[選擇困難症]買唔買Kindle好(9)暨交流區

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
益屋企人
冇人睇書

我裝完 Calibre Obok DeDRM Plugin冇顯示呢舊野
唔係話新版同呢個 plugin 撞咩?
睇過個youtube鬼佬意見
佢話第一次買可以直上oasis
但已經有paper white 佢覺得唔值
而且下年出新咪pk
啱啱入咗paperwhite
Kobo做緊暢銷書79折,買3本再減99
唔知係咪個匯率差,出到嚟每本個價錢只係平香港kobo幾蚊...
依家涼左 oasis尤其訓教前睇好凍
淨睇書我鍾意ppw多d
要 set margin
將epub檔解壓縮,搵出OEBPS/stylesheet.css(可能有幾個CSS檔,逐個逐個搵)
這個CSS是全書的佈局,如果簡單的設定可以更改一下margin,類似下面這樣
body { margin-left: 5%; margin-right: 5%; margin-top: 5%; margin-bottom: 5%; text-align: justify; -epub-writing-mode: vertical-rl;}
更改完再打包,副檔名改回epub,再放入eink試試有無改變
如果無改變的話可能CSS裡面有其他設定set死左,特別是出版社的設定都好複雜,要有高手先識改
做任何更之前請備份
改完都係冇改變,但都唔該哂!!!
用緊Calibre?
試下改完個mobi,用Kindlegen轉個file出嚟?
你用既係邊個牌子eink?原檔案係網上搵番黎,抑或係邊個平台買既書?
仲有原檔案係直排,抑或係橫排自己轉直排,用邊種方法轉直排?
我用緊kindle paperwhite 3啊,係zlibrary搵返黎,個檔案本身就係直排黎嘅
個kindlegen研究咗好耐,但都唔識用..但唔該哂!!
有冇人用開kindle immersion reading功能學語言?
https://www.youtube.com/watch?v=qvdUhV9vWwE&ab_channel=PurposefullyInspired

真係好可惜 得apps可以用
同埋好唔完善 明明audible有果本書 都唔比用
得少部份書有更新同步到
問完cs 佢地連功能都唔知係咩... 其實有冇專門kindle既客服?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞