[選擇困難症]買唔買Kindle好(9)暨交流區

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
有!好多漫畫

用kobo就中英文+漫畫書一部睇晒,唔想買多部機
但留意 Kobo 的顯比 Oasis 淺色,我個人就喜歡用 Oasis 看漫畫多點!
利申:Kobo、Oasis 第三代也有。
Readmoo儲幣送機個promote關公咗
而家fb比開緊年
發生咩事?搵唔到
琴晚0000開始event
瞬間比人秒哂之後sold out
以往無試過賣得咁快
就比人鬧有限量又唔一早講明
好多人朝早起身已經買唔到

另外海外user 本身一樣可以買, 只係另外要比運費
但琴晚要開vpn 轉台灣ip 先入得
今次咁關公,不嬲都可以海外買機架喎
頭先好似出咗公告

1. 儲值嘅話公司要同銀行傾quota (防止啲公司收完錢走佬), Readmoo 已經照以前經驗攞咗4倍quota 但都比人秒哂, 已經同銀行再傾緊加quota

2. 海外ip 問題話係技術問題(萬能key), 正在fix

我就係pw3睇開漫畫頂唔順轉oasis 3
但oasis得7吋好多細字都睇得辛苦
我建議你落豐澤果啲有實物試既鋪頭試試先
個人建議睇漫畫最舒服係7.8/8吋,接近實體漫畫
不過仲有更大咩?
kindle衣家最大得7吋
Kobo Forma 8吋
其他android e reader (e.g. hyread/likebook/boox等)最大有13吋
kobo forma好?
聽上面留言kobo墨會淺色
Youtube有forma vs oasis review
forma比較下係淡色啲
但我建議你落去睇demo
畢竟有人有寫輪眼4.7吋iPhone5都睇得清
如果kindle有得遙控下一頁就好

今次真係選擇困難症

睇左好多文,都係決定唔到oasis定forma,
forma淡色但大mon
oasis夠深色但又差1吋
你最好去豐澤研究下
有齊兩款
個時想買forma
點知試新機 鎖機制勁實
個職員話撳得多就會鬆返少少
但我撳好耐先至鎖到機
YES,打算陣間去
不如問你諗住睇正版定開心版漫畫
諗住睇開心版我建議買行android直接裝漫畫人
kindle無乜中文正版漫畫
kobo就有好多正版中文漫畫
開心版多,
即係唔建議用e reader睇漫畫?
Low Res / 7" 以下可最好唔好有太多幻想,
除非你睇 d 線條好簡單,又無細字既漫畫 (e.g. 叮噹)。
的確方便情度ipad無得輸,仲可以睇埋彩頁
但因為我年紀大眼開始壞先要用e ink reader
你爬文就知道kindle睇開心版都有啲麻煩
所以我部oasis壞咗都諗住换行android 嘅hyread, 直接裝漫畫人唔洗煩,又可借圖書館啲書,因為行android裝kobo買正版當然無問題
其實我只係在意閱讀體驗同部機手感
屋企有pw4,睇漫畫真係唔得
我都經常用,但係因為kindle限制必須50MB內,自動推送得低清版
我衣家已經眼花,低清睇落仲花
所以我都下載完再拉入部kindle度
仆街,睇左實物oasis,好撚細
應該會買Forma,手感都好D
好彩未買,好彩各位巴打提一提
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞