[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
Raw + jpeg
Raw + jpeg

我非SONY,我自己就大Raw+細Jpg。
Raw係必要既,除非真係冇打算處理張相啦。
去緊買a6000 + 24/1.8
如果24/1.8買水鏡其實有咩要注意

檢查鏡頭都係來來去去嗰幾樣啦。有無花,AF/mf呀,無限遠呀,收光圈睇塵呀。

巴打a6000邊到買同幾錢?

肥花 cash 3290 body
想入支35mm, 大家有無推薦俾小弟?

唔滿意Loxia2/35, 已賣出。
A6000有冇得熄左影相閃個下紅色燈?
a6000 相片格式是咪用RAW較佳?

我自己係,其實影女都可以直出嘅。我記得有專用Setting 

搵唔搵得返個setting係乜
同埋你有無用picture profile

http://bit.ly/2pKAYKw
好似係呢篇 

呢編講直出
如果某人....
都係算啦
A6000有冇得熄左影相閃個下紅色燈?

Google la
去緊買a6000 + 24/1.8
如果24/1.8買水鏡其實有咩要注意

檢查鏡頭都係來來去去嗰幾樣啦。有無花,AF/mf呀,無限遠呀,收光圈睇塵呀。

巴打a6000邊到買同幾錢?

肥花 cash 3290 body

kit又幾多?
見普遍kit都係4600
今日改變吓,唔大包圍影景,用直幅+等效85mm (a6300插fe 55 1.8)

同一個位,唔同時間,打直影景又幾得意
今日改變吓,唔大包圍影景,用直幅+等效85mm (a6300插fe 55 1.8)

E加仲出a7會否不智 咁多年機 第一代會唔會多bugs同易輕機
黎緊6月中飛兩次日本,想拍少少遊記自己記錄用,
平時用開a7RII,但今次諗住輕便為主,拎返部a5100出黎再配支穩定器。
但收音問題,a5100無hotshoe 無3.5mm mic input,所以打算外置收音,
有無d咩外置mic 可以屌下
支mic都係想輕便為主,Zoom 個d就不了
睇中Rode,但唔知揀邊支好
E加仲出a7會否不智 咁多年機 第一代會唔會多bugs同易輕機

唔驚買中CCF機或者買一手都OK嘅
其實我諗緊啲一手機擺咗咁耐會唔會好易出事
黎緊6月中飛兩次日本,想拍少少遊記自己記錄用,
平時用開a7RII,但今次諗住輕便為主,拎返部a5100出黎再配支穩定器。
但收音問題,a5100無hotshoe 無3.5mm mic input,所以打算外置收音,
有無d咩外置mic 可以屌下
支mic都係想輕便為主,Zoom 個d就不了
睇中Rode,但唔知揀邊支好

外置錄音設備?

只影重點嘅感覺 
請問有咩執相程式推介?

唔係Lightroom就係Capture Pro㗎啦,好似係。
a6000 2k內有無乜超廣角鏡推介,唔介意2手
依家有枝kit鏡同sigma 30mm 1.4,想試下影景
a6000 2k內有無乜超廣角鏡推介,唔介意2手
依家有枝kit鏡同sigma 30mm 1.4,想試下影景

呢個價嘅超廣應該得三洋 12/2㗎啫,不過影景其實並非超廣專利。例子可以望番樓上直島嘅景 
點睇rx100 m3 /m4/m5
來緊去旅行,想出部輕便啲機

睇預算揀,無問題 

買左5
唔要追焦/預算低就買3,3950$呢個價無得輸

有冇用家講下 出左咁耐

有冇用家講下 出左咁耐

你想知咩啫?Google吓有個概念再問啦,講吓講咩先得㗎 

怕咩吖
用慣左 去旅行都係用定焦

我旅行預自己一個多d
做多一陣research, 發覺的確買定焦好d
但依家問題到sel24f18z vs sigma 30mm
仲未清楚兩者分別, 想問下各位意見

焦段來講,個人經驗,24影景會開心少少

但crop機24mm佢會唔會覺得唔夠洗?
室內35左右好似窄窄地

室內35都窄? 我覺得35已係最萬用嘅焦距黎喎

佢話教堂同博物館果啲,我至少諗要ff 24mm 先夠打

果個只係舉個例子姐,
旅行傾向度度都去.
暫時唸住大光圈, 遲下加個18105G, 不過18105G 應該1,2年後既事.
係大光圈定焦極唔定主意
都係24F18VS SIGMA 30F14
唔係好搵到有人直接比較兩個鏡頭..
唯有繼續RESEARCH

有預算咪一步到位24/1.8,唔夠先30/1.4啦 

最後決定買24/1.8
依家唸住加b+w FILTER做保護鏡
上網睇過冇乜人討論而且選擇好似唔多咁.
http://www.price.com.hk/product.php?p=192804
依度睇就覺得奇怪, 平時d人成日話b+w好貴. 我係咪睇錯款?
24/1.8 我睇filter 話49mm 係咪買返這個size就ok呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞