[選擇困難症]買唔買Kindle好(9)暨交流區

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
字典可以自己入
https://www.manhuaren.com/m64898/
連結是銀魂265話,麻煩試第5頁紅圈的細字
我用7吋oasis都要放大先睇得舒服
用eink睇漫畫3年,啲款字真係最極端辛苦
OK!今晚返到去再試。
係,多謝你
我入完usb之後就發現咗
然後搵咗勁耐,終於喺啲殘體網搵到有本繁體英漢字典(雖然冇牛津、朗文嗰啲咁勁)
如果之後有困難嘅巴絲,可以試吓call我入嚟
Share畀你

另外download pdf 之後轉AZW3 會出現嚴重變型
尤其係一啲一頁有兩版嘅書
因為我唔識點用Calibra 調整到
最後解決方案係down返EPUB,再轉AZW3

最後Calibra真係比起我想像中強大
有得排程免費download 世界各地新聞但電子書嘅資源唔算多
如果有得set埋自動send to kindle 就正

同埋唔知點解send to kindle email 條bar就永遠都係執行中嘅0%,啲人話係因為關filesize、係咁turn off and on事,我有試過有啲書成功,有啲唔得
最後我都係用usb 放入去最快
只有mobi7既格式先可以用send to kindle,mobi8(AZW3)係唔可以
mobi8係可以保留出設社既排版設定,mobi7入左kindle就無左呢D出版設定
所以,如果想無線傳送mobi8入kindle,可以用以下方法,都好方便,唔使次次用usb
https://bookfere.com/post/157.html
唔該你呀ying
我今晚試吓先
銀魂樣本送上。

局部放大

原圖

可以睇到但唔清。除左字體大細外,本身畫質都有 d 差。

夜少少會放其他既樣本。
補多兩張

畫面上細節位大致上出到。

幼身字體,潦草既字體稍為吃力,但仍然可辨。
感謝師兄測試
不過我成人覺得eink睇野有啲化化地,因為同一張圖6吋電話睇得清,但部7吋oasis睇唔清,明明兩部個display DPI差唔多
呢個係一定既,所以更加需要大 mon,咁樣先容納到更多像素。

當你三粒點縮做兩粒點,點計都會有 d 落差…
HOMUNCULUS 既新作單行本,但故仔絕對唔係好似呢一頁咁單純。
https://www.kobo.com/tw/zh/ebook/TvKOjPAYVjer8pea-Sw8vQ

如果prime day 有平, 想試買部kindle玩下

啱啱響城哥道玩完, 點解 paper white 仲冇 kindle 2019 咁淸嘅
明明ppi 高好多
我已經較到啲背光同字體多細一樣....

有冇Ching 知點解咁得意?
日森 kindle oasis 有優惠
32GB已變11月貨期
8GB仲有

屌8GB算
尋晚一開波就即屌左部
聽日送貨
新手, 第一次買電子書藉
諗左大半日 8GB係細D但應該都夠既
夠啦 入到幾年既書量
我見加百幾蚊就上埋
睇漫畫用, 勤D刪應該OK
我都日亞買咗pw, 等咗一年prime day啦
典解pw 唔響美亞買?
好似仲平
日亞kindle 10 平幾二蚊
估佢唔到
計落日亞平啲?日亞7980 美亞85?
黑色 pw 美森 79

之前睇明明10660
多謝Ching
之前仲掙扎緊買kindle 10 定pw
屌左部美森oasis
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞