[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
無知一問支1650kit lens 是咪好難放出去

Sony有回收plan, 可以平d買RX100mk3/4
有冇人試過 Fotga Fader ND2-400 Filter 可調式減光鏡
質素如何?
打算買個轉圜玩下nd filter
budget 500左右,仲有冇其他推介?

利申:窮撚,用a6300 kit

我淨係想放咋,因為跟A6300 kit lens黎
心郁郁想換18105

我淨係想放咋,因為跟A6300 kit lens黎
心郁郁想換18105

巴打 我都想換
但睇過比較片好似差唔多
巴打知唔知邊到有a6000 水貨 白色

好景幾間 百寶利幾間 都無

新手
得部陳年dc仔

上a7ii

因為a7ii full frame?
咁如果只比較a6300同a6500,係咪a6300性價比更高?

但apsc 長期冇新鏡
見到埋f4 鏡唔開胃

其實講budget的話 只夠a6300 kit set
再考慮下先
唔該晒

咁你儲多陣錢同埋諗清楚用黎做咩
利申a6000 + sigma 19f2.8 + touit 32f1.8
+ 55210

其實都係諗住旅行用多

咁就考慮下1670z kit 唔多夠洗
同埋到夜晚你就知部機唔夠力

唔夠力係指感光?

apsc同f4光圈低光少少已經收皮啦

新手
得部陳年dc仔

上a7ii

因為a7ii full frame?
咁如果只比較a6300同a6500,係咪a6300性價比更高?

但apsc 長期冇新鏡
見到埋f4 鏡唔開胃

再考慮下先
唔該晒

利申a6000 + sigma 19f2.8 + touit 32f1.8
+ 55210

其實都係諗住旅行用多

唔夠力係指感光?

但我上網見d評測 影夜景又ok…

再考慮下先
唔該晒

+ 55210

其實都係諗住旅行用多

唔夠力係指感光?

落腳長曝呀嘛 

再考慮下先
唔該晒

+ 55210

其實都係諗住旅行用多

唔夠力係指感光?

落腳長曝呀嘛 

咪係
夜景iso100都得

坑已入
有冇人試過 Fotga Fader ND2-400 Filter 可調式減光鏡
質素如何?
打算買個轉圜玩下nd filter
budget 500左右,仲有冇其他推介?

利申:窮撚,用a6300 kit

再考慮下先
唔該晒

+ 55210

其實都係諗住旅行用多

唔夠力係指感光?

落腳長曝呀嘛 

咪係
夜景iso100都得

夜景要用腳架係常識吧
講緊低光影人apsc f4手持收得皮,要落閃

坑已入

恭喜晒
多啲係度交流啦

唔夠力係指感光?

落腳長曝呀嘛 

咪係
夜景iso100都得

夜景要用腳架係常識吧

屌 未拎過1670z去旅行 今個月打算一枝鏡去影下夜晚京都
諗起京都燈都唔多盞,石膏手10分一秒都唔撚掂

唔夠力係指感光?

落腳長曝呀嘛 

咪係
夜景iso100都得

夜景要用腳架係常識吧

屌 未拎過1670z去旅行 今個月打算一枝鏡去影下夜晚京都
諗起京都燈都唔多盞,石膏手10分一秒都唔撚掂

可以既帶支細腳或單腳啦
迫不得已升iso都要
多noise好過矇到睇唔到
盡量影raw睇下救得幾多
有無人A7都會用apsc mode ?
得返 3936 x 2624
55.8 可以當半枝tele用

你地會用apsc mode定ff mode返去crop相?
雖然呢度好似無乜A7第一代用家

Apsc Mode啲像素減左咁多 Crop嘅空間會唔會少啲呢

坑已入

恭喜晒
多啲係度交流啦

Loxia

Apsc Mode啲像素減左咁多 Crop嘅空間會唔會少啲呢

用左apsc mode就影嗰陣構埋圖
唔會再crop架啦
所以就問大家 如果有需要
情願影嗰陣用apsc mode方便構圖
定用ff mode, 影多啲景 到時返去先crop?

你係用FF鏡?咁緊係用FF Mode返去先Crop啦 

用左apsc mode就影嗰陣構埋圖
唔會再crop架啦
所以就問大家 如果有需要
情願影嗰陣用apsc mode方便構圖
定用ff mode, 影多啲景 到時返去先crop?

你係用FF鏡?咁緊係用FF Mode返去先Crop啦 

用緊55.8
無帶tele但要影花

你用FF鏡開Crop mode同就咁番去Crop有咩分別,前者後制空間大啲喎 

印a4夠唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞