[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
Blender優勢係邊?想了解下如果做呢啲
如果都係build model應該分別唔大 係maya少咁啲plugin方便做
如果sim用marvelous houdini搞好似好啲
我覺得係睇個人覺得邊隻好用,
因為兩隻都做到同一樣野,
只係做法可以有d唔一樣,
我自己覺得blender 成個操作系統好方便,
d shortcut 又好用過maya,
當然可能我冇太深入了解maya,
不過好多時都冇得決定用邊隻去做,
都係對面要求你用咩就用咩。
想問下dyntopo生既face有冇得係quad 而唔係三角形?
整particle hair好鬼難
啲children 一郁kink type就成日唔受控
vertex group到底係點用 求教
想問你做啲頭髮係咪都係就咁拉path 同circle
如果真係想做到一條條頭髮 係咪只能靠particle逐條勾?
有冇一啲整3d 既 tg group or discord 可以交流下
Onion Ghost
https://www.youtube.com/watch?v=nIoXOplUvAw
Blender Guru出咗新版donut tutorial
依家先知原來有blender post,
就12月3號出左3.0有冇人用緊,
最近呢一個月先入手學緊想由2d轉行3d
https://www.youtube.com/watch?v=JZIFWEY3l6k
出咗了,
cycleX好似好正
未試cycleX但係sculpturing方便左
以前一定要出返object mode揀第舊
再入返sculpturing mode先可以再edit
依家一粒制就可以轉
取唔取代到zbrush ?
個人覺得sculpting 都係zbrush好用
因為maya十年如一
https://discord.com/invite/zTZzFDHr
Ask to open a blender channel.
想畫卡通公仔
最後買咗Nomad試緊
後續呢度有冇清整開AR?
而家整緊簡單3D object想掉落Spark AR
但係youtube好少中文教學
台仔都仲有少少,專業嘅真係唔覺有香港人拍
(唔計簡單文字filter)
nomad好撚好用,仲有繁體中文
而且個developer得一條友,好撚堅抽

利申 繁中係我係discord send比作者叫佢更新既
如果純粹想整個character出黎擺pose咁render係咪可以唔洗學rigging果d住
如果係整擺咗pose嘅model就唔駛
如果model完之後再擺pose就要
zbrush已被maxon (c4d) 收購
為前途既話一開始就唔會揀3D行業真係入行要有心理準備
香港出路=死路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞