[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
blender個大名成日聽
但好似好複雜咁就一路冇去學
平時都係用SketchUp多,畫室內圖同d四四方方既手作仔多,學過rhino同3ds max但好難上手
如果玩3d打印同cnc既話學blender有冇用?
整自己鐘意ge角色就得啦,小弟第一次用bender,會好慢,如果有人一齊整會開心d。
學 blender 玩 3D print 有用
唔係好熟 CNC 唔肯定, 我認知係用 CAD 多, 所以用唔著 blender
一齊研究下, 我都都想學下點整人
有無關於香港既assets share下?或者有咩網可以推介下?
想要 路牌 的士 小巴 巴士 鐘樓 可以課金買免費當然最好

做緊custom map 有隻VR game叫onward
想整個香港map玩下 thanks all
unity
CNC 因為要坐標,所以多數CAD
Rhino 其實近SketchUP+CAD 既logic 去行
如果你要好精準既Dimension去3D Print ,學Rhino 可能會好D
覺得Blender 同 Rhino 都可以獨立學既
兩個既方向都唔太一樣既
無聊人返工留個名, 見blender好似愈來愈勁又多免費教學, 由maya轉會

好勁 巴打全部自學?
留名
一半一半啦, 最基礎個啲3D concept係讀書個1年學
個時用Maya學習拉Mesh, 拆uv, Bake AO, 畫texture個啲大路野,阿Sir好hea

畢業之後就全部上youtube自學, 返過幾份做3D既工, 全部都係得我一條友做3D再夾幾個Programmer
返工做最多HighPoly轉做Lowpoly阿, Bake吓埸景Lightmap/AO/NormalMap, 整吓PBR material咁, 幫成個Project節省空間個啲咁, 反而少自己整Model同畫Texture
前個排特價買左Substance painter同Designer, E+乜軟件都學習緊
artstation好似有.
不過唔係game ready.
pish。
新手學緊low poly想問下render係咪揀cycle比較好 eevee應該for animation好啲?
eevee
間公司係做開 game?
難唔難入行同辛唔辛苦
我都係用緊 maya考慮緊轉唔轉 blender
主因係 blender多教學
community作品水準高而且樂於分享知識
Blender揾tutorial 方便好多
相反maya 要揾一輪 但又唔算教同整得好
做過幾間公司, 得一間係做遊戲, 3D game難搵錢開發時間成本又耐自然人工低, 仲要成日OT, 本地細公司, 無耐就走咗

你Portfolio夠好同唔太毒正常present到講到野應該唔難入行
不過香港真係好少3D工作機會, 份份工都係得自己一個3D artist, 都辛苦架
https://www.youtube.com/watch?v=6EG3T4ngJBg
呢個教學正
第一次scuplt 跟住做就做到呢個效果
反工幫push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞