[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
除咗有啲shortcut唔同咗之外
其他都差唔到, 應該好快上到手
原來有個咁嘅區!
想問有冇tg group?
巴打有無教學
想學zbrush
係度講啦

開tg group又變小圈子

Engine仔0美術細胞留名
原來諗住用黎做3D print或者VR野
同埋有同事撩我去學Zbrush但又想試下免費玩下Sculpting
而家轉左工放置狀態
去amazon買榊馨本書睇
zbrush基礎全部都係跟呢本書學
雖然日文書 但看圖識字又有片睇唔識日文應該都ok
玩3d一定window好d
繪畫板就睇你整咩
如果要畫texture同好似zbrush咁捏泥膠就必需
同埋長期間玩用繪圖板隻手冇咁傷
mra: 用linux
認真,買 wacom one 定上 cintiq 好
wacom one支筆好廢不了
cintiq同intuos pro都ok
又到nodevember時間
Day 1係cookie
https://twitter.com/ZenShaders/status/1322794688831770624?s=20

完全唔明係點整出嚟
Lm
應該係用substance designer既node整張displacement map再放落blender
https://youtu.be/PBkFaeKzhGE
blender自己都有node editor可以咁玩
有睇過啲tutorial, 但係唔識點砌堆node
超級新手 啱啱睇緊blender guru啲片
想問下點解佢㩒rotate係令成舊嘢360度自由旋轉
但我㩒rotate係令到舊嘢以一個點為中心 好似摩天輪嘅其中一卡咁樣轉
係咪我hi到啲咩setting搞到唔同咗
請指教
手快打錯 佢唔係360度自由旋轉
係好似呢個icon舊肉咁轉法
但我㩒rotate淨係可以好似摩天輪啲車卡咁轉
求解
R ->> 再禁你想轉既axis X / Y / Z
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞