[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
想要生活,30歲前唸轉咩行
https://www.youtube.com/watch?v=nsepWhTPYYA
2.92個Geometry Nodes好似幾得意
有啲似Houdini(?)
似MASH/ thinking particle多D
坊間好似無course學blender
自學得唔得?
絕對可以
上youtube搵吓tutorial
唔該哂
本身淨係畫2D野多想學多啲野
咁啱最近要換laptop
想問下下面最右果個spec夠唔夠用?
咁多人整鐵路相關上面仲有車箱接龍
得, 我果部同你差唔到, CPU舊少少, 得16GB ram都無問題
唔該哂巴打
放假去買機先
BlenderGuru
唔該哂

香港玩3D 真係冇乜出路
學咁多嘢,掌握咁多技術知識出到黎都係搵得11-2K 年資長頂盡都係得20K 哈
做興趣唔錯的,靠佢搵食就不了
Blender 畫出嚟嘅野係咪都可以做3D printing?
未必, 個model要係一anifold (個model入面裝到水, 而且點放個model啲水唔會走出嚟)
好多淨係用嚟ren野或者整game嘅model都唔係Manifold, 因為可以慳polygon count, 用啲時間可以整返做一anifold
不過依樣野其實唔關blender事, 主要係睇你點整個model出嚟
*用啲時間可以整返做manifold
用開Maya同Houdini嘅嚟交流交流, 裝咗個Blender之後識基本操作, 不過都係無咩點用過佢

用maya學3d animation無耐
但其實我想學2d 2d係用咩程式多
畫畫如果想去上堂學 例如前面巴打講既人體動作 透視法咁 應該報咩名堂既班
我轉左houdini後連maya都無用咁滯了
用maya做rigging 無研究過houdini點做rigging
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞