[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
買左a6300入坑
想問枝kit鏡影夜景係咪差d

落腳架長曝咪唔差。
買左a6300入坑

夜鏡一係大光圈 加推iso
一係落腳
有無巴打用過fe 85.8? 有無咩評價?
呢排sony 係咁灌水出文話呢支野可以拍得住GM同batis,睇到想入返支

另外,呢度有無巴打用metabones 玩cancer鏡?

上showroom試玩過
全開都ok sharp...但邊位d散景係檸檬形
我都好想入,問過百記最平但周圍都無貨

檸檬形都賣到4k
部7R入左幾年第一次入買fe鏡
希望唔好一個月後放上肥花

但上網睇枝batis賣咁貴都一樣
要完美應該要GM果枝

1.4GM 果支咪一樣會有口徑食散景

要圓既就100STM 果支啦

我四月尾落咗訂,以為等兩個星期會有貨。點知Sony 扣死啲貨唔肯出畀經銷商,等成個月都未有⋯⋯
買左a6300入坑

落腳架長曝咪唔差。

明白
研究下先
買左a6300入坑

一係落腳

要換鏡?
呢排sony 係咁灌水出文話呢支野可以拍得住GM同batis,睇到想入返支

檸檬形都賣到4k

要完美應該要GM果枝

我四月尾落咗訂,以為等兩個星期會有貨。點知Sony 扣死啲貨唔肯出畀經銷商,等成個月都未有⋯⋯

老老實實四千幾買支85.8又唔係特別平,完全唔明點解要扣貨渴市,又不停出文吹奏佢幾抵屌
有冇人試過用變焦鏡果時對唔到焦,明明係70mm但EXIF寫住66/67mm類似既情況
通常都係最大焦距果時出現
利申a7 已過保

檸檬形都賣到4k

要完美應該要GM果枝

老老實實四千幾買支85.8又唔係特別平,完全唔明點解要扣貨渴市,又不停出文吹奏佢幾抵屌

我買3780

檸檬形都賣到4k

要完美應該要GM果枝

我買3780

邊度買
有冇人買佢啲影相apps
想買縮時
有冇人買左覺得點

檸檬形都賣到4k

要完美應該要GM果枝

我買3780

邊度買

中原,但落咗訂成個月都未有電話。
買左a6300入坑

落腳架長曝咪唔差。

明白
研究下先

縮光圈無太爛嘅鏡
買支千零二千靚少少腳架先黎彈支鏡啦
有冇人試過用變焦鏡果時對唔到焦,明明係70mm但EXIF寫住66/67mm類似既情況
利申a7 已過保

過咗最近對焦距離?
kit鏡長焦端光圈細唔夠光對焦?
買左a6300入坑

一係落腳

要換鏡?

你話呢
枝kit 掉撚左佢喇
買左a6300入坑

一係落腳

要換鏡?

你話呢
枝kit 掉撚左佢喇

邊有差到咁

難得大雨,今日拎左支FE35/2.8出去沖下涼
Jpeg wifi direct~>snapseed執少少

檸檬形都賣到4k

要完美應該要GM果枝

我買3780

邊度買

Dxomark話好過Batis 龍心菜
3780呢個價好抵
部A7ii依家A/S mode ev0至ev-3個轉盤都冇反應,keep住係+0.3,再上就無事

有冇人試過?

檸檬形都賣到4k

要完美應該要GM果枝

我買3780

邊度買

中原,但落咗訂成個月都未有電話。

中原係咪報錯價
3780 咁平所以無貨比?
用緊24-70 f2.8 g鏡巴打可唔可以分享下用後感?
搵食既話屌唔屌得過? 感激!
係隔離olympus問緊意見,係到貼多次求意見

新手jj想係到問野
想入面買部相機,諗緊olympus em5 mk2/em 10 mk2/ Sony a6000/a6300
我睇兩間牌子既分別其實好似係像素數量同埋畫幅?有冇熟悉嘅巴打可以講聲有咩分別,邊部做入門比較好?
ps:極少拍片,手震黨,budget 8k左右

- 主力玩形象 = Olympus
- 5軸防震 = Olympus
- 電子黑科技 = Sony
- Zeiss信仰加成 = Sony
- 鏡頭價錢 = Olympus

- 成像 = 無意見
- 拍片 = Sony
- 高ISO = Sony

願聞其詳

我同你講呀...真心講句
咪買om
我由4/3年代用到em1終於走晒
以前鏡係得,因為底細鏡頭造大左
但價錢都做大左

依家m43,數碼鏡
Full frame 價錢,數修享受

仲有om qc造工,簡唔中都有驚喜

底細,推少少iso, 畫質即時trade off晒

Om好係好在對焦快,防震勁
但依家sony應該都差唔幾
利申a7 已過保

過咗最近對焦距離?
kit鏡長焦端光圈細唔夠光對焦?

唔係
對遠境都對唔到焦
有部a6000 但冇鏡
買咩鏡好?
影人比較多
筆直:$1000
各位巴打有咩建議
有部a6000 但冇鏡
買咩鏡好?
影人比較多
各位巴打有咩建議

sigma 30mm F2.8
sigma 19mm F2.8
sigma 60mm F2.8
依三支邊支影人好?
有部a6000 但冇鏡
買咩鏡好?
影人比較多
各位巴打有咩建議

Pentacon 50/1.8 //// 大姑媽50/1.4

加轉接環 手動對焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞