[選擇困難症]買唔買Kindle好(9)暨交流區

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
成功左
thanks 絲打
中秋節快樂
想問下有無人成功用Calibre合併到
lm
請問喺樂天有人買過嗎?點樣香港配送?
好細本,同埋冇繁體中文界面,load嘢好慢,想像唔到喺kindle 用goodreads打字
kindle新手
想問睇英文果時highlight隻字 彈出黎果3個tools(字典,wiki,google translate) 點樣轉排位架?
想translate排最頭
不如加埋速成輸入法
啲人話可以安裝到google 輸入法,有冇大神識
想問一下 KOBO既Libra H2O 同 Forma除左大小分別之外
仲有咩分別?
新手 今日買左部paper white
請問有冇辦法係部機個store係出番英文 屌西 一入個store就係殘體字
setting 轉返language做english?
本身就係English
英漢字典又係得殘體字
goodreads入面啲bookshelves 係show唔到你自訂嗰啲,連update progress 都做唔到
續航力?開到最光,兩個鐘就冇咗30%了

發現咗vocab builder,仲有埋flashcard
但原來要買amazon books先得
網上啲人教轉filetype去AZW3就得
仲可以睇到世界各地啲人嘅highlights

整體嚟講,比起mac, ipad, 閱讀體驗係提升咗幾倍
唔該哂巴打 聽日研究下
仲有樣最麻煩,你冇得export personal doc.,有入無出
原來usb 解決到
用左一排 Likebook Mars,Touchwood 暫時未爆 Mon…

睇文字書 - 唔建議由 6"機升呢部。
自帶既 font size 一係好大,一係就同 6" 差唔多,無著數。
不過新版本有自動直排,少有既優點(但非 100% 支援)。

睇漫畫 - 有需要由 6"機升級。
大幅減少睇細字出現既問題。另外 6"機本身已經慢,如果用大圖仲要等佢自慢慢做 auto size。用 KCC 要做前期工作,有好有唔好。

電量 - 不足但夠用。
簡單使用,求撚其試左一日無左大約 20%…漫畫可以去到 20-30%

手感 - 大部但輕,上手唔算重,手感 OK;跟機個套有休眠功能 ,雖然 eink 黎講可能係無乜用途。

今晚有時間影幾張細字漫畫上黎做 reference。
師兄可唔可以試睇繁體字最多嘅銀魂
我無睇開銀魂,方唔方便指定一兩張 JPG (大陸 site link 就 OK) 我黎做測試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞