[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
自推,有冇可能由highpoly減返去midpoly?
Remesh
可以用modifier, 或者Voxel / Quad
不過我無乜點用過, 唔知邊個好啲
塔單想問吓,我blender 一禁某啲制(例如:add texture picture) 佢就會自動熄
知唔知係咩原因?
裝咗咩plugin
lm
想問下各位前輩
大家玩Blender係返工/學需要定純粹興趣
小弟喺台灣讀緊書
呢邊啲同學都好勁⋯自己好廢
同埋唔係好清楚返到香港嘅出路係點

我係純粹為興趣
不過上面有啲巴打係工作上會用到
全職興趣師
工作需要
轉工之後新公司垃圾無錢買maya所以學blender

出路香港基本上好悶
香港基本上得地產服裝布料STEM教育行業VRAR 可能請人比得起高人工

遊戲業人工低
電影後期你預無生活
除非你好大熱誠加有料,如果唔係咪入行

好有料可以做sculpture出figure
中意blender定maya多啲
暫時blender因為多plug-in 又多教學,而且成個community好supportive,我未試過搵唔到想要既教學

Maya舊時搵教學 試過搵啲好冷門既問題,搵黎搵去都2014年既post又無片咁好舊
放心,maya 2014同最新version無乜大分別
識3dsmax 諗緊轉學SketchUp 定blender好 雖然係畫室內野 但總覺得SketchUp 麻麻地
識3dsmax梗係轉blender
遲咗少少, 不過出咗2.93了
https://www.blender.org/download/releases/2-93/
如果想學整人物(興趣非揾食)
咁應該用blender定zbrush
blender唔洗錢 試左先
LM
拆UV係最撚煩
所以我買咗substance painter
啲UV全部用smart就算
煩係邊 我覺得幾好玩
全部procedural material
default cube 果啲好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞