[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
呢到有冇人玩福仔?
想問你地用咩環轉mount?
Google過好似有隻環有埋個摩打可以自動對焦

福仔係咩Mount?
MF鏡變自動,係天工嘅LM-EA㗎啫 
我想買a6000 但係決擇唔到
1. Double kit 行貨
2. Body 行 + Sigma 19mm2.8 55210水
1650係唔係真係咁差,同19mm比較
始終zoom好似萬用好多 大家點睇
2. Body 行 + Sigma 19mm2.8 55210水

如果1650同19揀一
我會揀1650
遲啲去日本旅行想買枝定焦鏡玩下
主要影下女朋友同景
上網見到人推介Sel35F18同Sel55F18
如果多影室內係咪前者好啲
利申:A5100加16-50 kit len

室內就Sigma 30/1.4或者sel24f18z啦 

如果係室外推介邊枝
主要影下女朋友同景

內室一定係sel24f18z

無咁多預算
btw多謝解答
主要影下女朋友同景

內室一定係sel24f18z

預算夠就緊係㗎 

如果1650同19揀一
我會揀1650

Thx

如果1650同19揀一
我會揀1650

Thx

我係先買雙Kit,1650用咗一個Trip,之後入咗19/2.8就長插無再用過1650 
主要影下女朋友同景

如果係室外推介邊枝

其實室外相對上,無距離限制咁多,吾以照用30/1.4㗎。
定係其實rx100 2/3/4會比較適合新手玩攝影...?

多咗個0
rx10先啱

我見Rx 10 ii同Rx 10 iii好似淨係得支鏡有分別?超過200mm想唔算常用

如果你咁講,其實用個可Manul嘅攝影App仲適合新手。重點係了解曝光原理同構圖。
主要影下女朋友同景

如果係室外推介邊枝

其實室外相對上,無距離限制咁多,吾以照用30/1.4㗎。

吾你老母
唔係幾明點解咁多人鐘意買雙kit.

老實講,1650個焦段算最常用,但55210個焦段打雀又唔夠遠,影景又唔係成日用到,光景又唔夠大,通常買完擺多過放

不如雙kit唔要入支18105唔係仲好?

1650出大圖、邊緣畫質係唔夠用,但勝在夠輕夠細,依加冇乜點用電腦睇相覺得夠用(nex6)

以前我都長插24z.但覺得影景唔夠廣,買左16/2.8+ecu1都少左,除左室內、夜晚。

如果1650同19揀一
我會揀1650

Thx

我係先買雙Kit,1650用咗一個Trip,之後入咗19/2.8就長插無再用過1650 

老實講,1650個焦段算最常用,但55210個焦段打雀又唔夠遠,影景又唔係成日用到,光景又唔夠大,通常買完擺多過放

1650出大圖、邊緣畫質係唔夠用,但勝在夠輕夠細,依加冇乜點用電腦睇相覺得夠用(nex6)

以前我都長插24z.但覺得影景唔夠廣,買左16/2.8+ecu1都少左,除左室內、夜晚。

因為18105始終太大碌
但係雙kit 就可以有需要個陣先換鏡

一枝19f2.8 一枝32.8
再入枝85.8 就收工
30號要去日本
如果想買 同女朋友影相 + 影下景
想問出1670Z 定 1018好?
利申: A6000 已有 24.8Z KIT SET 55-210

學好中文先啦

打錯字

你要影人有24.8
得返1670 同1018 比,影照每wide 多1mm差好遠
唯一你要諗50、70mm你常唔常用
總結:50、70mm平時常用就1670,反之1018

其實我成日諗有24.8 使唔使50.8
30號要去日本
如果想買 同女朋友影相 + 影下景
想問出1670Z 定 1018好?
利申: A6000 已有 24.8Z KIT SET 55-210

學好中文先啦

打錯字

你要影人有24.8
得返1670 同1018 比,影照每wide 多1mm差好遠
唯一你要諗50、70mm你常唔常用
總結:50、70mm平時常用就1670,反之1018

其實我成日諗有24.8 使唔使50.8

睇你影咩焦距方便
有無巴打用過fe 85.8? 有無咩評價?
呢排sony 係咁灌水出文話呢支野可以拍得住GM同batis,睇到想入返支

另外,呢度有無巴打用metabones 玩cancer鏡?

再入枝85.8 就收工

同意
Sony APSC
都係入一支Sigma 19
一支Sigma 30/1.4 或 Touit 32/1.8
加多支E Mount 50.8
就夠晒用

當年Nex 6都係呢三支夠晒
有無巴打用過fe 85.8? 有無咩評價?
呢排sony 係咁灌水出文話呢支野可以拍得住GM同batis,睇到想入返支

另外,呢度有無巴打用metabones 玩cancer鏡?

上showroom試玩過
全開都ok sharp...但邊位d散景係檸檬形
我都好想入,問過百記最平但周圍都無貨

再入枝85.8 就收工

同意
Sony APSC
都係入一支Sigma 19
一支Sigma 30/1.4 或 Touit 32/1.8
加多支E Mount 50.8
就夠晒用

當年Nex 6都係呢三支夠晒

要85.8 正d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞