[3D] Blender 3D 交流區

998 回覆
133 Like 3 Dislike
買支幾十蚊mic先啦
廣東話教學要好好珍惜
佢勁勁地..
放左上去都係無人睇...唔識marketing...
你唔放上去, 又點知無人睇.
我本身業餘學下寫game咁, 都係3D有關的. 初頭都好似你咁唸.
但如果有平台, 討論下係幾好.
等你開台
https://youtu.be/1gzAlT2TiIw
https://youtu.be/vkepggf3sgY
我幫你畫啦錢一人一半
如果新手想試下,請問Blender 好d 定 DAZ Studio 好d?
啱啱上網睇咗少少DAZ Studio嘅教學
DAZ Studio唔似係由零開始,
似係預設你已經有character model, 之後針對擺pose砌場境嘅3D software
(好似illusion啲Studio)
Blender嘅話, 你可以由零開始, 畫個人出嚟, 整pose, 砌場境,
整pose依part可能無DAZ Studio咁方便, 因為要自己rig

老實講, 我覺得依2個係完全唔同取向嘅software
巴打你想整啲咩?
用blender應該無乜問題
我見網上好多game 惡搞片好頂癮,所以咪搵下d 3D software 諗住試下玩下
我見有SFM, Blender, DAZ Studio, 同 Character Creater 3 呢d,完全唔知有咩分別所以就問下
利申: 識少少扮代表
當你想整公仔動畫(e.g. pixiv啲片), 唔理後製配音果啲, 好概括咁講有下面依4步:
(1) 整character model (包括modeling, texturing, rigging)
(2) 砌場境
(3) Animation (整公仔嘅動作)
(4) Rendering

你舉果啲software好多時都做唔晒依4步
SFM做到(2)(3)(4), 做唔到(1), 啲model都要import入去
Character Creator 3就淨係做到(1), 實際上都唔需要做modeling, 淨係較吓啲數就得, texture同rig都做好咗9成, 不過就針對人型
DAZ Studio應該做得晒4步, 同樣都係唔駛modeling, texture同rig都整好晒, 可以render埋

Blender可以做晒4步, 而且由零開始
由個cube開始, 整到人型, 加texture, 加關節, 砌場境, 打燈, 整動作, ren出嚟
好處係好大自由度, 你想整咩都得, 唔一定要人型, 三頭六臂都得
壞處係成件事會複雜好多, 好多嘢都要自己嚟

假設想整啲短片仔, 想簡單唔駛錢試玩
個人覺得最理想係用SFM整, 上網裝搵model
SFM個community夠大, 應該唔難搵啱用嘅model
真係搵唔到先用Blender整出嚟
好,唔該巴打
支持上面巴打廣東話出教學
本身對blender 有興趣,0底0學識

睇鬼佬片唔係機關槍一輪嘴就係快進式教學
本身英文差 又聽唔明又睇唔明 就算佢做一個動作
煮左碗之後都唔識點應用番個分唇

台仔片又係類似情況,只不過叫做有做字幕好少少
科勞左個叫白金工作室既娼奴 入門易入口

巴打如果買咪都唔好貪平 買個好少少起碼一舊水以上既
你既語音導航係好重要既教學關鍵 質素好影響
d 幾十蚊垃圾咪d 聲好似的士電台咁 又雜又潛水咁聲架

留名學野
就係免得過就免 搵食無得揀 但係興趣有得揀
你講像素風係指texture (好似minecraft咁) 定成個畫面 (好似懷舊game咁)?

我覺得texture像素風好難整
睇落係簡化咗簡單咗
不過我諗實際要知原本應該係點樣先會識簡化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞