[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
呢個sony post係唔係悶得濟

因為好耐無出相 
黎緊關西京都大阪旅行
機身A7ii
手頭得支2870kit + 55.8

打算入支鏡
咩焦段比較合適?
小弟手頭上有部nex3, 兩支kit鏡18-55,16mm餅鏡,用左都6年幾
追左陣post發覺好多人買a6000
而家諗緊a6000好定係rx100V,如果買左a6000, 部nex3可以點處理呢
黎緊關西京都大阪旅行
機身A7ii

打算入支鏡
咩焦段比較合適?

小弟手頭上有部nex3, 兩支kit鏡18-55,16mm餅鏡,用左都6年幾
而家諗緊a6000好定係rx100V,如果買左a6000, 部nex3可以點處理呢

用到咪唔使買,好哋哋買咩啫,拎部機出去影相啦 
黎緊關西京都大阪旅行
機身A7ii

打算入支鏡
咩焦段比較合適?

唔使買啦,就咁去都夠啦。你自己都唔知自己而家套裝有咩不足,買乜嘢啫。影多幾張相,貼出嚟一齊交流仲好啦 

用到咪唔使買,好哋哋買咩啫,拎部機出去影相啦 

你都岩
唔知用唔用到2020
想影畫作同埋拍片一部機過係咪太過分?
黎緊關西京都大阪旅行
機身A7ii

打算入支鏡
咩焦段比較合適?

唔使買啦,就咁去都夠啦。你自己都唔知自己而家套裝有咩不足,買乜嘢啫。影多幾張相,貼出嚟一齊交流仲好啦 

好啦 我諗買多舊電比較好
黎緊關西京都大阪旅行
機身A7ii

打算入支鏡
咩焦段比較合適?

比較少影人像 真係冇玩過70以上焦段可能唔慣
當初為左影風景入左支1635wide鏡,
而家反而後悔點解唔入Batis 25f2

1635唔錯喎 點解揀Batis ?
黎緊關西京都大阪旅行
機身A7ii

打算入支鏡
咩焦段比較合適?

其實夠用
一係1635Z
a6500 定 A7ii

主要影相

利申: Nikon 轉會去Sony

同巴打情況一樣

但我一半拍片,一半影相

點撰?

拍咩片先,咩類型有咩要求?影相又有無影咩為主,有咩特別要求?

我係只會影相﹐因為D5200 高ISO (1000 打後)個Noise 多﹐夜晚影相﹐成像唔討好。所以想轉機。睇Review A6500 影夜景好似ok ﹐FF 既A7 本身天生影夜景應該吸光多D 。但因為舊‥所以唔知個處理器既抗Noise 能力會唔會弱過A6500

平日影相唔會落tripod ﹐因為太麻煩

Batis 大光圈

出下相啦真係

Batis 大光圈

你要嚟影星?
今日係推薦last day
我琴日買左A7r2 有無巴打可以推薦我?
留email, thanks

出下相啦真係

你先請。

P.S.
放工淨係想瞓,睇嚟我有中年危機 
a6500 定 A7ii

主要影相

利申: Nikon 轉會去Sony

同巴打情況一樣

但我一半拍片,一半影相

點撰?

拍咩片先,咩類型有咩要求?影相又有無影咩為主,有咩特別要求?

我係只會影相﹐因為D5200 高ISO (1000 打後)個Noise 多﹐夜晚影相﹐成像唔討好。所以想轉機。睇Review A6500 影夜景好似ok ﹐FF 既A7 本身天生影夜景應該吸光多D 。但因為舊‥所以唔知個處理器既抗Noise 能力會唔會弱過A6500

平日影相唔會落tripod ﹐因為太麻煩

直接a7ii配大光圈啦,老鏡都無所謂,反正五軸防震。

出下相啦真係

你先請。

P.S.
放工淨係想瞓,睇嚟我有中年危機 

呢排用CL影菲林多
A7好少用

Batis 大光圈

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

Batis 大光圈

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

日光黃昏一般手持收到5.6都夠
支鏡有OSS好似係

Batis 大光圈

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

日光黃昏一般手持收到5.6都夠
支鏡有OSS好似係

你係a7 ff加枝超廣喎,夜晚影景唔係唔落腳嘛?到你話街拍啦,你唔係攞支超廣嚟街拍咁有趣呀 

P.S.
可能你真係咁用,我少聽呢個玩法。希望可以出相交流吓 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞