[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有咩腳架又輕又上到機

你夠錢買部FF都要夠錢買鏡㗎,咪又係咁。你未知1670同1650嘅相片分別,即係非重點唔使理焦段住。

但係你知道室內同夜晚唔夠光,咁你需要嘅係大光圈鏡頭。預算唔多,就Sigma 30/1.4 | c啦,預算鬆就一步到位買番原廠蔡司24/1.8z啦 

30/1.4都嫌貴,就求其收支手動舊鏡啦 

聽你咁講, 我都唸住買24/1.8既,
不過我唸到時我旅行就會長期用24/1.8
有d擔心用唔慣定焦
道理上明白要大光圈.
但成日聽人講旅行鏡就1670

其實1650同1670 既差別係咪咁大?(如果100分係總分, 以相片質素黎計, 可以點比分呢?)
焦段上我覺得比多20好會好d, 但係冇都唔大問題

感性上我想買一個鏡頭, 不過理性上叫我比足理由說服到自己
我唸依個問題都好常見, 希望各位巴打唔好磏煩

怕咩吖
用慣左 去旅行都係用定焦

我旅行預自己一個多d
做多一陣research, 發覺的確買定焦好d
但依家問題到sel24f18z vs sigma 30mm
仲未清楚兩者分別, 想問下各位意見

焦段來講,個人經驗,24影景會開心少少

但crop機24mm佢會唔會覺得唔夠洗?
室內35左右好似窄窄地

室內35都窄? 我覺得35已係最萬用嘅焦距黎喎

佢話教堂同博物館果啲,我至少諗要ff 24mm 先夠打

果個只係舉個例子姐,
旅行傾向度度都去.
暫時唸住大光圈, 遲下加個18105G, 不過18105G 應該1,2年後既事.
係大光圈定焦極唔定主意
都係24F18VS SIGMA 30F14
唔係好搵到有人直接比較兩個鏡頭..
唯有繼續RESEARCH

怕咩吖
用慣左 去旅行都係用定焦

我旅行預自己一個多d
做多一陣research, 發覺的確買定焦好d
但依家問題到sel24f18z vs sigma 30mm
仲未清楚兩者分別, 想問下各位意見

焦段來講,個人經驗,24影景會開心少少

但crop機24mm佢會唔會覺得唔夠洗?
室內35左右好似窄窄地

室內35都窄? 我覺得35已係最萬用嘅焦距黎喎

佢話教堂同博物館果啲,我至少諗要ff 24mm 先夠打

果個只係舉個例子姐,
旅行傾向度度都去.
暫時唸住大光圈, 遲下加個18105G, 不過18105G 應該1,2年後既事.
係大光圈定焦極唔定主意
都係24F18VS SIGMA 30F14
唔係好搵到有人直接比較兩個鏡頭..
唯有繼續RESEARCH

有預算咪一步到位24/1.8,唔夠先30/1.4啦 
筆直三四千買 a5100 是否不智?
本身用開canon 100d kit &50.8
a6000 相片格式是咪用RAW較佳?
Xperia XZ 留名

筆直三四千買 a5100 是否不智?
本身用開canon 100d kit &50.8

第一頁畀唔到答案你咩 

我自己係,其實影女都可以直出嘅。我記得有專用Setting 

RAW 2GB 只可以影74張 我個張係16GB卡

buy more sd cards
I have five

利:成日機關槍連拍返去del相

數碼化之後根本就係叫大家狂影然後慢慢揀

I have five

咁樣唔係好態度

買兩張64啦,a6000更新完可以拍xavcs格式。前提張卡起碼要64Gb 

搵唔搵得返個setting係乜
同埋你有無用picture profile
巴打可唔可以post啲 a6000 直出jpg既相睇下
巴打可唔可以post啲 a6000 直出jpg既相睇下

今日鳩影

搵唔搵得返個setting係乜
同埋你有無用picture profile

http://bit.ly/2pKAYKw
好似係呢篇 

買兩張64啦,a6000更新完可以拍xavcs格式。前提張卡起碼要64Gb 

係邊到更新
去緊買a6000 + 24/1.8
如果24/1.8買水鏡其實有咩要注意

I have five

咁樣唔係好態度

愈影得耐就愈手緊

我明白有些場合真是會勁影好多張
但真係唔多咁case

跟sony無關
各位繼續

係邊到更新

你睇吓自己部機有無得揀呢個格式先,如果有會同你講張卡唔支援。如果無,就上番官網DL Firmware啦。

檢查鏡頭都係來來去去嗰幾樣啦。有無花,AF/mf呀,無限遠呀,收光圈睇塵呀。

係邊到更新

你睇吓自己部機有無得揀呢個格式先,如果有會同你講張卡唔支援。如果無,就上番官網DL Firmware啦。

姐係RAW質素最好 ?

檢查鏡頭都係來來去去嗰幾樣啦。有無花,AF/mf呀,無限遠呀,收光圈睇塵呀。

巴打a6000邊到買同幾錢?

係邊到更新

姐係RAW質素最好 ?

影相拍RAW可以保留最多細節,後製空間亦多好多;至於xavc s係拍片格式,係可以揀嘅最高格式嚟 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞