間再學3D
但如果你衝到出香港就有唔錯既前途
疊埋心水打code啦,去到邊都搵到食
做創作香港食屎,除非預自己幾年後去外國
Code佬周圍都要人,條路好行好多
3d 可以當興趣學既
我自己都做咗幾年code 狗
呢排讀pt degree先開始掂返blender
programmer 同事話想學3D,我都係叫佢得閒自己玩下就好,要深造不如放心機喺自己d專業仲好
就算出咗香港都係唔穩定
要有四圍搬嘅心理準備
有冇人有片係可以教下我
由一隻high poly既sculpture變low ploy再落rig
唔係無搵過而係唔知用咩terms去搵咁既片
試過睇啲timelapse開0.25都係睇唔明
blender自動做就"remesh"
手動重新整就"retopology"
唔該晒, 我想搵既係retopology
咁如果用sculpture去做埋texture既又係咩terms?
我見呢條片33分鐘左右佢係可以直接由舊sculpture嘔出黎
https://www.youtube.com/watch?v=7TCuAcU0Mu0
Texture baking
佢bake咗Normal map(凹凸) 同 ambient occlusion(陰影)
前後救左我兩次, 搵晒教學喇唔該晒師兄
之前起過下你底, 但係大家想做類型差太遠
github有source code
不過俾得起錢都係建議支持吓
初初開始學blender, 搵左個檔,cut左啲唔要嘅位之後想用Boolean挖孔,但失敗左,有冇人可以救下我點解決
開左face orientation,發現有依個問題

Doubles問題?
選取哂全部之後merge by distance係冇野發生
但只選取2,3點再merge 就有幫助
咁多點嘅情況下有冇咩方法解決到?
定係依個係法線問題?
跪求解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞