[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
唔該巴打先!但同我想問既有d唔同,可能我講得唔夠清楚

例如呢兩點y 係唔同位既,我想一次過幾兩點move 去y 0

但發覺直接打數字既話,得最後select既點會去y0, 另一粒點只係跟住移,而唔係去y0

其實我係想好似maya咁直接打個數,全部點都可以去到果個位,定係blender唔可以直接打數
可以試下s,y,0咗先再打0入去
試過但都唔係兩點同時去world既0
發覺直接喺佢transfrom 打數好似只係攞一點黎移

用scale將啲點拍返齊先都唔得?

即係blender做法係要先拍返齊d點先可以直接打數?我以為兩點唔同位都可以直接做到
應該就係
原來係咁,慣左用maya 3dmax
試下snap tool?
試下用global space?
可以教下點用?
我唔係blender user
但其他software都應該係咁上下, 你搵下有無個icon係一粒U型磁石, 應該有得揀snap to vertex/point/etc
global我見你個cap 圖有得揀local/global, global應該係world space, 揀global再入數應該可以全部去晒同一個地方

同埋你又可以搵下有無d check box係retain component space之類既野
試過好似唔關global local事,可能blender真係無得打數 move
係唔係有tg group?

最近玩blender 用1060 玩simulation 慢到嘔
有?想入
miss咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞