[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
想問下rx100 m3 同A7ii 直出jpg 用咩setting ?
E加仲出a7會否不智 咁多年機 第一代會唔會多bugs同易輕機

唔驚買中CCF機或者買一手都OK嘅
其實我諗緊啲一手機擺咗咁耐會唔會好易出事

有冇用家講下 出左咁耐

你想知咩啫?Google吓有個概念再問啦,講吓講咩先得㗎 

a7
無大問題
setting同機身有少少缺陷

飛碟光嗰樣? 上網睇用黑膠紙痴住個mount右邊就得 有冇巴打試過
想問下rx100 m3 同A7ii 直出jpg 用咩setting ?

上面有Link呀,研究吓。

怕咩吖
用慣左 去旅行都係用定焦

我旅行預自己一個多d
做多一陣research, 發覺的確買定焦好d
但依家問題到sel24f18z vs sigma 30mm
仲未清楚兩者分別, 想問下各位意見

焦段來講,個人經驗,24影景會開心少少

但crop機24mm佢會唔會覺得唔夠洗?
室內35左右好似窄窄地

室內35都窄? 我覺得35已係最萬用嘅焦距黎喎

佢話教堂同博物館果啲,我至少諗要ff 24mm 先夠打

果個只係舉個例子姐,
旅行傾向度度都去.
暫時唸住大光圈, 遲下加個18105G, 不過18105G 應該1,2年後既事.
係大光圈定焦極唔定主意
都係24F18VS SIGMA 30F14
唔係好搵到有人直接比較兩個鏡頭..
唯有繼續RESEARCH

有預算咪一步到位24/1.8,唔夠先30/1.4啦 

最後決定買24/1.8
依家唸住加b+w FILTER做保護鏡
上網睇過冇乜人討論而且選擇好似唔多咁.
http://www.price.com.hk/product.php?p=192804
依度睇就覺得奇怪, 平時d人成日話b+w好貴. 我係咪睇錯款?
24/1.8 我睇filter 話49mm 係咪買返這個size就ok呢?

焦段來講,個人經驗,24影景會開心少少

但crop機24mm佢會唔會覺得唔夠洗?
室內35左右好似窄窄地

室內35都窄? 我覺得35已係最萬用嘅焦距黎喎

佢話教堂同博物館果啲,我至少諗要ff 24mm 先夠打

果個只係舉個例子姐,
旅行傾向度度都去.
暫時唸住大光圈, 遲下加個18105G, 不過18105G 應該1,2年後既事.
係大光圈定焦極唔定主意
都係24F18VS SIGMA 30F14
唔係好搵到有人直接比較兩個鏡頭..
唯有繼續RESEARCH

有預算咪一步到位24/1.8,唔夠先30/1.4啦 

最後決定買24/1.8
依家唸住加b+w FILTER做保護鏡
上網睇過冇乜人討論而且選擇好似唔多咁.
http://www.price.com.hk/product.php?p=192804
依度睇就覺得奇怪, 平時d人成日話b+w好貴. 我係咪睇錯款?
24/1.8 我睇filter 話49mm 係咪買返這個size就ok呢?

無錯,揀番49mm直徑嘅Filter就用到。
想買塊CPL偏光鏡但又無乜認識,唔知買咩牌子好
依家有支s30.4同18105,又唔知買比邊支鏡好
好迷茫 求解答
好迷茫 求解答

你影咩覺得需要CPL呢?通常呢度同01都係叫你一步到位,唔買B+W最Top不如唔好買 
好迷茫 求解答

你影咩覺得需要CPL呢?通常呢度同01都係叫你一步到位,唔買B+W最Top不如唔好買 

我用過b+w, Nikon cpl2
自己就鍾意cpl2
濾鏡用紙巾抹得唔得,有塵,成日out focus
濾鏡用紙巾抹得唔得,有塵,成日out focus

少塵+大緊光圈未必影到的
塵就吹,返屋企先鏡頭水慢慢抹。

整花左,肉赤既係自己。

朋友轉左mc11 平賣比我
Canon 有邊支抵玩

Canon 有邊支抵玩

你係a6000?

我自己原本有諗過配Sigma 1770/2.8-4 | c。同埋超廣 

Canon 有邊支抵玩

你係a6000?

我自己原本有諗過配Sigma 1770/2.8-4 | c。同埋超廣 

太鍾意18105了 啲色好靚
特別係105mm 影活動超好用
我三個月前先賣左支canon 10-18mm
唔想又買返啵

Canon 有邊支抵玩

你係a6000?

太鍾意18105了 啲色好靚
特別係105mm 影活動超好用
我三個月前先賣左支canon 10-18mm
唔想又買返啵

咁你Keep住先,暫時無咩大用 

可能遲啲可以考慮吓Sigma 150-600 | c 
1670係咩一定要等佢對好焦先㩒得落快門度架
明明對焦框圈中我想對既野但係都可以對落後景
1670係咩一定要等佢對好焦先㩒得落快門度架
明明對焦框圈中我想對既野但係都可以對落後景

你連拍setting set shutter優先就得
點解部A6000L影出黎咁多Noise

你用咩setting先

你用咩setting先

仲要睇咩環境
a6000去到iso1600 noise開始多
除左apsc限制仲同cmos質素有關
a6300有所改善
要明白舊款機係無咁先進
細機發揮無咁好
呢啲都係價錢上反映出黎
新手入門
請問其實a6300同a6500差個防震同長時間拍片過熱與否
值唔值比埋個差價上a6500?
定還是應該索性上埋去a7ii?
新手入門
請問其實a6300同a6500差個防震同長時間拍片過熱與否
值唔值比埋個差價上a6500?
定還是應該索性上埋去a7ii?

你有幾多預算?有無睇第一頁?

你用咩setting先

仲要睇咩環境
a6000去到iso1600 noise開始多
除左apsc限制仲同cmos質素有關
a6300有所改善
要明白舊款機係無咁先進
細機發揮無咁好
呢啲都係價錢上反映出黎

玩得apsc已經係妥協
仲要係入門價舊機
一分錢一分貨啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞