[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有部a6000 但冇鏡
買咩鏡好?
影人比較多
筆直:$1000
各位巴打有咩建議

Pentacon 50/1.8 //// 大姑媽50/1.4

加轉接環 手動對焦

Pentacon 50/1.8 EBAY見有兩款,係咪應該買MUTI COTAING果隻?
有咩腳架又輕又上到機

支支都上到, 要寄倉咁解
a6000 相片格式是咪用RAW較佳?

我自己係,其實影女都可以直出嘅。我記得有專用Setting 

RAW 2GB 只可以影74張 我個張係16GB卡

buy more sd cards
I have five

利:成日機關槍連拍返去del相

正確
我都4張
2張Lexar 1000x 256GB
2張Sandisk 128GB extreme pro
有咩腳架又輕又上到機

支支都上到, 要寄倉咁解

印象中台灣係有限制Hand Carry 腳架尺寸,太大要寄艙,其他國家未知有冇相關法例

I have five

正確
我都4張

要咁多快卡好似冇用
A6000食唔起

card reader食得起

I have five

正確
我都4張

要咁多快卡好似冇用
A6000食唔起

SanDisk 金卡 Read 90MB/s Write 60MB/s(64GB以上) 64GB 或以下係40MB/s

但係大部分Alpha 系列包括A7、AXX00系統Write 最高得30MB/s

I have five

正確
我都4張

要咁多快卡好似冇用
A6000食唔起

SanDisk 金卡 Read 90MB/s Write 60MB/s(64GB以上) 64GB 或以下係40MB/s

但係大部分Alpha 系列包括A7、AXX00系統Write 最高得30MB/s

呢個係
但係影完幾十GB相用快卡快card reader過相都有好處

1.4GM 果支咪一樣會有口徑食散景

要圓既就100STM 果支啦

我四月尾落咗訂,以為等兩個星期會有貨。點知Sony 扣死啲貨唔肯出畀經銷商,等成個月都未有⋯⋯

老老實實四千幾買支85.8又唔係特別平,完全唔明點解要扣貨渴市,又不停出文吹奏佢幾抵屌

我買3780

邊度買

中原,但落咗訂成個月都未有電話。

中原係咪報錯價
3780 咁平所以無貨比?

38XX入左手
不過未試

我四月尾落咗訂,以為等兩個星期會有貨。點知Sony 扣死啲貨唔肯出畀經銷商,等成個月都未有⋯⋯

老老實實四千幾買支85.8又唔係特別平,完全唔明點解要扣貨渴市,又不停出文吹奏佢幾抵屌

我買3780

邊度買

中原係咪報錯價

38XX入左手
不過未試

邊度買

我買3780

邊度買

中原係咪報錯價

38XX入左手
不過未試

邊度買

I have five

正確
我都4張

要咁多快卡好似冇用
A6000食唔起

呢個係
但係影完幾十GB相用快卡快card reader過相都有好處

Support 到 USB 3.0嘅基本上都食盡張卡Read 速度,USB 3.0 最盡都係600 MB/s thoughput 大部分記憶卡(不論SD 定CF/XQD) 都係哩個速度以內

I have five

正確
我都4張

要咁多快卡好似冇用
A6000食唔起

過相/片 快呀巴打

I have five

正確
我都4張

要咁多快卡好似冇用
A6000食唔起

呢個係

Support 到 USB 3.0嘅基本上都食盡張卡Read 速度,USB 3.0 最盡都係600 MB/s thoughput 大部分記憶卡(不論SD 定CF/XQD) 都係哩個速度以內

理論值
揸緊部A6000 之前開始玩拍片先發現無3.5mm咪頭搞唔掂
順便想升級但係A7Sii太貴
showroom個staff話如果A6300唔啱又唔需要4K就A7ii
巴打們點睇

正確
我都4張

要咁多快卡好似冇用
A6000食唔起

呢個係

理論值

USB 3.0 實際throughtput 大概480MB/s 左右
揸緊部A6000 之前開始玩拍片先發現無3.5mm咪頭搞唔掂
順便想升級但係A7Sii太貴
showroom個staff話如果A6300唔啱又唔需要4K就A7ii
巴打們點睇

買sony 果支咪得囉
唔洗3.5mm 插, 行multishoe
我都係用佢, 個人覺得好聲過videomic pro

我買3780

邊度買

中原係咪報錯價

38XX入左手
不過未試

邊度買

識人先有呢個價
知唔知新果支12-24 f4 G幾時會出?
同埋大家覺得同1635z比會點揀?
知唔知新果支12-24 f4 G幾時會出?
同埋大家覺得同1635z比會點揀?

16-35 泛用好多

12-24 最大問題落唔到filter
買得呢支都係風景撚,好似我呢啲買晒100mm nd, cpl set
12-24 用唔到。。。除非手持
想買支腳架去旅行
行山就應該唔會 但都可能行幾多路 因為都係諗住影下山水
睇中左MANFROTTO隻BEFREE
但諗緊CARBON定AL 價錢方便兩隻我都表受到
AL重D好似穩陣D
其實A7II放落去CARBON果隻夠唔夠穩
而家最重果支鏡~600g 遲D可能會買支~800g

或者有無其他推介 BUDGET都係2K左右
想買支腳架去旅行
AL重D好似穩陣D

Sirui T1205X 啦 旅行嘅話
去旅行用八爪魚腳架定manfrotto pixi?

八爪魚腳架

Manfrotto pixi

大家會點揀?
想買支腳架去旅行
AL重D好似穩陣D

Sirui T1205X 啦 旅行嘅話

多謝巴打意見
頭先再望左下 佢隻T2205X同埋T2005X都好似唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞