[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
其實幾時會用dmf 

要用af 但係又信唔過af要自己扭fine tune

其實咁不如直接用mf
想問下咁多位巴打
A7R2用 Canon 50.8 stm + metabones
點解用唔到DMF?

你係咪支鏡唔記得啪番mf呀?

無論MF定AF都set唔到

想問下咁多位巴打
A7R2用 Canon 50.8 stm + metabones
點解用唔到DMF?

你係咪支鏡唔記得啪番mf呀?

無論MF定AF都set唔到

我唯有繼續睇說明書
其實幾時會用dmf 

要用af 但係又信唔過af要自己扭fine tune

其實咁不如直接用mf

仲有個用途係af s效果但係又有peaking睇
講起Metabones
我部A7II仲未用到Canon AF唔知點解
仲用緊部陳年nex c3 諗左轉機諗左好耐都搵唔岩
有無咩機唔太重,又唔太貴 $4000左右的推薦?
打算去旅行影下風景所以入左1635

不過買完無咩錢去旅行

香港都有好多靚景既

a6000 睇第一頁

a5100 a6000
SEL1018 依支鏡算唔算高質?

換鏡先 or a6000
想問Nikon f mount adaptor有冇抵用推介
Metabone要六百幾好貴
想問Nikon f mount adaptor有冇抵用推介
Metabone要六百幾好貴

Canon天工3都要千頭啦,六百幾平喎。
SEL1018 依支鏡算唔算高質?

算呀,影景好用呀,第一頁無寫咩?

a5100 a6000

如果影相,唔建議a5100啦。

換鏡先 or a6000

thx
搵日去試下機先
本身部機入左沙,d制少少壞,所以打算轉過部機
用緊A7ii + G28
個紅閘問題開始有D頂唔順 諗住賣左佢買返支WIDE鏡
睇左好耐諗緊入唔入支1635好
去CWB試過幾好 F4都好用又有AF/防手震
係叫做重左少少 但都接受到
WIDE鏡8K內會唔會有其他推薦
MF都可以 光圈唔洗好大 因為影景(建築)多
暫時有考慮過既仲有Zeiss C/Y 2.8/28 / VM 1.7/35 + 支ultrawide (可能三洋14 2.8)
不過VM好似好多都係RANGEFINDER鏡 我都仲係有D驚有紅閘
Zeiss就真係勝在平
用緊A7ii + G28
個紅閘問題開始有D頂唔順 諗住賣左佢買返支WIDE鏡
睇左好耐諗緊入唔入支1635好
去CWB試過幾好 F4都好用又有AF/防手震
係叫做重左少少 但都接受到
WIDE鏡8K內會唔會有其他推薦
MF都可以 光圈唔洗好大 因為影景(建築)多
暫時有考慮過既仲有Zeiss C/Y 2.8/28 / VM 1.7/35 + 支ultrawide (可能三洋14 2.8)
不過VM好似好多都係RANGEFINDER鏡 我都仲係有D驚有紅閘
Zeiss就真係勝在平

VM 28 f2, 35 f2.5, 35 f1.4, 35 f1.2, 21 f1.8, 15 f4.5 III 都完全冇問題
Zeiss就唔好買ZM, 要買Loxia, Batis or Milvus
Biogon 結構唔用得落數碼機,我用2,8/35 ZM都爛邊

新玩具
a7r2+L plate + 16-35 完全無問題

新玩具

我反而啱啱買左Feiyu MG V2

新玩具

我反而啱啱買左Feiyu MG V2

頭先我都係揀Feiyu 定 Zhiyun
但見zhiyun loading多200g 先揀佢
新加入
有無推薦人同受薦人
請教下大家意見

我想出部a7s 2 我主拍片
應該配支 18-105
定係28-70 比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞