[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
新手買a6000定a5000 好
影人同風景
求推介

預算幾多,本身有咩鏡呀?無限預算就直上a7r2/a9啦 

咩鏡都冇
筆直3000

三千,你自己睇吓二手區a6000跟到咩鏡。唔係就3000買全新a6000,再儲多千幾入支19/2.8啦。全新手,就Kit鏡玩番一兩年先。

二手rx100m3 好似更好

同意,買二手RX100M3
3000蚊點買換鏡相機?

如果淨係影人呢?

淨影人好似仲難搞
二手nex6 + 50mm f1.8 我諗已經係最好

咩鏡都冇
筆直3000

三千,你自己睇吓二手區a6000跟到咩鏡。唔係就3000買全新a6000,再儲多千幾入支19/2.8啦。全新手,就Kit鏡玩番一兩年先。

如果淨係影人呢?

淨影人好似仲難搞

剩影人校係好搞

Nex3 + pentacon 50/1.8 手動鏡就夠啦

反正對焦唔重要
除非慣
上個月入咗A7二手 應該唔係CCF機 (我估 )
配枝FE28都幾就手 旅行靠哂佢

如果淨係影人呢?

淨影人好似仲難搞

剩影人校係好搞

Nex3 + pentacon 50/1.8 手動鏡就夠啦

反正對焦唔重要
除非慣

用nex3 既話 鏡嘅筆直可以再推高啲
我建議contax 50mm f1.4
Sharp 到𠝹手
要自動鏡就sigma 60mm f2.8
仲可以加多支19mm f2.8 影景
apsc 超廣 買Samyang 12mm 2定10mm 2.8好
apsc 超廣 買Samyang 12mm 2定10mm 2.8好

邊支10/2.8 

邊支10/2.8 

12mm
10mm 果支好重 雖然wide d 但其實12真係好夠
咁樣會唔會好啲?

關西 glamping?
咁樣會唔會好啲?

邊個site? 噚日岩岩book 左 GRAX

邊支10/2.8 

http://m.price.com.hk/product.php?p=173716
呢枝

邊支10/2.8 

12mm
10mm 果支好重 雖然wide d 但其實12真係好夠

有做開gym

邊支10/2.8 

http://m.price.com.hk/product.php?p=173716
呢枝

Samyang 10mm F2.8 ED AS NCS CS
(Canon, Canon M, Pentax K, Sony A, Fuji X, Samsung NX, Four Third, M4/3)

Where is the sony E
用緊 a7 r2 ,本身 canon,
d色硬係好唔自然咁,
大家會係點tune ?
我聽過 b1m1,,亦有頭 post 用 LR ,
想知sony 巴打係點 tune 色
咁樣會唔會好啲?

富士宮田貫湖

初學用閃燈,神牛XT1S trigger/TT685S/TT600S a6300
原來玩燈真係好難

初學用閃燈,神牛XT1S trigger/TT685S/TT600S a6300
原來玩燈真係好難

光圈快門,同用咩焦距,你啲燈又點擺位 
咁樣會唔會好啲?

富士宮田貫湖

呢張好好多喎 
d色硬係好唔自然咁,
大家會係點tune ?

一般用vsco preset再微調。
d色硬係好唔自然咁,
大家會係點tune ?

手機vsco?
d色硬係好唔自然咁,
大家會係點tune ?

手機vsco?

我通常用電腦Lr套vsco preset再微調,執相都係大mon爽啲 
我見DC 果到有全新水貨 Sony ILCE-6000L 連16-50鏡 賣3990
新手買唔買得過?
d色硬係好唔自然咁,
大家會係點tune ?

手機vsco?

我通常用電腦Lr套vsco preset再微調,執相都係大mon爽啲 

巴打買左邊套lr vsco?
d色硬係好唔自然咁,
大家會係點tune ?

手機vsco?

巴打買左邊套lr vsco?

我用開即影即有嗰套,通常大路會套Portra系列 
SONY最少人用
NIKON 勁多人討論

何以見得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞