[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
想問各位,中央鎖定AF和鎖定AF(彈性定點)有咩分別?我覺得中央鎖定AF追焦能力較好較穩定,但使用上較麻煩,唔係半按快門嚟選擇對焦物,但鎖定AF(彈性定點)就追追吓焦會追錯焦
二手A6000 行貨有保 + SEL1670Z水貨 $7000 算唔算抵?
二手A6000 行貨有保 + SEL1670Z水貨 $7000 算唔算抵?

我覺得算一般二手價 唔係話去到好抵 市價差唔多
想問各位,中央鎖定AF和鎖定AF(彈性定點)有咩分別?我覺得中央鎖定AF追焦能力較好較穩定,但使用上較麻煩,唔係半按快門嚟選擇對焦物,但鎖定AF(彈性定點)就追追吓焦會追錯焦

兩個唔同嘅trigger方式
前者比較舊,NEX年代已經有
後者比較新,由a6000年代開始有,鎖定框走失之後,會用普通AF-C代替

後者比較新,由a6000年代開始有,鎖定框走失之後,會用普通AF-C代替

仲有較新嘅touch mon機種,「中央鎖定AF」附加咗touch focus嘅功能

仲有較新嘅touch mon機種,「中央鎖定AF」附加咗touch focus嘅功能

多謝解答。
咁想請問你如果要追焦你會用邊種多?
想問下A7系水列係咪無touch focus?
A9好貴
想問下A7系水列係咪無touch focus?
A9好貴

A7全系列無touch moon

咁一係A6500 呢部真係ok.

多謝解答。
咁想請問你如果要追焦你會用邊種多?

AF-C + focus lock

我覺得算一般二手價 唔係話去到好抵 市價差唔多

1670二手一般四千左右,即係呢部二手a6000要三千,你自己問自己抵唔抵 
上左cwb 玩部野
一禁個制就好似揸開波子,法拉利
上左部tesla 咁, 咁就幾十張
有人拎埋部1dx 上去 一比之下慢好多
追焦快 而且都好準下
忍唔住手
應該放走部6500 連一兩支apsc 鏡補助下

入手了
好似冇咩人入 16/2.8 ecu1

個個1018

我16/2.8覺得幾好用啊,又平
剩係冇得變焦

個個1018

剩係冇得變焦

首先要有支16/2.6,然後要再收ecu-1喎。合完體已經唔係餅鏡,定焦可能會揀Touit 12/2.8,方便就都係1018/4㗎啦 

不如你講多啲16/2.8呢個合體組合啦 
新手求救
買左部a6300, 未set機前都正常
上網睇教學set機,set完之後
半按快門都無啲對焦點
同埋對焦唔到後面既物件

我已經試過幾次reset 設定,都係一樣

入手了

我都想買呢支 巴打係邊入手 幾錢
新手求救
買左部a6300, 未set機前都正常
上網睇教學set機,set完之後
半按快門都無啲對焦點
同埋對焦唔到後面既物件

我已經試過幾次reset 設定,都係一樣

你支鏡有AF/MF switch? 你用咗MF?

個個1018

剩係冇得變焦

首先要有支16/2.6,然後要再收ecu-1喎。合完體已經唔係餅鏡,定焦可能會揀Touit 12/2.8,方便就都係1018/4㗎啦 

雖然唔係餅,但勝在平又可以變魚眼又輕

可能依加冇乜點用電腦睇大圖,覺得畫質唔係咁差
多數用手機Lightroom 調返光暗位,調下色咁

專登收支超廣旅遊用,條車軌有手震
一個超廣組合1700 1800左右好抵玩

入手了

我都想買呢支 巴打係邊入手 幾錢

我呢支二手行貨黎 4千hkd 入手
想買建議買一手水貨/二手
一手行貨個價貴到傻
(雖然二手價都係貴

個個1018

剩係冇得變焦

好懶執相 而家SET左CREATIVE STYLE去VIVID同CONTRAST推到盡就唔理

個個1018

剩係冇得變焦

好懶執相 而家SET左CREATIVE STYLE去VIVID同CONTRAST推到盡就唔理

而家好似無左魚眼鏡賣
SONY官網都冇
ECF1/2都冇

其實我覺得16mm+ecu 無人用嘅原因應該係:
1. 支16mm 收完光圈都唔sharp
2. 有人會有一種唔鍾意鏡頭外接鏡頭既感覺
就2呢點黎講 我覺得sony 直接合埋兩個鏡頭
出一支12mm f2.8 定焦 我諗會多d人買
3. 同價錢samyang 12mm f2 畫質同光圈都好呢支好多
16mm 嘅對手係三陽12mm 唔係1018

個個1018

剩係冇得變焦

而家好似無左魚眼鏡賣
SONY官網都冇
ECF1/2都冇

其實我覺得16mm+ecu 無人用嘅原因應該係:
1. 支16mm 收完光圈都唔sharp
2. 有人會有一種唔鍾意鏡頭外接鏡頭既感覺
就2呢點黎講 我覺得sony 直接合埋兩個鏡頭
出一支12mm f2.8 定焦 我諗會多d人買
3. 同價錢samyang 12mm f2 畫質同光圈都好呢支好多
16mm 嘅對手係三陽12mm 唔係1018

16+ecu flare太勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞