[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
新加入

係邊買?幾錢?
打算入淨body+35 1.8

係豐澤買 $7650 連kit鏡 初頭係間鋪頭睇到係賣8650 跟住問下個sales話要買既時候 佢就話賣$7650

我上個星期問咗百老匯 淨機$6280 好似同星際差唔多 今個星期去問下先

我前幾日係豐澤買a6300淨機$6190
(btw識人員工價買九五折$5880

豐澤係咪都可以信用卡免息分期?
巴打,好抵啵 遲下可唔可以幫手出機?
請教下大家意見

我想出部a7s 2 我主拍片
應該配支 18-105
定係28-70 比較好

18105 apsc鏡
18110 先係ff主打拍片

睇預算簡鏡吧
手動電影鏡都會係唔錯既選擇

講開我都考慮緊入18105 (A7R2)
因為我長期拍片都係用super35.
呢支好抵玩又有power zoom.

我睇咗好耐review, 普遍都係話邊位好差
不過6倍zoom 都預咗會係咁..

但網上無咩FF機用呢支鏡拍4k 但認真拍嘅sample.
全部都係得啲去公園影下阿伯果啲片
搞到我都唔知買唔買好 怕中伏

18105都出左幾年,預作旅遊鏡。
本來唔係畀你地咁玩,所以先出18110
冇乜留意有人用s35 4k 拍,更少見人用ff機插18105

之前拍片用1650kit.一樣power zoom.真係有咁好咩
個制好難我覺得做到1-2mm咁zoom.
新加入

係邊買?幾錢?
打算入淨body+35 1.8

係豐澤買 $7650 連kit鏡 初頭係間鋪頭睇到係賣8650 跟住問下個sales話要買既時候 佢就話賣$7650

我上個星期問咗百老匯 淨機$6280 好似同星際差唔多 今個星期去問下先

我前幾日係豐澤買a6300淨機$6190
(btw識人員工價買九五折$5880

豐澤係咪都可以信用卡免息分期?
巴打,好抵啵 遲下可唔可以幫手出機?

可以信用卡免息分期
我都係無意中fd搭fd掂fd先買到咋
本身都無諗過去大鋪買行貨 (窮
如果吉之島識人有九折仲平啲添
百記就唔知啦
請教下大家意見

應該配支 18-105
定係28-70 比較好

18105 apsc鏡

睇預算簡鏡吧

巴打 我又係想好似你咁玩,不過要搵人要左支24-240先

24-240唔難放呀(好似係)
我而家用16-35 F4 拍片, 其實都ok. 但係又想要power zoom.
尋日買咗stabilizer ,想買18105嘅意欲又增大咗

冇人要呀,我等緊人講價渣
請教下大家意見

應該配支 18-105
定係28-70 比較好

18105 apsc鏡

睇預算簡鏡吧

冇乜留意有人用s35 4k 拍,更少見人用ff機插18105

之前拍片用1650kit.一樣power zoom.真係有咁好咩

3皮嘢呀巴打
A7r II 要Super35拍. 42mp 拍4K 要pixel binning
問題係A7R II 個pixel binning process 好柒. 拍出來好唔sharp
不過S35都有問題,就係rolling shutter超勁. panning只可以慢慢pan

power zoom係因為我用stabilizer. 唔用power zoom唔得
買咗枝新鏡個相機袋唔夠用, 有無介紹?
A6000 , 1018 , 18105 , Sigma 30.4
一機三鏡
A6000 , 1018 , 18105 , Sigma 30.4
一機三鏡

斜咩定背囊?
咩budget?
一機三鏡

斜咩定背囊?
咩budget?

搭單問下各位師兄Lowepro Urban+ Klettersack / Backpack 好唔好呢?
望落個款又幾好睇, 又好啱去旅行用
但就未簡定要邊款好
Klettersack好似好鬼死大個...
同埋好似唔多覺眼邊到有得買
一機三鏡

斜咩定背囊?
咩budget?

搭單問下各位師兄Lowepro Urban+ Klettersack / Backpack 好唔好呢?
望落個款又幾好睇, 又好啱去旅行用
但就未簡定要邊款好
Klettersack好似好鬼死大個...
同埋好似唔多覺眼邊到有得買

如果要大背囊 40L+
我會建議 F-Stop Tilopa. 實用性好高
price.com RX100m3賣4000個幾間信唔信得過
想入部黎SNAP
請教下大家意見

應該配支 18-105
定係28-70 比較好

18105 apsc鏡

睇預算簡鏡吧

3皮嘢呀巴打
A7r II 要Super35拍. 42mp 拍4K 要pixel binning
問題係A7R II 個pixel binning process 好柒. 拍出來好唔sharp
不過S35都有問題,就係rolling shutter超勁. panning只可以慢慢pan

power zoom係因為我用stabilizer. 唔用power zoom唔得

巴打點解會揀a7r ii 拍片?
順便影埋相?
請教下大家意見

應該配支 18-105
定係28-70 比較好

18105 apsc鏡

睇預算簡鏡吧

3皮嘢呀巴打

巴打點解會揀a7r ii 拍片?
順便影埋相?

其實主要影相(95%)
拍片只係去旅行或者有啲同啲friend 玩鳩拍
有無巴絲用a6000手動對焦成日都對唔準?
我用a72手動對焦又無呢個問題
用緊A7ii + G28
個紅閘問題開始有D頂唔順 諗住賣左佢買返支WIDE鏡
睇左好耐諗緊入唔入支1635好
去CWB試過幾好 F4都好用又有AF/防手震
係叫做重左少少 但都接受到
WIDE鏡8K內會唔會有其他推薦
MF都可以 光圈唔洗好大 因為影景(建築)多
暫時有考慮過既仲有Zeiss C/Y 2.8/28 / VM 1.7/35 + 支ultrawide (可能三洋14 2.8)
不過VM好似好多都係RANGEFINDER鏡 我都仲係有D驚有紅閘
Zeiss就真係勝在平

VM 28 f2, 35 f2.5, 35 f1.4, 35 f1.2, 21 f1.8, 15 f4.5 III 都完全冇問題
Zeiss就唔好買ZM, 要買Loxia, Batis or Milvus
Biogon 結構唔用得落數碼機,我用2,8/35 ZM都爛邊

VM果幾支睇過 用落A7到好似都係發揮唔到
同埋比較想要24/28mm
巴打會唔會有用過TAKUMAR 28/3.5
1K唔洗 質素好似都唔差
暫時有考慮過既仲有Zeiss C/Y 2.8/28 / VM 1.7/35 + 支ultrawide (可能三洋14 2.8)
不過VM好似好多都係RANGEFINDER鏡 我都仲係有D驚有紅閘
Zeiss就真係勝在平

VM 28 f2, 35 f2.5, 35 f1.4, 35 f1.2, 21 f1.8, 15 f4.5 III 都完全冇問題
Zeiss就唔好買ZM, 要買Loxia, Batis or Milvus
Biogon 結構唔用得落數碼機,我用2,8/35 ZM都爛邊

有,我覺得仲難過單反。用單反MF無問題,仲準過AF。但係a6000就開始覺得好難 

可能個Mon/evf resolution太低 
Zeiss就真係勝在平

原來唔係TAKUMAR 係K MOUNT果支好似好D

死黑劣圖推post
有無人跟

有,我覺得仲難過單反。用單反MF無問題,仲準過AF。但係a6000就開始覺得好難 

以為係我技術唔夠
夜晚/插老鏡用手動對焦會影到嬲

以為係我技術唔夠

我已經用咗低峰值同放大對焦,但覺得係無以前用MF咁爽。我諗升級二代機打後應該無問題 
其實有Peaking幾易對架啦喎

不過樓上有條垃圾學人講技術
有無巴打po 多d 未執過既圖
平時懶未必成日執 想睇下效果係點
有無巴打po 多d 未執過既圖
平時懶未必成日執 想睇下效果係點

你想要對比圖定點?

以為係我技術唔夠

我已經用咗低峰值同放大對焦,但覺得係無以前用MF咁爽。我諗升級二代機打後應該無問題 

有用低峰值同放大對焦 都唔易中焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞