[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
基本問題

1)係咪一定係執相,直出得唔得?

無話直出唔得,曝光正常構圖好設定微調過,基本上實見得人嘅。不過Sony機,基本上保留細節較多,一般直出會有層「Sony灰」唔太理想。但係用Lr類軟件,套Preset (e.g. VSCO)再微調就會出色好多。

2)新手入門,有咩機介紹?

影相,預算緊:
a6000,擴充性好

影相,預預鬆:
a7ii , a7r2

拍片,預算緊:
a6300,有slog。

拍片,預算鬆:
a7s2啦仲問!

3)咁買完部apsc機,有咩鏡頭,Kit好唔好?

完全無用過單反,可換鏡相機:
跟Kit夠做㗎啦,影番一年半載有嘢再問啦。
1650p , 55210

有接觸開,但預算緊:
Sigma 19/2.8
等效FF 28mm左右,當iPhone視覺啦,平靚正。

Sigma 30/1.4 | c
大光圈,有利到鎅手,重點都係平靚正。

18105/4g
定焦唔過癮,又唔要Kit len就得呢支標變係抵用㗎啫。畫質就對得住個價無問題,不過呢支係電zoom鏡,拍片一流影相就要習慣吓個操作感。

長焦抵用係呢支㗎啦。

錢唔係問題:
24/1.8z
大光圈一步到位,又有蔡司藍標。

1670/4
畫質同價唔成正比,但計埋體積重量,仲有蔡嘅情義結,係佢㗎啦。

1018/4
超廣其實呢支好嘢嚟,構圖方便最Wide又夠Sharp。

4)我買咗FF嘅a7系列喎。

預算鬆就自己做睇錢揀啦 

預算緊:
2870,其實無想像中差,對比2470/4嘅價錢質素直頭抵到喊!

三洋14/2.8,超廣手動鏡,不過預好重唔輕。

我諗你預算咁緊都係儲錢買55/1.8,或者收Minolta同八羽怪呢類老鏡大光圈吧啦。
5)焦距係點,又等效又Crop factor?

呢樣嘢,我初頭都困惑咗好耐。而家嘗試打出嚟希望幫新手了解吓 

以前最常用嘅菲林相機同菲林格式係135,即係而家所講嘅全片幅/FF。當然仲有其他大底機,仲有120中片幅同其他大片幅就唔一一詳述。

到數碼機年代,為咗控制成本同增加市佔,就多咗相對FF機輕同平嘅APSC片幅同M43片幅嘅「殘幅」機啦 

咁為咗等大家方便溝通,就以FF機做標準,其他片幅就因應其片幅尺寸,計番個相對135全片幅嘅「等效焦距」出嚟 

咁點計番個「等效焦距」出嚟?將你支鏡嘅實際焦距,乘番你部殘幅機專用嘅「Crop factor」出嚟就知道相對全幅嘅「等效焦距」係咩啦 

例如我用緊Sony a6000嘅,Sony APSC嘅「Crop Factor」係1.5,咁無論我插支a6000系列專用嘅apsc鏡:sel50f18,定係a7系列專用嘅ff鏡:sel50f18f都好。總之將支50mm焦距嘅鏡,插落Sony apsc片幅嘅機到用,就要乘1.5先至計到ff嘅等效焦距係咩 

即係:「50mm (實際焦距) x 1.5 (Crop factor) = 75mm (FF等效焦距)」
留名又有sony mobile 用家入左黎
lm
lm 等a9
屌條友連色溫都未搞掂
日光日白用4000
好心過主啦去富賤玩下色呃like重好啦

Agger
你可以出返去
新手有一樣野煩左好耐..
我本身有A6000機+1650
依家心郁郁想買多一個鏡頭
但係下唔到決定.
我影相主要係FOR 去旅行用, 係香港接近冇影相咁濟.
旅行影既相比較係想紀綠自己去過既地方, 睇過既景色.
係去日本果陣1650 就冇咩問題
但去歐州, 好多時係室內(教堂/博物館)同夜晚個問題就出現

RESEARCH既時侯有唸過1670, 18105G, 24F18
但係唔知點選擇好
1650/1670相片既分別仲未研究
18105G 聽講性價比高, 重量我渣過下手, 睇下都係重1670 100G , 分別對我黎講唔算大
24F18 大光圈, 對我室內同夜晚好有幫助

有唸過慳返D 錢睇下上唔上ff.
但係我自己感覺上就想用相機記錄旅行既細節, 而唔係追求好極致既美.
暫時唔會想扔本入ff

唔知各位有冇咩意見比到我

你要大光圈
F4應該唔夠力

預算夠既前提下 24蔡啦

有冇咩詳細原因可以講下.?
有點怕去旅行但係得1650 會唔方便
到時又要逼住上1670/18105G 就好似買部FF機一樣咁.

你夠錢買部FF都要夠錢買鏡㗎,咪又係咁。你未知1670同1650嘅相片分別,即係非重點唔使理焦段住。

但係你知道室內同夜晚唔夠光,咁你需要嘅係大光圈鏡頭。預算唔多,就Sigma 30/1.4 | c啦,預算鬆就一步到位買番原廠蔡司24/1.8z啦 

30/1.4都嫌貴,就求其收支手動舊鏡啦 

聽你咁講, 我都唸住買24/1.8既,
不過我唸到時我旅行就會長期用24/1.8
有d擔心用唔慣定焦
道理上明白要大光圈.
但成日聽人講旅行鏡就1670

其實1650同1670 既差別係咪咁大?(如果100分係總分, 以相片質素黎計, 可以點比分呢?)
焦段上我覺得比多20好會好d, 但係冇都唔大問題

感性上我想買一個鏡頭, 不過理性上叫我比足理由說服到自己
我唸依個問題都好常見, 希望各位巴打唔好磏煩

怕咩吖
用慣左 去旅行都係用定焦

我旅行預自己一個多d
做多一陣research, 發覺的確買定焦好d
但依家問題到sel24f18z vs sigma 30mm
仲未清楚兩者分別, 想問下各位意見

你要大光圈
F4應該唔夠力

到時又要逼住上1670/18105G 就好似買部FF機一樣咁.

你夠錢買部FF都要夠錢買鏡㗎,咪又係咁。你未知1670同1650嘅相片分別,即係非重點唔使理焦段住。

但係你知道室內同夜晚唔夠光,咁你需要嘅係大光圈鏡頭。預算唔多,就Sigma 30/1.4 | c啦,預算鬆就一步到位買番原廠蔡司24/1.8z啦 

有d擔心用唔慣定焦
道理上明白要大光圈.

其實1650同1670 既差別係咪咁大?(如果100分係總分, 以相片質素黎計, 可以點比分呢?)

怕咩吖

我旅行預自己一個多d

焦段來講,個人經驗,24影景會開心少少

有d擔心用唔慣定焦
道理上明白要大光圈.

怕咩吖

我旅行預自己一個多d

但crop機24mm佢會唔會覺得唔夠洗?
室內35左右好似窄窄地
屌條友連色溫都未搞掂
日光日白用4000

Agger
你可以出返去

最憎佢自己唔識影既又要教人
重要教人點買鏡評咩鏡好 我一直懷疑佢係stephen ng
或者係衣冠禽獸分身 作風好撚相似

咁又點
佢教人買咩鏡又冇錯
係咪要買cannon nikon 鏡?
你狙擊黎都要有位入呀

有d擔心用唔慣定焦
道理上明白要大光圈.

怕咩吖

我旅行預自己一個多d

室內35左右好似窄窄地

仲爭札緊
自己想買24F18, 但SIGMA 30 平好多
焦距24同30個分別我唔算好熟
不過24F18 可以影食物又正好多..
畫面上既分別, 仲睇緊邊度有介紹..
新post留名

有d擔心用唔慣定焦
道理上明白要大光圈.

怕咩吖

我旅行預自己一個多d

室內35左右好似窄窄地

仲爭札緊
自己想買24F18, 但SIGMA 30 平好多
焦距24同30個分別我唔算好熟
不過24F18 可以影食物又正好多..
畫面上既分別, 仲睇緊邊度有介紹..

如果你又想影食物又想影風景
假設你想一鏡搞掂不如唔好買定焦
又或者你諗清楚你想點先
想入支fe35/2.8
諗緊loxia 35/2 會唔會好d?(sharpness, 色彩, bokeh...etc) 我知無af, 重dd, 貴~$3000
上外國網就各有各comment,想睇下本地user有咩comment

35/1.4就太大了

無追過post,若果之前有爸絲討論過,請diu細力d,我再揾舊post。
想入支fe35/2.8
諗緊loxia 35/2 會唔會好d?(sharpness, 色彩, bokeh...etc) 我知無af, 重dd, 貴~$3000
上外國網就各有各comment,想睇下本地user有咩comment

35/1.4就太大了

無追過post,若果之前有爸絲討論過,請diu細力d,我再揾舊post。

呢支35 有個缺點,放大率細,對焦距遠
唔夠「萬用」,做食飯鏡就一般般
除此之外成枝都好打得,但就無咩特別賣點
只可以講係平凡但高質

利申
有zm35/2
Leica 35/1.4
Fe35/2.8
屌條友連色溫都未搞掂
日光日白用4000

Agger
你可以出返去

最憎佢自己唔識影既又要教人
重要教人點買鏡評咩鏡好 我一直懷疑佢係stephen ng
或者係衣冠禽獸分身 作風好撚相似

咁又點
佢教人買咩鏡又冇錯
係咪要買cannon nikon 鏡?
你狙擊黎都要有位入呀

我要佢離開sony
好似衣冠禽獸咁買部變色相機自high呃like

個個想你離開Sony 又唔見你咁做
a7ii
相機出錯,關閉電源重新開機
係咪姐係壞快門簾
如果上sony 整要幾錢同幾耐到

有d擔心用唔慣定焦
道理上明白要大光圈.

怕咩吖

我旅行預自己一個多d

室內35左右好似窄窄地

室內35都窄? 我覺得35已係最萬用嘅焦距黎喎
想入支fe35/2.8

35/1.4就太大了

只可以講係平凡但高質

利申
有zm35/2
Fe35/2.8

利申啱啱玩完支35 2.8
自己用開Loxia 35

支35 2.8除左輕啲 有AF 同埋平啲
Loxia 全部勝
想入支fe35/2.8

35/1.4就太大了

只可以講係平凡但高質

利申
有zm35/2
Fe35/2.8

利申啱啱玩完支35 2.8
自己用開Loxia 35

支35 2.8除左輕啲 有AF 同埋平啲
Loxia 全部勝

爸打平時有無落hood?
loxia 唔落hood我覺得size都fit,但落hood好似變得大舊好多
A7ii 插Metabones AF唔到係咩問題
佢話我未連接好鏡頭

個Metabones 啱啱update完Firmware嘅

你插咩鏡?定係之前同一支鏡用到無問題,而家Upgrade完Firmware先出事 

我插fe55
枝fe55 仲要係新買 無update firmware 呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞