[Sony/罪大]集中討論 (5) 唔後製可移玉步

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有冇人用a7 r2影銀河,
啲電倒水咁,點撚樣影

換電咪得
你用赤道儀連拍咁影? usb 駁電就ok

假電駁外置電先真
30號要去日本
如果想買女朋友影相 + 影下鏡
想問出1670Z 定 1018好?
利申: A6000 已有 24.8Z KIT SET 55-210

日本?1670夠做啦。
30號要去日本
如果想買女朋友影相 + 影下鏡
利申: A6000 已有 24.8Z KIT SET 55-210

學好中文先啦
30號要去日本
如果想買 同女朋友影相 + 影下景

學好中文先啦

打錯字
30號要去日本

學好中文先啦

打錯字

你要影人有24.8
得返1670 同1018 比,影照每wide 多1mm差好遠
唯一你要諗50、70mm你常唔常用
總結:50、70mm平時常用就1670,反之1018
30號要去日本

學好中文先啦

打錯字

你要影人有24.8
得返1670 同1018 比,影照每wide 多1mm差好遠

影人要wide 鏡
畀我就唔洗買
長插枝24.8
30號要去日本

學好中文先啦

打錯字

你要影人有24.8

影人要wide 鏡
畀我就唔洗買
長插枝24.8

其實24.8夠做,除非會去動物園,咁就配支55210仲實用。去神社同金閣寺呢啲地方,基本上24.8都夠做,夜晚仲有利𠻹。

真係唔夠Wide咪用全景,或者拎電話加個Wide adaptor好過啦 
有部外觀好殘下嘅NEX7 + E35.8想放,有冇人要
係隔離olympus問緊意見,係到貼多次求意見

新手jj想係到問野
想入面買部相機,諗緊olympus em5 mk2/em 10 mk2/ Sony a6000/a6300
我睇兩間牌子既分別其實好似係像素數量同埋畫幅?有冇熟悉嘅巴打可以講聲有咩分別,邊部做入門比較好?
ps:極少拍片,手震黨,budget 8k左右

- 主力玩形象 = Olympus
- 5軸防震 = Olympus
- 電子黑科技 = Sony
- Zeiss信仰加成 = Sony
- 鏡頭價錢 = Olympus
- 成像 = 無意見
- 拍片 = Sony
- 高ISO = Sony

新手jj想係到問野
想入面買部相機,諗緊olympus em5 mk2/em 10 mk2/ Sony a6000/a6300
我睇兩間牌子既分別其實好似係像素數量同埋畫幅?有冇熟悉嘅巴打可以講聲有咩分別,邊部做入門比較好?

- 成像 = 無意見
- 拍片 = Sony

其實唔係a6300 iso應該差唔到幾多,依加m43 iso都唔係話咁差

片幅(構圖景深)sony > Olympus
渣機手感Sony > Olympus

建議去玩下兩部機先,鏡o記幾抵玩
啲電倒水咁,點撚樣影

試吓美科直倒同假電池駁尿袋。

假電即係點?
唔放電池插尿袋?
電池加尿袋?
啲電倒水咁,點撚樣影

換電咪得

電去得太快
有部外觀好殘下嘅NEX7 + E35.8想放,有冇人要

機+鏡 $2200
啲電倒水咁,點撚樣影

試吓美科直倒同假電池駁尿袋。

假電即係點?
唔放電池插尿袋?
電池加尿袋?

電池位入假電
假電可以駁尿袋
啲電倒水咁,點撚樣影

換電咪得

電去得太快

如果唔係用赤道儀, 又唔係連拍咁影,
最簡單換電算

新手jj想係到問野

- 成像 = 無意見
- 拍片 = Sony

咁m43都有奶嘅 雖則係p記出
遲啲去日本旅行想買枝定焦鏡玩下
主要影下女朋友同景
上網見到人推介Sel35F18同Sel55F18
如果多影室內係咪前者好啲
利申:A5100加16-50 kit len
主要影下女朋友同景

室內就Sigma 30/1.4或者sel24f18z啦 
大家係咪唔建議二手?

二手鏡無問題,二手機而家就高危啲 
呢到有冇人玩福仔?
想問你地用咩環轉mount?
Google過好似有隻環有埋個摩打可以自動對焦
主要影下女朋友同景

內室一定係sel24f18z
主要影下女朋友同景

內室一定係sel24f18z

預算夠就緊係㗎 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞