[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
當初為左影風景入左支1635wide鏡,
而家反而後悔點解唔入Batis 25f2

一係好似我咁1635 同batis 25 一齊入晒

1635唔錯喎 點解揀Batis ?

Batis 大光圈

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

日光黃昏一般手持收到5.6都夠
支鏡有OSS好似係

batis 25無oss
1635就有
但 1635 /4 za 光圈好似真係細左D
但 1635 /4 za 光圈好似真係細左D

等2.8 就出

Batis 大光圈

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

支鏡有OSS好似係

You win
A6000 日頭行山入到樹蔭區 f2.8 iso 都上1600
都唔知係咪我部機問題

Batis 大光圈

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

支鏡有OSS好似係

You win
A6000 日頭行山入到樹蔭區 f2.8 iso 都上1600
都唔知係咪我部機問題

其實a6000一般ISO唔過1000,因為1000我都唔太接受到啲畫質 
想問24-70 f4 支蔡係咪真係咁差 有心長玩係咪應該買24-70 f2.8 GM? 定係買canon ?本身有metabones 有無巴打分享下

貼相

Batis 大光圈

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

支鏡有OSS好似係

You win
都唔知係咪我部機問題

其實a6000一般ISO唔過1000,因為1000我都唔太接受到啲畫質 

FF機傳說比apsc 好
(仲有等效光圈一說)

我一般set auto ISO max 1600
3200真係接受唔到對

Batis 大光圈

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

支鏡有OSS好似係

You win
都唔知係咪我部機問題

(仲有等效光圈一說)

3200真係接受唔到對

有冇巴打實測A7ii vs A6500
睇Dpreview A6500調iso啲Noise 仲少過A7ii,係咪有幻覺

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

支鏡有OSS好似係

You win
都唔知係咪我部機問題

(仲有等效光圈一說)

3200真係接受唔到對

睇Dpreview A6500iso啲Noise 仲少過A7ii,係咪有幻覺

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

支鏡有OSS好似係

You win
都唔知係咪我部機問題

(仲有等效光圈一說)

3200真係接受唔到對

睇Dpreview A6500iso啲Noise 仲少過A7ii,係咪有幻覺

a7iii 出左一般舊機平幾多
如果平得多 想等下

Batis 大光圈

你要嚟影星?

你平時係咪帶腳四圍行

支鏡有OSS好似係

You win
都唔知係咪我部機問題

(仲有等效光圈一說)

3200真係接受唔到對

Same
通常最後自己再拉高
雖然都差唔多

支鏡有OSS好似係

You win
都唔知係咪我部機問題

(仲有等效光圈一說)

3200真係接受唔到對

如果平得多 想等下

宜家二手淨波地去到8k鬆
出三代都要睇下個spec差幾遠

Rumor推到年尾先出好似係

支鏡有OSS好似係

You win
都唔知係咪我部機問題

(仲有等效光圈一說)

3200真係接受唔到對

如果平得多 想等下

宜家二手淨波地去到8k鬆
出三代都要睇下個spec差幾遠

Rumor推到年尾先出好似係

咁要出a7ii了
好少2手呀
呢個sony post係唔係悶得濟

因為好耐無出相 

分享下 用a7ii+fe28f2

新手劣影
A6000+18105
想問下e-mount超廣角有冇推介?
For A6000, 等效20左右
同埋買35mm頭係咪買35f1.8最好?

超廣最方便嗰支第一頁講咗,要定焦咪Touit 12/2.8,預算緊就手動Samyang 12/2。

至於35呢個焦段,不如買Sigma 30/1.4仲好啦。再唔係豪啲Touit 孖寶,滿足晒你兩個焦段嘅欲望。

或者要平嘅,Wesly 35/1.6幾舊人仔手動鏡。

超廣最方便嗰支第一頁講咗,要定焦咪Touit 12/2.8,預算緊就手動Samyang 12/2。

至於35呢個焦段,不如買Sigma 30/1.4仲好啦。再唔係豪啲Touit 孖寶,滿足晒你兩個焦段嘅欲望。

有支1018喺手,有少少後悔當初唔係買Touit 12

35 1.8 我都有,哩支冇後悔,Touit 32 對焦慢、嘈,Sigma 30未試過,但係得35 1.8有oss,A6000 冇防震啱哂

有支1018喺手,有少少後悔當初唔係買Touit 12

35 1.8 我都有,哩支冇後悔,Touit 32 對焦慢、嘈,Sigma 30未試過,但係得35 1.8有oss,A6000 冇防震啱哂

32 果枝對焦真係幾慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞