[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
去旅行用八爪魚腳架定manfrotto pixi?

八爪魚腳架

Manfrotto pixi

大家會點揀?

八爪魚泛用性應該強啲

利申得支Manfrotto pixi,之前貪佢細得嚟又夠穩
化性起偽又有驚世作品要嚇鳩死你為止

我唔係,亦唔識Stephen NG呀!你咪再誹謗我呀!
想買支腳架去旅行
行山就應該唔會 但都可能行幾多路 因為都係諗住影下山水
睇中左MANFROTTO隻BEFREE
但諗緊CARBON定AL 價錢方便兩隻我都表受到
AL重D好似穩陣D
其實A7II放落去CARBON果隻夠唔夠穩
而家最重果支鏡~600g 遲D可能會買支~800g

或者有無其他推介 BUDGET都係2K左右

Sirui T1205X 啦 旅行嘅話

多謝巴打意見
頭先再望左下 佢隻T2205X同埋T2005X都好似唔錯

2號腳好大碌喎巴打。 機連鏡當你2kg
你唔係插碌500mm 上去, 唔洗買2號腳
想買支腳架去旅行
AL重D好似穩陣D

多謝巴打意見

好大咩 我見folded都係40cm 同我本身睇支Manfrotto一樣
支1205都37cm 差3 重又係差300g 好似唔差得遠咁

另外仲見到支Cullmann Concept One 622TC好似就真係細支D
不過REVIEW好似好少 巴打有無聽過
知唔知新果支12-24 f4 G幾時會出?
同埋大家覺得同1635z比會點揀?

16-35 泛用好多

12-24 最大問題落唔到filter
買得呢支都係風景撚,好似我呢啲買晒100mm nd, cpl set
12-24 用唔到。。。除非手持

的確 冇得加filter係遺憾
去旅行用八爪魚腳架定manfrotto pixi?

八爪魚腳架

Manfrotto pixi

大家會點揀?

八爪魚泛用性應該強啲

利申得支Manfrotto pixi,之前貪佢細得嚟又夠穩

有無諗過mobile catch ?
之前lok 係nab 個show 有介紹過
返緊工 條link 好似係photo gear news
想買支腳架去旅行
AL重D好似穩陣D

多謝巴打意見

好大咩 我見folded都係40cm 同我本身睇支Manfrotto一樣
支1205都37cm 差3 重又係差300g 好似唔差得遠咁

另外仲見到支Cullmann Concept One 622TC好似就真係細支D

高度係一樣, 但啲腳粗好多.
差300g都差得幾遠架巴打
你仲要去旅行, 輕裝為上呀

Cullmann 無用過,但我早排買完一支Sirui N1204X 之後
唔夠一個月又買多支P224S
因為真係好抵玩, 呢個價錢呢個質素
同價位比金鐘, 賓佬 好好多
揾到條link http://youtu.be/KocOz_DdNrA

Off topic DRTV係咪真係收左皮喇
岩岩入手a6000 + sigma 19 2.8
諗緊買唔買埋55210去旅行

你去邊旅行?
a6300影4k個過熱情況係唔係好嚴重?
我十月會去日本,想買部機,考慮緊a6000同a6300,如果好易影影下過熱就可能會買a6000

你去邊旅行?

雲南 想影下雪山係唔係有支長焦好啲
a6300影4k個過熱情況係唔係好嚴重?
我十月會去日本,想買部機,考慮緊a6000同a6300,如果好易影影下過熱就可能會買a6000

a6000無4K㗎喎,同埋無S-LOG同3.5收音孔。如果你淨係影相同埋唔插Canon鏡,a6000夠用嘅。但如果要拍片,a6300啦 
新仔a7ii 係咪配kit 玩返一陣先
好似冇咩人放機咁
想買支腳架去旅行
AL重D好似穩陣D

多謝巴打意見

高度係一樣, 但啲腳粗好多.
差300g都差得幾遠架巴打
你仲要去旅行, 輕裝為上呀

Cullmann 無用過,但我早排買完一支Sirui N1204X 之後
唔夠一個月又買多支P224S
因為真係好抵玩, 呢個價錢呢個質素
同價位比金鐘, 賓佬 好好多

唔該哂巴打 得閒去星際試試

你去邊旅行?

我去関西嗰陣係19/2.8配55210兩支鏡。影動物同建築物Closeup幾好。

你去邊旅行?

我去関西嗰陣係19/2.8配55210兩支鏡。影動物同建築物Closeup幾好。

其實唔算重帶兩枝冇問題
新仔a7ii 係咪配kit 玩返一陣先
好似冇咩人放機咁

Kit幾夠用。睇你影咩多
有冇巴打用過依支
窮J冇錢但又想要wide鏡
有冇巴打用過依支
窮J冇錢但又想要wide鏡

算係幾sharp 不過太wide,對焦又比較辛苦,平日好少用
利申: 用緊FF
Sigma 30mm 1.4 e mount鏡係咪人像定焦鏡入邊cp值算高既,諗住呢幾日出枝
利申:a5100
(新手jj)
鏡頭貴過部機係咪一件好平常嘅事
同埋,即使如果有變焦鏡,大家會唔會都買返一兩只定焦鏡?

鏡平有平玩,貴有貴玩嘅。不過鏡其實影響都好大

https://youtu.be/hk5IMmEDWH4

手上三支zoom兩支prime
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞