[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
用緊a6000有無平微距鏡介紹?想影吓文具同花花 

有隻玩法係55210加dcr250
可以影到昆蟲

可以影到昆蟲

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=254&t=4973466

樓上講個支90微啦~
價錢唔係平但高質
肉眼難以察覺既細節都出晒黎
之前用1635,之後賣左換batis 25,貪佢大光圈影室內。依加有少少掛住支1635

無錢買1635 2.8GM
之前用1635,之後賣左換batis 25,貪佢大光圈影室內。依加有少少掛住支1635

銳利度同色應該都batis正喎?
唯一係焦距..
想聽下箇中原因

唯一係焦距..
想聽下箇中原因

正好多
又輕

唯一係焦距..
想聽下箇中原因

batis 25 係取代唔到16mm既價值
雖然出勤率 batis25 >>>>>>> 1635
但有時想用起ultra wide 都無支鏡係手
唯有儲返錢入返1635
新手初試sky HDR 求指教
普通

sky HDR

普通

sky HDR

就咁睇,落sky hdr效果唔錯。不過易唔易用,係咪好慢係咁Lag機 

Nex6 lag到唔想用

效果係好,特別係apsc機dr唔夠ff機,兩張raw合成一定好過單張raw,但真係好lag
影日落一路set一路睇住個太陽跌落地平線

像素唔係高,鏡又唔係特別好
畫質差就尤佢差吧

反正冇出大圖需要

你噏咩 

我a6000 用sky hdr 又唔覺特別lag
諗緊買唔買埋digital filter
會唔會係digital filter lag d?
新手初試sky HDR 求指教
普通

sky HDR

普通

sky HDR

就咁睇,落sky hdr效果唔錯。不過易唔易用,係咪好慢係咁Lag機 

Nex6 lag到唔想用

效果係好,特別係apsc機dr唔夠ff機,兩張raw合成一定好過單張raw,但真係好lag
影日落一路set一路睇住個太陽跌落地平線

像素唔係高,鏡又唔係特別好
畫質差就尤佢差吧

反正冇出大圖需要

你噏咩 

我a6000 用sky hdr 又唔覺特別lag
諗緊買唔買埋digital filter
會唔會係digital filter lag d?

真係好難用 成日影到好奇怪

唯一係焦距..
想聽下箇中原因

batis 25 係取代唔到16mm既價值
雖然出勤率 batis25 >>>>>>> 1635
但有時想用起ultra wide 都無支鏡係手
唯有儲返錢入返1635

儲錢入12-24

可以影到昆蟲

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=254&t=4973466

啱啱仲望到呢款,同dcr-250比又再平好多。大家有無試過 

http://c.b0yp.com/h.6vHIT6?cv=NVgJZuJOX10&sm=a4f55
¥NVgJZuJOX10¥
用緊a7 2,我本身有支35/2.8,宜加想買多支廣角,我就睇中咗zeiss batis 25/2,tokina 20/2
唔知各位有咩推介同意見比小弟呢

我都想知1635z同tokina20點揀好

巴打們求比意見
其實支老蛙12mm 屌唔屌得過

FE 12-24 算啦,老蛙QC

咩係老蛙QC
用緊a7ii 想買枝廣角鏡 睇中samyang 20mm f1.8 想巴打比啲意見 定係有其他鏡推介 預算4千樓下

咩係老蛙QC

佢意思係老蛙qc唔掂

必買

其實G同G Master有咩分別? 除左個logo顏色同價錢

咩係老蛙QC

佢意思係老蛙qc唔掂

我睇左1224 係老蛙QC
睇SONY D SAMPLE 1224 好掂
A7 系列用 超廣角定焦要輕身 有冇邊枝正
另外50MM 大光圈影人 輕身有AF 邊枝好

voigtlander 12mm f5.6

輕50 1.8
好55 1.8
輕, 好有AF Summilux 50 1.4 + 天工af環

voigtlander 12mm f5.6

輕50 1.8
好55 1.8
輕, 好有AF Summilux 50 1.4 + 天工af環

唔該哂 岩岩入SONY 坑
我都想知支1224 成像

上面有人問到 究竟G 同G Master 分別係咩
我都想知支1224 成像

上面有人問到 究竟G 同G Master 分別係咩

官網答你
http://www.sony.com.hk/zh/electronics/g-master-lenses
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞