[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
SONY最少人用
NIKON 勁多人討論

何以見得?

人地個POST推得好快

有時間推post不如出街影下相

RX100V 潛水JJ路過

我見a6000都出咗潛水case 

正呀
想問下大家拍片會唔會用slog去拍 slog1,2,3又有咩大分別?既然都要colour grading 用slog 同就咁拍有咩分別?

唔會。除非室外藍天白雲反差好大
S-log S-gamut 唔係做大製作純粹搵鳩自己笨柒

S-Log 1,2,3 dynamic range 唔同
S-Log 3 dynamic range 最高但係Noise亦係最大
真係要用log,個人認為S-Log 2 比較平衡

唔係做咩超級大製作tweak下嘅 PP2 PP4 PP6夠用啦

有沒有剪片SOFTWARE 推介?
要剪到4K 片, 用法簡單D 最好因為唔識用
如果要比錢既都唔好太貴, 1K 內

而家D 剪片software 係咪可以較色所以先會有slog 黎後制??

我以前用
Premiere: 配埋AE 好強大, 但難上手

而家轉用 FCP X, 簡單易用但啲plugin 麻麻地,motion同AE比亦差好遠
但我業餘玩下夠用有突

兩個software 都over 1k. 但長遠計FCP平啲
4K片係睇你部電腦夠唔夠力同埋你拍咩codec, 主流codec基本上咩software support. 除非你玩到Arri raw Red raw 呢啲否則唔需要考慮,
電腦真係唔夠力都可以用proxy file 剪, 係個workflow麻煩啲

咩剪片software都可以較色, color grading多啲人用嘅就DaVinci
佢Color Grade方面嘅功能好全面

Log基本上咩專業拍片嘅機都有, S-Log即係Sony Log, C-Log即係Canon Log
Log要後期配返合適嘅LUT, gamut(睇你咩output, 大路都係709)
總之除非你知道自己做緊咩, 否則唔建議拍Log, 真係捉蟲入屎忽

睇黎log 都唔會用到
無mac 無得用fcp x
想問下a7ii 最盡用到幾GB 記憶卡?
128gb嗎? 市面上有無邊張性價比高?東芝白卡?
有冇ching用sigma 1835 1.8 配 a6500?
會唔會好難渣?
有冇走焦情況?
打算去旅行用,有冇其他推介?
thx
有冇ching用sigma 1835 1.8 配 a6500?
會唔會好難渣?
有冇走焦情況?
thx

上網見到個評價都唔錯,但係聽人講會走焦
所以問吓大家意見
會唔會好難渣?
有冇走焦情況?
thx

所以問吓大家意見

無反唔會有走焦
會唔會好難渣?
有冇走焦情況?
thx

所以問吓大家意見

無反唔會有走焦

預好重 

東芝90mb 真係好平

東芝90mb 真係好平

有無巴打知a7ii 插唔插到128

東芝90mb 真係好平

Google唔到咩 

東芝90mb 真係好平

http://www.price.com.hk/product.php?p=182016
用緊呢張,有啲大材小用
WA A9 $35990
WA A9 $35990

正常啦

其實好多傳做潛水case嘅廠一早已經出左a6000嘅case,唔一定要用sony

我依加用嘅nauticam 嘅 case,開心使用中

其實好多傳做潛水case嘅廠一早已經出左a6000嘅case,唔一定要用sony

一個唔覺意就TOTAL LOSS

有旅保就同自己講,係時候升級了 
無筆直諗住買a7 二手 加支35 f2 玩下
個body 4500 算唔算合理
同埋收機最緊要check咩

東芝90mb 真係好平

http://www.price.com.hk/product.php?p=182016
用緊呢張,有啲大材小用

真心google搵唔到支援到幾gb

巴打都係a7m2 落128gb sd 咁我就放心買了
新手想買a6000
主要影景
配咩鏡好?
定跟兩支kit鏡?
新手想買a6000
主要影景
配咩鏡好?
定跟兩支kit鏡?

19 f2.8 再wide 就1018f4
30f1.4

一個唔覺意就TOTAL LOSS

有旅保就同自己講,係時候升級了 

張相有冇用燈? 好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞