[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有無巴打用過fe 85.8? 有無咩評價?
呢排sony 係咁灌水出文話呢支野可以拍得住GM同batis,睇到想入返支

另外,呢度有無巴打用metabones 玩cancer鏡?

上showroom試玩過
全開都ok sharp...但邊位d散景係檸檬形
我都好想入,問過百記最平但周圍都無貨

檸檬形都賣到4k
部7R入左幾年第一次入買fe鏡
希望唔好一個月後放上肥花
定係其實rx100 2/3/4會比較適合新手玩攝影...?

多咗個0
rx10先啱

我見Rx 10 ii同Rx 10 iii好似淨係得支鏡有分別?超過200mm想唔算常用

如果你咁講,其實用個可Manul嘅攝影App仲適合新手。重點係了解曝光原理同構圖。

我就係電話已經滿足唔到我

邊方面滿足唔到你先,一句起兩句止點討論。

多咗個0
rx10先啱

我見Rx 10 ii同Rx 10 iii好似淨係得支鏡有分別?超過200mm想唔算常用

如果你咁講,其實用個可Manul嘅攝影App仲適合新手。重點係了解曝光原理同構圖。

電話淨係焦距都唔得喇
影到遠野咩
[quote]定係其實rx100 2/3/4會比較適合新手玩攝影...?

多咗個0
rx10先啱

電話淨係焦距都唔得喇
影到遠野咩[/q
uote]
你咁講,人哋用28mm定焦走天涯嗰啲都係廢㗎啦 
[quote]定係其實rx100 2/3/4會比較適合新手玩攝影...?

多咗個0
rx10先啱

電話淨係焦距都唔得喇
影到遠野咩[/q
uote]
你咁講,人哋用28mm定焦走天涯嗰啲都係廢㗎啦 

岩呀
做a6300 打手
睇佢budget 鬆動d

多咗個0
rx10先啱

有時會有想zoom嘅慾望嚟構圖,手機zoom唔到幾多,crop完嘅畫質無法接受
同埋想要景深效果
我自己部電話有手動ISO/快門,想影啲光軌都難做到,即使iso50/100,shutter speed都係頂多2~3秒,唔係既話光到咩都睇唔到
最後,小弟係手殘黨手震特別嚴重,夜晚唔上腳架的話最多都係影到1/50~100唔手震

我諗無反會啱你多啲,你似面對唔同題材,需要唔同鏡頭應對嘅人多啲。

但構圖方面,除咗出Job/旅行之外,其實建議多用定焦揾角度好啲。景深效果,唔係大光圈,就係長焦玩壓縮感 

預算幾多呀?a6000起跳,鏡頭優先考慮。你睇吓第一頁嘅鏡頭建議,睇吓想要咩多啲。

如果堅想要標變,睇吓18105/4定1670/4啦。然後再睇預算揀機身吧。
呢排sony 係咁灌水出文話呢支野可以拍得住GM同batis,睇到想入返支

檸檬形都賣到4k

但上網睇枝batis賣咁貴都一樣
要完美應該要GM果枝
太長唔quote
而家就8~9.5k左右啦,過多排會鬆多dd
因為我睇a6300同a6000差别都係拍片姐

無理解錯嘅話,a6300塊cmos係升咗級,白平衡雜訊處理都有優化。
太長唔quote

無理解錯嘅話,a6300塊cmos係升咗級,白平衡雜訊處理都有優化。

Iso都好左
太長唔quote

無理解錯嘅話,a6300塊cmos係升咗級,白平衡、雜訊處理都有優化。

Iso都好左

咪雜訊處理 

等我加番標點 

檸檬形都賣到4k

但上網睇枝batis賣咁貴都一樣
要完美應該要GM果枝

1.4GM 果支咪一樣會有口徑食散景

要圓既就100STM 果支啦
btw
我見a6000有兩隻跟kit鏡(18-50/55-210)
有無伏

第一頁咪有答案 
太長唔quote

無理解錯嘅話,a6300塊cmos係升咗級,白平衡、雜訊處理都有優化。

Iso都好左

咪雜訊處理 

等我加番標點 

Sorry我眼殘

想問呢到係新買機就係咁定我括花左

正常架
巴打唔好咁強迫症

正常架
巴打唔好咁強迫症

姐係花左?

正常架
巴打唔好咁強迫症

姐係花左?

巴打咁介意一係搵保鮮紙包住部機黎用啦
相機黎用, 用就梗係有傷痕架啦

正常架
巴打唔好咁強迫症

姐係花左?

巴打咁介意一係搵保鮮紙包住部機黎用啦
相機黎用, 用就梗係有傷痕架啦

當年又窮又新手都係咁,婆婆媽媽
買左a6300入坑
想問枝kit鏡影夜景係咪差d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞