[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
我玩咗唔係好耐, 仲有好多嘢未識
依個係我最近畫嘅西裝友

Blender建模 係好似maya咁捏定點
最新版好似maya咁玩polygon又得
好似zbrush咁玩泥膠又得
好似MD咁玩simulation又得
不過要追上zbrush同MD仲差一段路
3d真係cls
modelling, shading, hair system, simulation, rigging...
我連c4d都舞唔掂 幾時先可以去到maya級
求其整出嚟, 未必岩
Hex係FF4600
剩係識玩maya
邊樣簡單D
blender撚留名
未玩過maya 無錢玩
不過blender可以轉做maya嘅 viewport navigation
識用maya可以煩少樣嘢
好靚
你係點整texture出嚟? 我覺得拆UV好煩
玩開maya zbrush

好靚
如果有時間我都想畫吓香港啲火車
美術白痴
惟有跪拜
之前睇過啲blender timelapse 片,原來production grade user係咁樣做嘢

https://youtu.be/mavIB2BJZd4

blender新手想問有冇人知啲路既texture應該點整先可以continuous (尤其係十字路口/Y字路口,每個出口既lane數都唔同)

我想加marking係咪要喺texture層面搞
係咪因為一段路每節都唔同所以要拆開哂啲texture一格格搞

留名
想玩blender但部notebook唔夠勁
BlenderJJ
用Project UV from view一次過拆cross同出口嘅UV, 之後加texture, 睇落應該順
咁樣得唔得?

如果淨係喺blender入面render, 又唔介意多啲mesh嘅話, 我會將marking果啲轉做mesh, 再shrinkwrap落條路到
想學但係覺得好難留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞